Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
FORLENGER KRAVENE: OUS-direktør Bjørn Erikstein sier det er viktig for OUS at spesialistutdanningen holder et høyt nivå. Arkivfoto: Per Corneliussen

OUS viderefører operasjonskrav i spesialistutdanningen

– Her ved Oslo universitetssykehus viderefører vi krav om prosedyrer og obligatoriske kurs, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein etter bråket om spesialistutdanningen.

Publisert: 2018-03-13 — 06.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Fagmiljøet er i opprør etter at obligatoriske kurs og prosedyrelister er tatt ut av forskriften om spesialistutdanning for leger, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.

Mens det tidligere var et krav at legene måtte ha utført et visst antall operasjoner, er dette nå bare anbefalinger fra Helsedirektoratet. Både leger og politikere har reagert – og Legeforeningen frykter resultatet blir dårligere spesialister i fremtiden. Derfor har også enkelte leger varslet at de tror det vil vokse frem to godkjenningsløp for spesialister fordi de vil stille ekstra krav utover det myndighetene gjør.

– Forstår at leger reagerer
Nå varsler sjefen ved Norges største sykehus at de samme kravene som før skal gjelde.

– OUS vil stille krav til å benytte de prosedyrene og de praktiske ferdighetene som er blitt anbefalt av legeforeningens spesialistkomiteer, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus til sykehusets egne nettsider.

Han viser til at praktiske ferdigheter i mange tilfeller, særlig i kirurgien, er selve kjernen i det å utøve spesialiteten. Erikstein sier derfor at han forstår at leger reagerer når dette ikke forskriftsfestes.

– Forstår bekymringen
– Jeg har stor forståelse for bekymringen som oppstår blant en del leger. Og jeg støtter deres vurdering av at det kan oppstå variasjon i kravene som blir stilt til LIS-ene avhengig av hvilket sykehus de tar spesialistutdanningen ved, sier Erikstein.

«Derfor vil OUS ta ansvar og sørge for at både prosedyrekrav og læringsmål er oppnådd før sykehuset godkjenner at læringsmålene er oppnådd. Tilsvarende gjelder også de tidligere obligatoriske kursene. Disse videreføres og det blir et krav å ta disse ved OUS. Foretaket må godkjenne at alt er fullført før Helsedirektoratet i sin tur godkjenner spesialisten», skriver sykehuset.

Allerede i 2017 varslet de administrerende direktørene at prosedyrelister og obligatoriske krav skal ivaretas i ny utdanning. Legeforeningen frykter likevel at dette kan fravikes så lenge det ikke er forskriftsfestet.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Saksøk dem 14.03.2018 02.02.03

  Da håper jeg snart at noen saksøker ous og Erikstein personlig, for det de da legger opp til er kontraktsbrudd med hver enkelt LiS som jobber på OUS som bondefanget i dette utnyttelsessystemet. Når man har kontraktsfestet at man er LiS under hdir sine regler, og OUS tar seg til rette og nekter å godkjenne deres spesialisering, så må det få konsekvenser. Forestill deg en vikar som ikke får forlengelse, tror hun er reddet allikevel av å ha oppfylt de formelle kravene på det tidspunktet, for så å få i trynet i etterkant at hun ikke får godkjent sin spesialisering, allikevel. Hun bærer da ikke bare den likvide risikoen, men også risikoen å aldri få jobbe i Norge mer. Dette er et kommunistsystem, og eneste grunnen til å juble for strengere godkjenningsregler, er de som føler at de sitter trygt, eller allerede er blitt overleger. Erikstein har egeninteresse av å ha leger som slaver i lengre tid, det er ikke noe beundringsverdig ved dette.

 • Trude M. 13.03.2018 15.38.58

  Enda godt det, i hvertfall fram til den dagen det truer drift/produksjon.

 • Lege 13.03.2018 12.04.26

  Grei tilbakemelding til Hdir. Godt å se at fagfolkene kan overstyre amatørene.

 • Bra 13.03.2018 08.58.09

  Da må naturligvis alle andre sykehus gjøre det samme. Da er direktoratets forslag spilt ut over sidelinjen og er dødt. Bra. Prosedyrer og kurs må nå forskriftsfestes.

 • Lege 13.03.2018 10.24.16

  Ja, dette bør være likt for alle. En spesialist bør ha lik kvalifikasjon uavhengig av hvor hun/han er utdannet i Norge.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!