Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Raskere frisk fra depresjon med ukentlig oppfølging

Pasienter med depresjon som ble fulgt opp med ukentlige telefonsamtaler, ble oftere og fortere friske enn de som ikke fikk slik oppfølging.

Publisert: 2018-02-20 — 11.30
Denne artikkelen er over fire år gammel.

En svensk studie har sett på hvordan det går med pasienter med depresjon dersom de følges tett av en såkalt "vårdsamordnare"- en sykepleier som samordner helsetjenestene og følger opp pasienten.

– I Sverige finnes det alltid flere sykepleiere på vårdcentralen, sier førsteforfatter på studien, allmennlege Cecilia Björkelund, til Dagens Medisin. En vårdcentral vil tilsvare et norsk legekontor. 

Fortere friske
Studien omfatter nesten 400 pasienter med mild til middels depresjon. De pasientene som hadde kontakt med en samordner ble fortere friske, og dessuten ble flere friske i denne gruppen.

De kom også tilbake i arbeid signifikant tidligere enn gruppen som fikk vanlige helsetjenester uten å ha kontakt med en samordner.

Ringte opp pasienten
I studien fikk en sykepleier ansvar for å ringe pasientene én gang i uken, etter ett første fysisk møte. Sykepleieren spør hvordan det går med pasienten, lager en helsetjenesteplan sammen med pasienten og planlegger eventuelt ekstra besøk hos lege eller terapeut.

– Vi har intervjuet pasienter, og de gode resultatene ser ut til å komme av at man får støtte og hjelp av vårdcentralen, og at man har en kontaktperson der som kjenner en, sier Björkelund.

Bedre kvalitet
Til en viss grad kan det også hende at samordneren kunne se til at pasienten fikk tilgang på den helsehjelpen pasienten ønsket og behøvde, påpeker hun.

Studien er publisert i BMC Family Practice, og er den første studien i Sverige som viser at det å samordne tjenestene kan gi bedre kvalitet på helsetjenestene i form av høy tilgjengelighet og høy kontinuitet for pasienter med depresjon.

Psykolog
– Pasientene gikk ofte samtidig til psykolog for psykoterapi. De fleste landsting i Sverige krever at det skal finnes tilgang til psykolog eller psykoterapeut ved vårdcentralen, sier Björkelund.

I Norge er det nå planlagt å prøve ut primærhelseteam, som skal bestå av leger, sykepleiere, helsesekretærer og eventuelt også andre yrkesgrupper.

– Med slike team vil også Norge ha muligheten til å prøve ut samordnerfunksjonen, sier Björkelund.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!