Samarbeid om gode forløp

Behandlingen av hjerneslag i Norge holder høyt nivå, men kan bli enda bedre. Helse Sør-Øst fremmer gode pasientforløp gjennom en regional modell med sykehus i nettverk, og i Oslo sykehusområde skal det innføres en løsning med «én dør inn».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Jan Frich, direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst RHF

I DAGENS MEDISIN (7/2018) skriver Kashif Waqar Faiz og kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) om håndteringen av hjerneslag. De fastslår at mye er bra i norsk helsetjeneste, og det er lett å være enig i at utviklingen de siste årene har vært positiv når det gjelder behandling og rehabilitering ved hjerneslag.

Det er gledelig at svært mange pasienter i dag behandles i slagenhet, og at stadig flere får trombolyse og mekanisk trombektomi.

LÆRINGSKULTUR. Faiz og kolleger understreker hvor viktig det er at de som først møter pasientene, har god kunnskap om hjerneslag. De mener det er urimelig at sykehus skal premieres eller henges ut fordi pasienter med hjerneslag ankommer for sent til sykehus, da dette er «utenfor sykehusenes kontroll».

I helsetjenesten skal vi ikke ha en kultur for at noen henges ut, men vi skal lære og arbeide og samarbeide systematisk for bedre og tryggere tjenester. Spesialisthelsetjenesten har i denne sammenhengen et ansvar for å bidra til å fremme gode pasientforløp i et samspill med kommuner, prehospitale tjenester og brukere.

ÉN DØR INN. Faiz og kolleger gjør rett i å påpeke at det er brukt uheldige karakteristikker i diskusjonene om organiseringen av forløpene ved hjerneslag i landets to største byer. Samtidig problematiserer de planen om en organisering av slagbehandlingen med «én dør inn» i Oslo: «For utenforstående virker det merkelig at «én dør inn» i Oslo og Bergen aggressivt markedsføres som løsningen på sammensatte problemstillinger».

Situasjonen i Oslo har ikke vært god nok. Dette må vi ta lærdom av og gjøre noe med, selv om «én dør inn» selvsagt ikke er svar på alle utfordringer. Modellen med «én dør inn» for Oslo er blitt beskrevet i en rapport fra 2016, og i 2017 vedtok styret i Helse Sør-Øst RHF denne som føring for utviklingen av slagbehandlingen i Oslo sykehusområde. Oslo universitetssykehus har i 2017–2018 gjennomført et kartleggings- og utredningsarbeid og meddelte nylig at en organisering med «én dør inn» skal etableres innen høsten 2018. Det er flott at sykehuset svarer på denne utfordringen. Dette er en ønsket utvikling.

I NETTVERK. I Helse Sør-Øst for øvrig er det en modell med «sykehus i nettverk» som gjelder. Med store reiseavstander kan vi ikke miste verdifull tid før pasienter blir vurdert diagnostisk. Pasienter skal derfor vurderes lokalt. Gode samarbeidsrutiner mellom sykehus skal bidra til at trombolyse kan gis lokalt, og at pasienter eventuelt kan overflyttes til andre sykehus for mer avansert behandling.

Siden høsten 2017 har det pågått et utredningsarbeid med mål om en styrking av behandlingstilbudet med mekanisk trombektomi i Helse Sør-Øst. Da ikke alle sykehus kan tilby slik avansert behandling, blir det desto viktigere å bygge videre på modellen med sykehus i nettverk, hvor klare roller og godt samspill skal gi bedre behandling for pasientene.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 08/2018

Powered by Labrador CMS