Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VIL HA FLERE LEGE-LEDERE: Håvard Ravnestad og Clara Bratholm deler ut informasjon og svarer på spørsmål om den nye Helselederskolen under vårkurs i Bergen. Foto: Silje Katrine Robinson

Rekrutterer unge leger til lederutdanning

Yngre legers forening har etablert Helselederskolen i samarbeid med Universitetet i Oslo.

Publisert: 2018-04-26 — 11.30
Denne artikkelen er over fire år gammel.

SCANDIC ØRNEN, BERGEN (Dagens Medisin): Under Yngre legers forening vårkurs i Bergen forsøker Håvard Ravnestad og Clara Bratholm å hanke inn potensielle lederevner til å søke seg til den nyoppstartede Helselederskolen. Fra høsten av kan nemlig 16 medisinstudenter eller yngre leger i spesialisering starte utdanningen ved Universitetet i Oslo.

– Vi så at det var en mangel på helselederprogram for de som ikke allerede er ledere. I England har britiske Ylf opprettet et samarbeid med Healtcare Leadership Academy, som vi ble inspirert av, sier Clara Bratholm, som er styremedlem i Yngre legers forening og visepresident i European Junior Doctors.

Vil inspirere
Helselederprogrammet retter seg mot medisinstudenter som går de to siste årene av utdanningen, og leger i spesialisering på de første fire årene. Slik håper Legeforeningen å få flere leger inn i sykehusledelsen.

– Det er behov for et tilbud som kan skape entusiasme rundt ledelse som et fag. Vi ønsker at flere skal fatte interesse for dette tidlig, sier Håvard Ravnestad, som er foretakstillitsvalgt ved Ahus.

Ifølge Bratholm interesserer også medisinstudenter og yngre leger seg for helseledelse, men dette er et «uforløst potensiale» i dag.

– I privat næringsliv blir man leder i 30-40 årene, mens i helsevesenet skjer det ofte først i 50-årene, sier Bratholm.

Skygge en leder
Helselederskolen er et kurs på masternivå, som er utviklet i samarbeid med Avdeling for helseledelse og helseøkonomi (HELED) ved Universitetet i Oslo. Kurset blir en del av Helselederprogrammet, en større satsing fra Legeforeningen.

Kurset strekker seg over seks lørdager og en søndag, med samlinger i Oslo og én studietur til London. I tillegg skal kandidatene skygge en selvvalgt leder i én dag og skrive en rapport om det i etterkant. Legeforeningen dekker kursdeltakernes avgifter, og kurset gir 15 studiepoeng på masternivå. Ordningen er en pilot og skal evalueres etter tre år.

Motivasjonsbrev avgjør
Ylf forteller om stor interesse for kurset så langt. Søkerne skriver et motivasjonsbrev før UiO til slutt velger ut de 16 første kandidatene.

– Vi håper å rekruttere unge, motiverte leger som kan tenke seg å bli ledere i fremtiden. Vi vil gi dem kunnskap om ledelse tidlig, slik at når de på et eller annet tidspunkt trer inn i en lederrolle, så har de allerede lært en del. Vi håper også at programmet kan bli et forum og en arena for utveksling av erfaringer blant deltakerne, sier Ravnestad.  

Søknadsfristen er 30. april.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • lege 30.04.2018 11.53.08

  Flott, enda flere ledere...Hva er det med ledere overalt? OUS har 5 eller 6 nivåer med ledere, og bare 1 med behandlere.Avstand fra topp til bunn er så stor at kommunikasjonen blir som en omgang med leken "telefon" for de som husker den. Vi trenger ikke flere ledere i norsk helsevesen, vi trenger helsearbeidere!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!