Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

TAUSE OM STRATEGI: Her er Spekter-benken under arbeidsrettssaken. Til høyre prosjektdirektør Lars Haukaas i Spekter. Tarjei Thorkildsen (t.v.) prosederte saken. Arkivfoto: Anette Andresen

TAUSE OM STRATEGI: Her er Spekter-benken under arbeidsrettssaken. Til høyre prosjektdirektør Lars Haukaas i Spekter. Tarjei Thorkildsen (t.v.) prosederte saken. Arkivfoto: Anette Andresen

Spekter hemmeligholder sine krav

Spekter vil ikke offentliggjøre sine krav i forkant av nemndsbehandlingen av den betente sykehuskonflikten.

Annons:

Om to uker møtes Spekter og Akademikerne helse i Rikslønnsnemnda for andre gang for å løse den fastlåste konflikten om sykehuslegenes arbeidstid.

Dette er konflikten:

* Høsten 2016 streiket Akademikerne helse i fem uker. Konflikten handlet om sykehuslegenes arbeidstidsordning.

* Legeforeningens krav var å tariffeste rullerende arbeidsplaner som vilkår for utvidet arbeidstid, noe Spekter nektet.

* Legene tapte i Rikslønnsnemnda, men vant frem i Arbeidsretten.

* Arbeidsretten slo fast at Rikslønnsnemnda ikke hadde hjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Hele tariffavtalen ble kjent ugyldig.

* Inntil videre er det avtalen fra 2014 som gjelder.

I forkant av nemndsbehandlingen har partene levert skriftlige innlegg til Rikslønnsnemnda.

Spekter nekter offentliggjøring
I forrige runde offentliggjorde Spekter sitt skriftlige innlegg til nemnda, men denne gangen vil de ikke gjøre det samme. Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter viser til uttalelser fra Arbeidsdepartementet om at de ikke plikter å offentligjøre skrivene.

– Vi forholder oss lojalt til mailen fra Arbeidsdepartementet, sier Larsen.

Spekter står fritt til å offentliggjøre sitt innlegg, men velger altså ikke å gjøre det. Det reagerer Legeforeningen på.

– Underlig og betenkelig
– Det er underlig og betenkelig, særlig siden de i forrige runde var raske med å offentliggjøre sitt innlegg. I en prinsipiell konflikt som har allmennhetens interesse mener vi at de har et ansvar for å gjøre det tilgjengelig, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Legeforeningen har publisert sitt innlegg på egen hjemmeside.  

Legene krever det samme som før; nemlig kollektive, rullerende arbeidsplaner som en forutsetning for de vide arbeidstidsunntakene fra arbeidsmiljøloven. I tillegg fremsetter de krav om automatisk vaktfritak for høygravide samt tilbakebetaling av tapt lønn til alle medlemmene i Akademikerne helse som følge av streiken.

Ingen ankemulighet
Det er satt av én dag til behandling av saken i Rikslønnsnemnda 25. januar. En avgjørelse i Rikslønnsnemnda har samme virkning som en tariffavtale, og det er ingen ankemuligheter.

I likhet med forrige gang er det Dag Nafstad som leder nemnda, og med seg har han de nøytrale medlemmene Steinar Strøm og Anne-Britt Evensen-Norum. LO og NHO er også representert, i tillegg til at partene utnevner to representanter hver.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Overlege 16.01.2018 07.25.53

  Dette er ikke spekter sin feil, og nei, dette handler IKKE om arbeidstider. Skremmende hvor mange dumme leger som egentlig finnes. Dette har aldri handlet om noe annet enn lønn og er et resultat av en fagforening som i 15 år har kastet bort tiden med meningsløse fanesaker.

 • Ortoped 12.01.2018 17.22.08

  Det er bare en ting å gjøre her for legene. Nei til all ikke pliktig overtidsarbeide! Avspasser time for time ev. overtid som må tas, tilleggene skal vel utbetales.

 • Blir det filmet fra rikslønnsnemda? 11.01.2018 10.21.01

  25 januar: er behandlinga i rikslønnsnemda åpent for media? vil DM dekke/filme møtet? Hadde vært kjekt å ha mulighet til å se opptak fra nemda

 • Målfrid Bordvik 12.01.2018 10.22.50

  Hei, vi kommer til å dekke nemndsbehandlingen og jobber med å få til direkte videooverføring til nettsidene våre. Mvh Målfrid Bordvik, journalist i Dagens Medisin

 • lege 19.01.2018 09.43.29

  Flott, tusen takk!

 • Trude M. 10.01.2018 14.56.12

  Seriøst. For alle andre enn snobbegjengen i Spekter er det pinlig. PR-messig har hele den spektergenererte konflikten med legene vært en stor flause for arbeidsgiversiden. Få ut fingeren, oppfør dere ordentlig og publiser kravene deres. Er også kravene like pinlige som det vi forventer enten endre på krava eller i hvert fall stå for de som voksne folk.

Nyheter fra startsiden

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!