TAUSE OM STRATEGI: Her er Spekter-benken under arbeidsrettssaken. Til høyre prosjektdirektør Lars Haukaas i Spekter. Tarjei Thorkildsen (t.v.) prosederte saken. Arkivfoto: Anette Andresen Foto:

Spekter hemmeligholder sine krav

Spekter vil ikke offentliggjøre sine krav i forkant av nemndsbehandlingen av den betente sykehuskonflikten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Om to uker møtes Spekter og Akademikerne helse i Rikslønnsnemnda for andre gang for å løse den fastlåste konflikten om sykehuslegenes arbeidstid.

Dette er konflikten:

* Høsten 2016 streiket Akademikerne helse i fem uker. Konflikten handlet om sykehuslegenes arbeidstidsordning.* Legeforeningens krav var å tariffeste rullerende arbeidsplaner som vilkår for utvidet arbeidstid, noe Spekter nektet.* Legene tapte i Rikslønnsnemnda, men vant frem i Arbeidsretten.* Arbeidsretten slo fast at Rikslønnsnemnda ikke hadde hjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Hele tariffavtalen ble kjent ugyldig.* Inntil videre er det avtalen fra 2014 som gjelder.

I forkant av nemndsbehandlingen har partene levert skriftlige innlegg til Rikslønnsnemnda.

Spekter nekter offentliggjøring
I forrige runde offentliggjorde Spekter sitt skriftlige innlegg til nemnda, men denne gangen vil de ikke gjøre det samme. Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter viser til uttalelser fra Arbeidsdepartementet om at de ikke plikter å offentligjøre skrivene.

– Vi forholder oss lojalt til mailen fra Arbeidsdepartementet, sier Larsen.

Spekter står fritt til å offentliggjøre sitt innlegg, men velger altså ikke å gjøre det. Det reagerer Legeforeningen på.

– Underlig og betenkelig
– Det er underlig og betenkelig, særlig siden de i forrige runde var raske med å offentliggjøre sitt innlegg. I en prinsipiell konflikt som har allmennhetens interesse mener vi at de har et ansvar for å gjøre det tilgjengelig, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Legeforeningen har publisert sitt innlegg på egen hjemmeside.  

Legene krever det samme som før; nemlig kollektive, rullerende arbeidsplaner som en forutsetning for de vide arbeidstidsunntakene fra arbeidsmiljøloven. I tillegg fremsetter de krav om automatisk vaktfritak for høygravide samt tilbakebetaling av tapt lønn til alle medlemmene i Akademikerne helse som følge av streiken.

Ingen ankemulighet
Det er satt av én dag til behandling av saken i Rikslønnsnemnda 25. januar. En avgjørelse i Rikslønnsnemnda har samme virkning som en tariffavtale, og det er ingen ankemuligheter.

I likhet med forrige gang er det Dag Nafstad som leder nemnda, og med seg har han de nøytrale medlemmene Steinar Strøm og Anne-Britt Evensen-Norum. LO og NHO er også representert, i tillegg til at partene utnevner to representanter hver.

Powered by Labrador CMS