Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
KLARE FOR TROMBEKTOMI:– Slagpasienter nå kan få hele behandlingen knyttet til hjerneslag her på Ahus, og slipper unødvendig og mulig risikabel transport, sier administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus. Arkivfoto

Ahus: – Dette er gode nyheter for pasientene med hjerneslag

Administrerende direktør Øystein Mæland på Ahus sier at alt ligger til rette for at sykehuset kan tilby trombektomi-behandling til hjerneslagpasienter i løpet av neste år.

 

Publisert: 2018-04-13 — 11.23

I dag er det kun Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet i helse Helse Sør-Øst som utfører trombektomi, endovaskulær "utfisking" av blodpropp i hjernene.

Det har ført til at hjerneslagpasienter i regionen har kommet for sent til å kunne få denne typen behandling.

Nylig sendte Helse Sør-Øst på høring forslag til regional plan for organisering av trombektomi. Høringsforslaget skal behandles i styremøtet i Helse Sør-Øst i juni.

På kort sikt ble det anbefalt at også Sørlandet sykehus og Akershus universitetssykehus (Ahus) skal kunne utføre trombektomier for utvalgte pasienter med blodpropp i hjernen. 

Les saken: – Flere sykehus skal utføre trombektomier ved hjerneslag

Ahus: – Styrker mulighetene
Administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus), Øystein Mæland, sier det er svært gledelig signaler som er kommet fra arbeidsgruppen og Helse Sør-Øst.

– Dette er gode nyheter for pasientene som nå kan få hele behandlingen knyttet til hjerneslag her på Ahus, og slipper unødvendig og mulig risikabel transport. Det vil styrke våre muligheter til å gi slagpasientene rett behandling til rett tid, uttaler Mæland til Dagens Medisin.

Han tilføyer:

– Trombektomi er en viktig del av behandlingstilbudet ved hjerneslag, spesielt for pasienter med store hjerneslag hvor behandlingen haster aller mest.  Dette er en behandling vi ønsker å gi på Ahus. Vi har et godt fagmiljø som gir behandling av høy kvalitet til slagpasienter og alt ligger til rette for å starte med trombektomi i løpet av 2019.

Stor glede på sørlandet
Sørlandet sykehus må i dag sende pasienter som er aktuelle for trombektomi til Oslo. Sørlandet sykehus har rapportert inn ni uheldige hendelser av for sen behandling.

Les saken: Ti ganger flere slagpasienter i Rogaland enn i Agder fikk trombektomi

Avdelingssjef Martin Weisshaar ved Nevrologisk avdeling på Sørlandet sykehus sier anbefalingen fra Helse Sør-Øst er veldig gledelige nyheter.

– Det virker som om Helse Sør-Øst endelig åpner for en ny satsing for hjerneslagbehandling, og det kan man – ikke bare som nevrolog – være veldig fornøyd med. Ettersom Sørlandets pasienter og fagmiljø ble pålagt til å vente på trombektomibehandling i årevis, er det positivt at prosessen i Helse Sør-Øst tar god fart nå, og enda bedre for oss at Sørlandet allerede utpekes som behandlingssted. Det er også veldig positivt at Helse Sør-Øst prinsipielt åpner for enda flere behandlingssteder fremover, sier Weisshaar.

– Med signalene fra Helse Sør-Øst det ingen grunn til å vente med å vurdere hvordan og eventuelt hvor raskt vi kan tilby trombektomi på Ullevål.
Eva Bjørstad, klinikkleder for Nevroklinikken ved OUS

– Når kan dere være i gang med trombektomier?

– Nå avventer vi et endelig vedtak fra Helse Sør-Øst i juni. Får vi klarsignal, regner vi med å kunne begynne med enkelte pasienter her i Kristiansand i løpet av eller rett etter sommeren. Når vi er i gang med et systematisk døgnbasert trombektomitilbud, kan vi ikke si nøyaktig, men vi har svært motiverte medarbeidere som jobber for å få dette raskt på plass, sier Weisshaar.

OUS: Utreder
OUS har den siste tiden jobbet for én dør inn for slagpasienter. Klinikkleder for Nevroklinikken ved OUS, Eva Bjørstad, forteller at OUS nå er i gang med å utrede oppstart av trombektomi ved Ullevål.

– Med signalene fra Helse Sør-Øst det ingen grunn til å vente med å vurdere hvordan og eventuelt hvor raskt vi kan tilby trombektomi på Ullevål. Vi er i ferd med å vurdere dette, sier Bjørstad.

– Når kan dere være i gang på Ullevål?

– Vi må komme tilbake til tidspunktet for når en oppstart kan være realistisk, svarer klinikklederen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!