TELEFAKSMASKIN: "En telefaksmaskin er i all vesentlighet en kombinasjon av en skanner, et modem og en skriver. Den ble introdusert i Norge omkring 1980 og fikk raskt stor utberedelse i kontormiljøer som et effektiv måte å kommunisere skriftlig på". Bruken av den har avtatt etter årtusenskiftet, ifølge Wikipedia. Foto: Colourbox

Fakset 63 kilometer papirhenvisninger

I Landstinget Blekinge i Sverige er det fortsatt faks som gjelder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I fjor ble det skrevet ut 63 kilometer faks, ifølge radiokanalen P4 Blekinge

– At så mye kommunikasjon skjer over faks er et problem, ifølge lege Andreas Borsiin ved Blekingesjukhuset.

– Det er fakser som aldri blir sendt fordi teknikken svikter, det er faks som blir liggende fordi ingen ser i fakskurven. Fra et pasientssikkerhetssynspunkt er dette ikke bra, sier legen til P4 Blekinge, skriver Dagens Medicin i Sverige.
Norge: Henvisinger per post, vevsprøver i taxi
Eksemplet fra Sverige er på ingen måte unikt: Som Dagens Medisin har skrevet, så sender Norges største sykehus, OUS, hver måned rundt 70 prosent av de interne henvisningene til radiologisk avdeling på papir:

Hele 13.000 papirhenvisninger blir sendt mellom avdelinger – på samme sykehus.

Dagens Medisin har også dokumentert at henvisninger som skal sendes fra lokalsykehus til Oslo universitetssykehus (OUS), ikke kan sendes elektronisk.
De bruker opptil flere dager i posten for å komme frem.
I denne videoen kan du følge har reiseveien - via postgang - til en papirhenvisning fra Sykehuset Østfold, Kalnes - til Oslo universitetssykehus.
I videoen kan man se at papirhenvisninger som printes ut ved Sykehuset Østfold, blir – etter å ha gått med omstendelig postgang til Oslo – scannet inn igjen i Oslo.
Og her kan du lese om kreftlege Andreas Stensvold i Østfold, som noen ganger må sende vevsprøver fra kreftpasienter i taxi til Oslo.

Fortsatt er det også slik at en rekke sykehus fortsatt printer ut patologirapporter og sender dem i posten til Kreftregisteret. – Pinlig, har direktør Giske Ursin i Kreftregisteret tidligere sagt til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS