Raskere frisk fra depresjon med ukentlig oppfølging
Pasienter med depresjon som ble fulgt opp med ukentlige telefonsamtaler, ble oftere og fortere friske enn de som ikke fikk slik oppfølging.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

En svensk studie har sett på hvordan det går med pasienter med depresjon dersom de følges tett av en såkalt "vårdsamordnare"- en sykepleier som samordner helsetjenestene og følger opp pasienten.
– I Sverige finnes det alltid flere sykepleiere på vårdcentralen, sier førsteforfatter på studien, allmennlege Cecilia Björkelund, til Dagens Medisin. En vårdcentral vil tilsvare et norsk legekontor.
Fortere friske
Studien omfatter nesten 400 pasienter med mild til middels depresjon. De pasientene som hadde kontakt med en samordner ble fortere friske, og dessuten ble flere friske i denne gruppen.
De kom også tilbake i arbeid signifikant tidligere enn gruppen som fikk vanlige helsetjenester uten å ha kontakt med en samordner.
Ringte opp pasienten
I studien fikk en sykepleier ansvar for å ringe pasientene én gang i uken, etter ett første fysisk møte. Sykepleieren spør hvordan det går med pasienten, lager en helsetjenesteplan sammen med pasienten og planlegger eventuelt ekstra besøk hos lege eller terapeut.
– Vi har intervjuet pasienter, og de gode resultatene ser ut til å komme av at man får støtte og hjelp av vårdcentralen, og at man har en kontaktperson der som kjenner en, sier Björkelund.
Bedre kvalitet
Til en viss grad kan det også hende at samordneren kunne se til at pasienten fikk tilgang på den helsehjelpen pasienten ønsket og behøvde, påpeker hun.
Studien er publisert i BMC Family Practice, og er den første studien i Sverige som viser at det å samordne tjenestene kan gi bedre kvalitet på helsetjenestene i form av høy tilgjengelighet og høy kontinuitet for pasienter med depresjon.
Psykolog
– Pasientene gikk ofte samtidig til psykolog for psykoterapi. De fleste landsting i Sverige krever at det skal finnes tilgang til psykolog eller psykoterapeut ved vårdcentralen, sier Björkelund.
I Norge er det nå planlagt å prøve ut primærhelseteam, som skal bestå av leger, sykepleiere, helsesekretærer og eventuelt også andre yrkesgrupper.
– Med slike team vil også Norge ha muligheten til å prøve ut samordnerfunksjonen, sier Björkelund.
Kommentarer
Våre kommentarregler
Dagens Medisin henvender seg spesielt til leger, farmasøyter, sykepleiere og beslutningstakere i helsesektoren. Kommentarfunksjonen er derfor først og fremst beregnet på tilbakemeldinger fra disse gruppene.
Vi har valgt en anonym kommentarløsning slik at helsepersonell ikke skal vegre seg for å delta i debatten i saker hvor det kan være spesielt krevende å oppgi fullt navn og arbeidssted. Det betyr likevel ikke at anonyme kommentarer er akseptable i alle saker. Vi ber de som kommenterer om å reflektere over om man kan skrive med fullt navn. Det gjør debatten bedre – for alle.
Dagens Medisin forbeholder seg retten til å fjerne innlegg som vi finner upassende.
Upassende innlegg inkluderer usaklige innlegg som ikke dreier seg om saken det kommenteres på, som inneholder ufint språk og/eller beskyldninger. Vi sletter kommentarinnlegg som inneholder direkte reklame, eller lenker som ikke fremstår relevante for saken som diskuteres.
Dagens Medisin oppfordrer til en saklig og faglig diskusjon. God debatt!
Rapporter kommentar