FOR HEMMELIGHOLD: Arbeidsgruppengår for langt når den i realiteten åpner for at nær sagt alt helsepersonell skal kunne få prisinformasjon, mener Karita Bekkemellem i LMI. Foto: Espen Snipstad, LMI

Legemiddelindustrien ut mot «fri flyt» av konfidensielle priser

Legemiddelindustrien mener retningslinjene for håndheving av hemmelige legemiddelpriser ikke er strenge nok.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nye rutiner for håndtering av legemiddelpriser i sykehus og apotek har nylig vært ute på høring. Bakgrunnen er at de regionale helseforetakene har bestemt at prisene er forretningshemmeligheter som må holdes unna offentligheten, i tråd med ønske fra legemiddelindustrien.

Bransjeforeningen Legemiddelindustrien (LMI) er også den eneste av høringsinstansene som mener at de nye retningslinjene for hemmelighold ikke går langt nok.

Les også: SLV tror ikke hemmelighold gir billigere medisiner

– For langt
I de nye retningslinjene foreslår arbeidsgruppen at alle med et «tjenstlig behov» skal ha tilgang på prisinformasjon om legemidlene som sykehusene kjøper inn, blant annet administrativt ansatte, leger, apotekansatte og sykepleiere. Prisinformasjon skal være lett tilgjengelig, for eksempel via intranett.

LMI er uenig med arbeidsgruppen i at alt «helsepersonell som utøver pasientbehandling» har tjenstlig behov for å kjenne prisene.

Dette er saken:

* I mars 2016 varslet HINAS, i et brev sendt alle helseforetak, at legemiddelpriser inngitt i offentlige anbud ikke lenger skal være offentlige. Ansatte ble truet med sanksjoner om de røpet priser.* Kravet om hemmelighold vakte sterke reaksjoner både internt i LIS, i apotekmiljøet, blant sykehusleger, i deler av legemiddelindustrien, jurister og politikere.  * En arbeidsgruppe ble satt ned for å utrede praksisendringen nærmere. Flertallet konkluderte med at enhetspriser er å anse som forretningshemmeligheter og må unntas offentlighet. Arbeidsgruppens sammensetning ble kritisert for å være ensidig.* Praksisen med ikke-offentlige enhetspriser var ute på høring høsten 2016. Et stort flertall av høringsinstansene advarte og LMI var de eneste som foreslo ytterligere hemmelighold. * I 2017 ble det nedsatt et nytt utvalg som skulle utrede hvordan hemmelige priser skal praktiseres i sykehus og apotek. I sin rapport foreslår at leger skal vite prisene, men ikke pasientene.* Saken har nå vært ute på høring, og RHF-direktørene skal ta stilling til de nye retningslinjene i høst.

– Etter LMIs mening går arbeidsgruppen for langt når den i realiteten åpner for at nær sagt alt helsepersonell skal kunne få prisinformasjon (…) Men en slik vid definisjon kan det åpnes for fri flyt av konfidensielle priser til alt helsepersonell som er ansatt i helseforetak og apotek. Det er å trekke det tjenstlige behovet for langt, skriver administrerende direktør Karita Bekkemellem i sitt høringssvar.

Vil ikke dele pris med sykepleiere og apotekansatte
LMI har tidligere argumentert for at heller ikke leger burde ha kjennskap til prisene, men på dette punktet har de snudd. Ettersom behandlende lege kan velge å avvike fra anbud, mener LMI nå at det er rimelig at legen har tilgang til faktiske priser ved innlogging i en prisdatabase.

LMI mener det må skilles mellom helsepersonell som fatter en beslutning om preparatvalg, og administrasjonen av legemiddelet. Helsepersonell som administrerer eller utleverer legemidler, blant annet sykepleiere og apotekansatte, skal dermed ikke vite om prisene, ifølge LMI.

Arbeidsgruppen mener pristilgangen må knyttes til grupper av ansatte, ikke enkeltpersoner – noe LMI er uenig i. LMI er videre motstander av at pasienten i visse tilfeller kan bli opplyst om prisforskjell på legemidler. De mener at retningslinjene eksplisitt bør slå fast at «det ikke skal opplyses om verken pris- eller relative prisforskjeller til pasient».

Avgjøres til høsten
Mens både Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk har argumentert for at hemmelighold av avtalepriser bør avgrenses til en viss tidsperiode, mener LMI at hemmeligholdet bør gjelde for evig.

«Taushetsplikten må også gjelde før og etter en anbudskonkurranse. Vi kan ikke se at det foreligger noen tungtveiende grunner som tilsier en tidsbegrenset taushetsplikt», skriver industrien.

Dersom RHF-direktørene velger å lytte til innspillene fra LMI vil antall personer som kjenner prisen på legemidler i Norge, reduseres betydelig sammenlignet med det som arbeidsgruppen har skissert i sin rapport.

– Det aller mest sentrale for at prinsippet om ivaretakelse av avtalekonfidensialitet blir ivaretatt er at tilgangen til faktiske priser begrenes gjennom passordbeskyttet tilgang for dem som har et klart tjenstlig behov for å kjenne prisene, og ikke alle andre som driver med pasientbehandling eller utleverer legemidler på apotek, skriver Bekkemellem.

Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt og leder av AD-møtet, vil ikke kommentere høringssvarene på nåværende tidspunkt. Saken blir tidligst tatt opp i AD-møte i september.

Powered by Labrador CMS