Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FORTSATT UTSATT: – Overfor de gruppene som fortsatt er utsatte, må det gjøres en mer målrettet innsats. Dette gjelder innvandrere og særlig menn som har sex med menn, sier styreleder Leif-Ove Hansen i Hiv Norge. Foto: Hiv Norge

Stadig færre blir hiv-smittet

– Det viser vel at strategien om å bruke behandling som forebygging fungerer, sier styreleder Leif-Ove Hansen i Hiv Norge. 

Publisert: 2018-03-01 — 09.10

Antallet tilfeller av nye hiv-smittede i Norge fortsetter å synke, siden toppåret i 2008. Nedgangen de siste ti årene er på 30 prosent, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge den nye FHI-rapporten ble det meldt 213 nye tilfeller av hiv i Norge i fjor, det var 7 færre enn i 2016.

Leif-Ove Hansen, styreleder i Hiv Norge, er fornøyd med at igangsatte tiltak ser ut til å ha hatt effekt.

– Vi er veldig glad den nedgående trenden. Den kommer av innsatsen som er gjort, at folk får behandling og med PrEP – som nå 700 får. Det viser vel at strategien om å bruke behandling som forebygging fungerer, sier Leif-Ove Hansen til Dagens Medisin.

Større innsats
Han tilføyer derimot at det trengs en større offensiv mot enkelte risikogrupper.

– Overfor de gruppene som fortsatt er utsatte, må det gjøres en mer målrettet innsats. Dette gjelder innvandrere og særlig menn som har sex med menn. Det er vanskelig å rette seg inn mot disse, men homomiljøet er lite, så det bør være mulig. En organisasjon som for eksempel Skeiv verden har god kontakt med innvandrermenn som har sex med menn, og bør være navet i samarbeid med andre organisasjoner for å nå denne gruppen, sier Hansen.

Trolig effekt av flere tiltak
Også Folkehelseinstituttet er glad for at antallet ny-smittede går ytterligere ned.

– Det er gledelig å se en slik nedgang. Nedgangen skyldes trolig effekten av flere tiltak. Økt testaktivitet, at behandlingen kommer raskt i gang, samt tilgang til forebyggende behandling, PrEP, er gode eksempler på tiltak som har fått ned antall smittede de siste ti årene, uttaler seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Øivind Nilsen.

Rapporten viser blant annet at:

- Antall tilfeller blant menn som har sex med menn som smittes mens de er bosatt i Norge fortsetter å gå ned.

- Andelen hiv-positive menn med innvandrerbakgrunn som har sex med menn har vært økende de siste årene, og utgjorde i fjor 60 prosent av de meldte tilfellene blant menn som har sex med menn. De fleste kommer fra Europa og Asia.

- I 2017 ble 109 innvandrere meldt hiv-smittet før de kom til Norge. Av disse hadde 48 testet positivt på hiv før de kom til Norge. 

- Blant norskfødte kvinner, ungdommer og personer som tar stoff med sprøyter, er det fortsatt en stabil og lav hiv-forekomst.

Av de 213 hiv-tilfellene i fjor, var 155 menn og 58 kvinner. I Norge er nå 4260 menn og 2017 kvinner diagnostisert som hiv-positive.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Doktern 05.03.2018 20.27.08

  Det er nå ca 1 års ventetid på time om PrEP ved Oslo Universitetssykehus. Siden Helse Sør-Øst HF ikke vil la fastleger skrive ut medisinen og de selv nedprioriterer pasientene, vil kanskje smittetallene gå opp igjen. HSØ står fritt til å la fastleger skrive H-resepter, men de er tydeligvis ikke interessert i å redusere smittetallene via PrEP.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!