NEVROLOGISK SYKDOM: MS har så langt vært en uhelbredelig sykdom. Svensk forsker mener stamcelletransplantasjon kan føre kurativ sykdom for noen pasienter. Illustrasjon: Getty Images Foto:

MS-forsker: – Stamcelletransplantasjon bedre enn vanlig behandling

Preliminære resultater fra den første randomiserte kontrollerte studien på stamcelletransplantasjon er lagt frem på kongress i Lisboa.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Autolog hematopoetisk stamcelletransplantasjon (HSCT) for MS har vært en mye diskutert behandling, og fagfolk har ventet på en randomisert studie.

Nå foreligger de foreløpige resultatene fra den første randomisert kontrollerte studien, MIST-studien. Resultatene ble lagt frem på det europeiske møtet for benmargstransplantasjoner (EBMT) i Lisboa 18.-20. mars.

Pasienter med atakkvis MS er blitt randomisert til vanlig behandling med bremsemedisiner eller til stamcelletransplantasjon.

Den internasjonale multisenter-studien har med pasienter fra Sverige. Overlege Joachim Burman ved Neurologkliniken på Akademiska sjukhuset i Gøteborg har ledet den svenske utprøvingen.

– Dette er veldig positive resultater, som viser signifikant bedre resultat for dem som fikk autolog stamcelletransplantasjon, i kombinasjon med cellegift. Det som virkelig overrasker at pasienter som fikk stamcelletransplantasjon faktisk fikk en forbedring i symptomer, mens de som fikk vanlig behandling ble dårligere, uttaler Burman i pressemeldingen fra Akademiska sjukhuset.

Kan ha påvirket resultatene
UiO-professor Trygve Holmøy, overlege ved Nevrologisk avdeling på Ahus synes funnene er interessant.

KAN HA PÅVIRKET: – Så vidt jeg vet har en del av pasientene som brukte sykdomsmodifiserende medisiner fått mindre effektive preparater, og det kan ha påvirket resultatene, sier professor og Ahus-overlege Trygve Holmøy til Dagens Medisin. Arkivfoto

– Resultatene er lovende og støtter hypotesen om at stamcelletransplantasjon, HSCT, er en bra behandling for i hvert fall noen pasienter med MS. Så vidt jeg vet er imidlertid en del av dem som har brukt sykdomsmodifiserende medisiner fått mindre effektive preparater, og det kan ha påvirket resultatene, sier Holmøy til Dagens Medisin.

I Norge er det få som har fått stamcelletransplantasjon, men en del pasienter har på egen regning blitt behandlet i utlandet. Det er bevilget penger til en studie på stamcelletransplantasjon i Norge, og resultatene vil trolig foreligge om fire år.

Tro på helbredelse
MIST-studien ble påbegynt i 2006. Primærendepunkt er status etter minst seks måneder, og pasientene skal følges i opptil fem år etter transplantasjon.

Studien, som i tillegg til svenske pasienter også omfatter MS-syke i USA, Storbritannia og Brasil, inkluderer 110 pasienter. Den første MS-stamcelletransplantasjon i Sverige ble utført allerede i 2004.

– Cirka to av tre pasienter som er behandlet med stamcelletransplantasjon i Sverige er blitt stabile og klarer seg uten medisiner. Vi har god grunn til å tro at en del av dem vi har behandlet er blitt helbredet, sier Joachim Burman i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS