Kommunene tar ansvar

Kommunene har et sørge for-ansvar for at innbyggerne har et legetilbud i egen kommune. Dette er et ansvar kommunene tar på stort alvor, ikke fraskriver seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS

REDAKTØR Markus Moe skyter over mål når han på lederplass i Dagens Medisin (12/2018) hevder at KS har en tendens til å fraskrive seg ansvar, og at kommunene burde ha gjort en bedre jobb – både med å rekruttere fastleger og å heve den medisinsk-faglige kvaliteten i pleie- og omsorgstjenesten.

KS er selvfølgelig helt enig i at kommunene må ta sin del av ansvaret for utfordringene med fastlegeordningen, og gjøre vår del av jobben. Det gjør også kommunene.

Les også: Flere spor for en bedre fastlegeordning

ANSVARET. Det kan virke som om Dagens Medisin ikke har fulgt godt nok med, verken på hvordan KS jobber eller hva kommunene bidrar med for å sikre innbyggerne tilbudet om fastlege.

• KS har i lang tid påpekt utfordringene med fastlegeordningen, både å rekruttere fastleger og finansiere ordningen.

• KS har i lang tid jobbet systematisk med dette både i møter med regjering og Storting, og overfor andre samarbeidspartnere.

• Vi har i lang tid påpekt at stadig flere kommuner enten har, eller er bekymret for å få, utfordringer med å rekruttere leger. Det er ikke bare små kommuner i Distrikts-Norge som har ledige stillinger.

FINANSIERING. KS har lenge ønsket, og jobbet for, en helhetlig gjennomgang av fastlegeordningen, og vi ønsker evalueringen velkommen. Trepartssamarbeidet mellom stat, KS og Legeforeningen er reetablert, blant annet takket være påtrykk fra KS om å få det til.

Ikke minst har vi påpekt hvor viktig finansiering er. Med rette – tydeligvis. Derfor har vi fått laget en ny rapport som dokumenterer at kommunene lenge har strukket seg langt for å rekruttere og beholde fastleger.

Vår rapport viser at kommunene subsidierer fastlegeordningen med nesten 400 millioner kroner.

REKRUTTERING. Leger som utdannes i dag, ønsker ikke å tre inn i fastlegeavtaler i kommunene på de vilkårene som fastlegeordningen legger opp til. Der rekruttering er vanskelig, har noen kommuner ansatt leger på fast lønn. Der hvor fastlegeordningen fungerer som forutsatt, dekkes kostnadene av staten. Nå er det også dokumentert at kommunene selv bidrar med betydelige midler for å beholde og rekruttere fastleger.

Les også: Hvorfor er jeg fortsatt fastlege?

Det blir derfor rart når Dagens Medisin hevder at kommunene ikke gjør sitt. Kommunene har et sørge for-ansvar for at innbyggerne i egen kommune har et legetilbud. Det er et ansvar kommunene tar på stort alvor, ikke fraskriver seg.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS