Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Fastlegeordningen er i en alvorlig krise

Opposisjonen på Stortinget kritiserer regjeringen for å ha gjort «svært lite til ingenting» for fastlegeordningen.

Annons:

Ingvild Kjerkol  (Ap) og Nicholas Wilkinson (SV) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget lyttet da fastlegene i Trønderopprøret presenterte funnene fra sin omfattende fastlege-undersøkelse tirsdag.

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol er ikke i tvil om situasjonen for fastlegeordningen er så alvorlig at den utgjør en «krise».

– En av tre fastleger er over 55 år og en av tre kommuner melder at de er nødt til å bruke innleie og vikarbyrå. Så dette er en alvorlig situasjon for den nære, helhetlige delen av helsetjenesten, sier Kjerkol.

– Det jeg reagerer mest på av det som kommer frem i denne undersøkelsen er at arbeidspresset og den økonomiske usikkerheten for fastleger er så stor at vi ikke klarer å rekruttere. Det er fristende for nyutdannede leger å søke seg til sykehusene der det er mer stabile arbeidsforhold. Trønderopprørerne argumenterer sterkt for forsterket næringsmodell, men fastlønn blir nok også en av del løsningen fremover, mener Kjerkol.

I undersøkelsen svarer fastlegene at de tror de kan spare milliarder i sykehusinnleggelser dersom de får litt mer tid til pasientene. SVs Nicholas Wilkinson kritiserer den sittende regjeringen for å ha gjort for lite for å hente ut denne effekten.  

– Det er veldig leit at etter fire år med blå regjering er det gjort svært lite til ingenting for fastlegeordningen, primærhelsetjenesten og den samhandlingen. Ved å jobbe klokt kan vi spare penger, men viktigst av alt; når du er syk kan du bo hjemme og få oppfølging og holde deg frisk fremfor å bare bli reparert når du er ordentlig syk, sier Wilkinson.

Les også: Fastleger mener kortere listelengde er viktigste tiltak

Les også:Fastlegeleder: Sykehusene må gjøre mer, fastlegene mindre

Relaterte saker

Kommentarer

 • pst 12.04.2018 22.13.59

  Flott,,,, er på tide å avslutte en unødig innført ordning. Få tilbake det gamle systemet der pasienten kan velge sin lege når han/hun vil. Da får man en selvregulerende funksjon i større grad enn i dag. De som gjør en god jobb får kanskje enda lengre ventelister, en pris pasienten må være villig til betale for, men dog, det blir da pasientens valg og ikke byråkratiet som går inn og regulerer ved å sette et tak på antall tilgjengelige kunder. Slik er det i andre yrkesproffesjoner også, man velger den "håndverkeren" man har lyst skal utføre arbeidet. Denne aktuelle yrkesgruppen skal jo ikke ha noen av dagens særfordeler. At mange av dagen konsultasjoner er helt unødvendige er en annen sak.

Nyheter fra startsiden

Fastlege blir ny statssekretær

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!