Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
PÅ'AN IGJEN: Rikslønnsnemnda ved Steinar Strøm, Dag Nafstad og Anne-Britt Evensen Norum ga Spekter medhold i første runde. Nå skal de igjen fastsette tariffavtale mellom partene. Arkivfoto: Vidar Sandnes

Disse skal avgjøre legestriden

Rikslønnsnemnda er sammensatt av de samme personene som ga Spekter medhold i første runde.

Publisert: 2018-01-22 — 06.01
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Torsdag 25. januar skal den betente sykehuskonflikten igjen behandles i Rikslønnsnemnda. Det skjer etter at Arbeidsretten erklærte den første kjennelsen til nemnda som ugyldig.

Tre nøytrale
Rikslønnsnemnda består av tre nøytrale medlemmer, samt representanter fra LO, NHO og fra Legeforeningen og Spekter selv.

Dette er konflikten

* Høsten 2016 streiket Akademikerne helse i fem uker. Konflikten handlet om sykehuslegenes arbeidstidsordning.

* Legeforeningens krav var å tariffeste rullerende arbeidsplaner som vilkår for utvidet arbeidstid, noe Spekter nektet.

* Legene tapte i Rikslønnsnemnda, og tariffavtalen fortsatte som før.

* Akademikerne tok saken til Arbeidsretten fordi de mente nemnda ikke hadde kompetanse til å videreføre arbeidstidunntakene mot deres vilje. Legene vant frem, og hele tariffavtalen ble kjent ugyldig.

* Dommerne henviste saken til ny behandling i Rikslønnsnemnda. Konflikten skal behandles 25. januar, med mindre partene blir enige før den tid.

* Inntil videre er det tariffavtalen fra 2014 som gjelder.

* En avgjørelse i Rikslønnsnemnda er endelig og kan ikke ankes.

Som forrige gang er det lagdommer Dag Nafstad som leder nemnda. Han kom inn etter at den opprinnelige lederen ble kjent inhabil, og dette blir hans andre sak i nemnda. Med seg har han direktør Anne-Britt Evensen Norum og professor i økonomi, Steinar Strøm.

Legeforeningen har oppnevnt forhandlingssjef Hanne Gillebo-Blom og styremedlem i Overlegeforeningen, Christian Grimsgaard, som sine representanter i nemnda.

Spekter stiller med direktør Stein Gjerding og prosjektdirektør Lars Haukaas, der førstnevnte har stemmerett.

Nye representanter fra Spekter
Mens Legeforeningen stiller med samme lag som sist, har Spekter byttet ut administrerende direktør Anne-Kari Bratten og Olav Klaussen, administrerende direktør i Helse Fonna, siden forrige runde. Tor-Arne Solbakken representerer LO og Rolf A. Negård representerer NHO i nemnda.

Det er satt av én dag til behandling av saken. På forhånd har partene levert skriftlige innlegg med sine påstander. Legeforeningen har offentliggjort sine innlegg, mens Spekter holder sine argumenter tett til brystet.

Strid om unntak
Legeforeningen mener at arbeidstidsunntakene fra arbeidsmiljøloven skal videreføres, men krever en presisering om at vaktplaner skal rullere etter et fast mønster. Legeforeningen har anklaget Spekter for å ha endret strategi av taktiske årsaker. Ifølge Legeforeningen vil Spekter gå bort fra sentrale unntaksbestemmelser, og derimot avtale unntak lokalt.

Les også: Legene krever etterbetaling fra streiken

Dagens Medisin dekker nemndsbehandlingen direkte med videooverføring til våre nettsider.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Haakon 23.01.2018 18.13.36

  Det vittigste nå er at alle HF må utrede for AML, og de utvalgte avdelinger rundt omkring har en tendens til å være de med minst vaktbelasting. Som BUP ved AHUS m.m. Og vi skal alt til å gå rundt uten å øke bemanning, men jobbe mindre alle sammen, så lett som det. Ærlig talt. Blir mer og mer lei av offentlig sykehusvesen med problemene vi har med arbeidsgiver siden ala spectre. Har alltid vært for offentlig sykehus, men for første gang på 13 år i yrket så ser jeg meg om etter privat arbeidsgiver.

 • Lege 22.01.2018 11.25.47

  Som andre før har påpekt; det blir ikke fred og samarbeide i sykehusene igjen før dagens Spekter-ledelser er erstattet, og tilliten kan begynne å bygges igjen. Noen burde sette seg ned og regne på hvor mye bortkastet tid og pengebruk dagens inkompetente Spekter-ledelse har medført. Tid og penger som isteden kunne kommet pasientene til gode.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!