Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FORNØYD: – Dette måtte komme, og vi er veldig glad for at arbeidsgiversiden innså det og at dette nå er på plass, sier leder av Yngre legers forening, Christer Mjåset. Foto: Per Corneliussen

Nå sikres spesialistutdanningen for leger i gammel ordning

– Vi har fortsatt mange problemer knyttet til faste stillinger, men dette håper jeg kan være et første skritt på veien i å få til noe bedre – som gavner både LIS og sykehusene, sier Ylf-leder Christer Mjåset.

Publisert: 2018-01-26 — 10.00
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Dagens Medisin har hatt flere saker på at leger i spesialisering (LIS) ved Oslo universitetssykehus (OUS) har problemer med å få fullført spesialistutdanningen sin.

Les saken: Halvparten av LIS-legene ved OUS risikerer å miste jobben

Dette er egentlig et resultat av at vi har hatt en dialog med OUS og etablert en forståelse for at hva som er viktig.
Christer Mjåset, leder av Yngre legers forening (Ylf)

Én av årsakene er at sykehuset krever at leger i gjennomstrømsstillinger må ha et fast ansettelsesforhold ved et annet sykehus i bunnen.

En gjennomstrømsstilling er forbeholdt LIS som trenger tjeneste ved et såkalt gruppe 1-sykehus, en tjeneste som er påkrevd for å bli ferdig spesialist.

4-, 5- og 6-årsstilling
Mange leger i gammel ordning har en fire-, fem- eller seksårsstilling – en midlertidig stilling. Et krav om fast stilling for å stå på en gjennomstrømsliste, vil derfor stoppe utdanningsløpet til disse legene.

I overenskomsten mellom Spekter og Legeforeningen, som ble klar onsdag, er rettighetene til disse legene nå bedre ivaretatt enn før.

I avtalen er det tatt inn en bestemmelse om midlertidig unntak for krav om fast stilling for LIS i midlertid fire-, fem- eller seksårsstilling og som trenger gruppe 1-tjeneste for å få fullført spesialistutdanningen sin.

OUS-saken har hatt betydning
Leder av Yngre legers forening (Ylf), Christer Mjåset, viser til at situasjonen ved OUS har hatt betydning.

– Dette er egentlig et resultat av at vi har hatt en dialog med OUS og etablert en forståelse for at hva som er viktig. Samtidig er dette også et behov som er uttrykt fra gruppe-2-sykehusene. De sitter med LIS som risikerer å ikke bli ferdige spesialister fordi de går i 4-, 5- og 6-årsstillinger og dermed ikke får gjennomstrømningsforløp, sier Mjåset til Dagens Medisin og legger til:

– Dette måtte komme, og vi er veldig glad for at arbeidsgiversiden innså det og at dette nå er på plass. Vi har fortsatt mange problemer knyttet til faste stillinger, men dette håper jeg kan være et første skritt på veien i å få til noe bedre – som gavner både LIS og sykehusene.

– I hvilken grad vil dette løse noe av konflikten mellom LIS og OUS-ledelsen?

– Det vil løse noe av konflikten, men ikke på langt nær alt. Vi har allerede dialog med OUS-direktør Bjørn Erikstein om dette, og vi planlegger å jobbe fortløpende med denne problemstillingen det neste året.

Berømmer politikere
Legeforeningen fikk gjennomslag for sitt hovedkrav om rullerende arbeidsplaner. Også kravet om vaktfritak for gravide i siste trimester er noe partene ble enige om. Denne saken har Ylf jobbet for i lang tid.

Ylf-lederen er svært glad for at også dette er på plass, og han berømmer innsatsen fra politikere.

– Kjersti Toppe og Olaug Bollestad har gjentatte ganger tatt saken opp i politisk sammenheng og hjulpet til med å få oppmerksomhet rundt den. De skal ha sin del av æren for at retten til å vaktfritak for gravide nå er avtalefestet, sier Mjåset.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Pølserogpolitikk 26.01.2018 18.27.51

  Helt utrolig at det kun er Senterpartiet og Krf som tar ansvar og forsvarer trepartsamarbeidet og den norske modellen. Politikk er rare greier...

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!