BESTILLER: – Jeg har besluttet at de berørte ELTE-kandidatene skal tilbys et avgrenset opplegg med intensive samlinger og mulighet å arbeide på lisens mens de er under veiledning, sier Bent Høie (H) som ber Helsedirektoratet utarbeide et nytt opplegg for ELTE-studentene. Her avbildet under Sykehustalen. Foto: Vidar Sandnes

Departementet skisserer nytt tiltak i ELTE-saken

HOD antyder nå at ELTE-kandidatene skal tilbys 12 måneders veiledning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter lengre saksbehandling våren 2017, konkluderte Helsedirektoratet med at utdanningen til de tidligere psykologistudentene ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn ikke kvalifiserer for å få utstedt arbeidslisens som psykologer i Norge. Slik at de kan jobbe veiledet for å få autorisasjon.
I januar i år ble det klart at myndighetene jobbet med å finne ut om de kan løse autorisasjonsfloken. Helseminister Bent Høie (H) sa da at de blant annet vurderte om det var mulig å gjennomføre kompetansehevende tiltak foreslått av universitetene i Norge, på fulltid i hele 2,5 år.
I dag melder Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i en pressemelding at psykologiutdannede fra universitetet skal kunne få autorisasjon – etter et kortere utdanningsopplegg.

I pressemeldingen presiserer HOD at løsningen gjelder kandidater som startet på masterutdanning ved universitetet før Helsedirektoratet endret godkjenningspraksis i 2016.

Disse skal få tilbud om et eget opplegg som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.

– Jeg har besluttet at de berørte ELTE-kandidatene skal tilbys et avgrenset opplegg med intensive samlinger og mulighet å arbeide på lisens mens de er under veiledning, sier Bent Høie (H) i meldingen.

Direktoratet skal utarbeide
Ifølge HOD skal Helsedirektoratet utarbeide veiledningsopplegget som skal stå klart før påske.
Pressemeldingen viser til at Helsedirektoratet og universitetene opprinnelig hadde foreslått et omfattende løp med fulltidsstudier i 2,5 år.

«Departementet antyder at 12 måneder kan være aktuelt. Når direktoratet har forslaget klart i mars, er målet å få det på plass så snart som mulig», heter det.

Bestillingen fra HOD til Helsedirektoratet leser du her.
Den presiserer at HOD antar at 12 måneder er aktuell varighet og ikke 2,5 år med fulltidsstudier – og skriver blant annet at universitetenes foreslåtte tiltak vil være svært ressurskrevende og lite hensiktsmessig.

Disse får tilbud
HOD skriver at de om lag 50 kandidatene som søkte om godkjenning før praksisendringen i 2016, skal få tilbudet først. Deretter skal det tilbys kandidater som startet på masterstudiet ved det ungarske universitetet før praksisendringen høsten 2016.
– Tilbudet vil ikke omfatte andre grupper, og det vil heller ikke ha presedens for andre grupper med psykologiutdanning, presiserer helseministeren.

Gjelder bare noen
HOD skriver at årsaken til det opprinnelige autorisasjonstrøbbelet, var at Helsedirektoratet fant ut at godkjenningspraksis de hadde lagt seg på var basert på feil grunnlag. Den nye praksisen førte altså til at søkere som tidligere kunne arbeide på lisens, fikk avslag da de søkte om lisens.
Høie understreker derfor at det er særskilte grunner til at kandidater som søkte om godkjenning før endringen i 2016, får tilbud om et opplegg som kan gi autorisasjon som psykolog i Norge.
– Disse kandidatene har innrettet seg etter Helsedirektoratets tidligere praksis for personer med masterutdanning i psykologi fra ELTE. Derfor får de et eget opplegg, sier Høie.

«Ikke rettslig forpliktet»
Helseministeren presiserer i meldingen at myndighetene ikke er rettslig forpliktet til å tilby kompletterende tiltak og sier de berørte kandidatene ikke har rett til autorisasjon som psykolog.
– Vi ønsker likevel å lage en løsning slik at de kan ha mulighet for å få autorisasjon som psykolog i Norge. Mange kandidater har vært usikre på framtiden og har opplevd en vanskelig tid. Jeg er derfor glad for at saken blir løst. Det er positivt for alle parter.

Pressemeldingen viser til at Helse- og omsorgsdepartementet nå leverer på stortingsvedtaket fra juni 2017, om at regjeringen skulle vurdere mulige kompenserende tiltak for at studentene skulle kunne få autorisasjon i Norge.

Powered by Labrador CMS