Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Barn med diabetes får ny blodsukkermåler

Sykehusene dekker kostnadene med FreeStyle Libre for barn under 18 år.

Annons:
SENSOR: Det nye flash glukosemålingssystemet FreeStyle Libre gjør at man ikke lenger trenger å stikke seg til blods. Foto: Diabetesforbundet

GARDERMOEN: Det avgjorde Beslutningsforum mandag.

– Vi har diskutert denne saken over lengre tid, og det er ingen tvil om vi har ønsket å innføre metoden. Det har vært en diskusjon rundt finansiering og informasjonssikkerhet, men nå mener vi at vi har funnet en god løsning og sier derfor ja til å innføre dette for barn opp til 18 år, sier Stig A. Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt og leder av Beslutningsforum.

– En beslutning med bismak, skriver Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet i sin blogg på Dagens Medisin.

Freestyle Libre er en ny type glukosemåler med scannerfunksjon, som gjør at brukeren slipper å stikke seg til blods i fingeren for hver måling. I stedet måles blodsukkernivået umiddelbart når scanneren strykes over sensoren, og leses av trådløst. Apparatet gir også informasjon om blodsukkeret er på vei opp eller ned, og hensikten er at bedre regulering kan redusere langtidsskader.

 

BESLUTNINGSFORUM: Fra venstrr aministrerende direktør i Helse Vest, Herlof Nilssen, sekretær Inger Mette Nilstad, brukerrepresentant Linn Merethe Hefte Bæra, adm. dir i Helse Nord, Lars Vorland, adm. dir i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus og adm. dir i Helse Midt og leder av Beslutningsforum, Stig Arild Slørdahl. Foto: Lasse Moe

Over 3000 underskrifter
I Norge har brukere hittil måttet betale 20.000 kroner årlig for bruk, mens myndigheter i flere andre land gir refusjon.

Innføringen av sensoren har blitt usatt flere ganger, noe Diabetesforbundet har vært svært kritiske til. Før helgen fikk Slørdahl overrakt 3200 underskrifter fra foreldre og andre engasjerte i saken.

– Det har vært stort engasjement og det er hyggelig å innføre FreeStyle libre som vil gi disse barna bedre livskvalitet, sier Slørdahl.

– Ikke god nok informasjonssikkerhet
Selv om måleren kan tas i bruk, mener RHF-ene at informasjonssikkerheten som produsenten bruker for lagring av data, ikke er god nok.

– Vi kan ikke anbefale appen og skyløsningen som selskapet har i dag fordi personvernsikkerheten ikke er god nok. Selskapet jobber med å sikre bedre informasjonssikkerhet, men foreløpig må helsepersonell lese av dataene manuelt. Før vi kan ta FreeStyle libre i bruk må det utarbeides informasjonsmateriell om dette til brukere og helsepersonell, sier Slørdahl.

– Hvorfor innføres ikke blodsukkermåleren til voksne?

– Departementet har startet en utredning om hvem som har det generelle finansieringsansvaret. Dette vil ta tid, og vi mener det er riktig å prioritere barna først.

Relaterte saker

Kommentarer

 • Pårørende 23.05.2018 18.28.53

  Noen ganger kan man lure på om personvernet teller mer enn god helse. Mange tekniske nyvinninger tas ikke i bruk av personvernhensyn. Eksempelvis GPS-sporing av spesielle grupper. Og hvem har interesse av å vite min blodsukkervariasjon?

 • Per ingar Rakbjørg 21.05.2018 09.54.06

  Veldig glad for at barn og unge får freestyle libre fra Abott. Men det jeg ikke får helt klarhet i er hvorfor dette er et finansielt problem for voksne? I dag så er glucose test strimler tilgjengelig på blå resept. Kostnaden på disse er etter mitt skjønn høyere enn 600 kr pr mnd. Når jeg ikke benytter freestyle libre. Bruker jeg 6-10 strimler pr dag. En slik boks med 50 strimler tror jeg koster ca 500 kr. Dvs at jeg benytter strimler for ca 1500 kr på 14 dager som er levetiden på sensoren til abbott. Jeg tror ikke jeg er alene om å benytte denne mengden strimler..

Nyheter fra startsiden

roger schjerva

FELLES JOURNALLØSNING FOR KOMMUNENE

– Forutsetter obligatorisk kommunal journal

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter