Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
«STRÅLENDE»: Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Fagrådet, mener utfallet fra Sykehusinnkjøps anbudskonkurranse for hepatitt C-legemidler er gledelig nytt. Foto: Lasse Moe

Neste skritt er å finne og informere smittede, ifølge representant for rusfeltet

Jan Gunnar Skoftedalen mener det finnes en betydelig målgruppe blant rusavhengige som er i kontakt med behandlingsinstitusjoner i dag.

Publisert: 2018-01-15 — 06.00

Torsdag offentliggjorde Sykehusinnkjøp resultatet fra årets anbudskonkurranse for legemidler mot hepatitt. Her kom det blant annet frem at helseforetakene heretter vil tilby direktevirkende antivirale legemidler til alle pasienter med påvist hepatitt C.

– Dette er bare helt strålende, og kan få dramatisk betydning i løpet av ganske kort tid, sier Jan Gunnar Skoftedalen til Dagens Medisin.

– Handler om å finne smittede
Skoftedalen er leder av Fagrådet – rusfeltets hovedorganisasjon, som samler både behandlingsinstitusjoner, brukerorganisasjoner og andre aktører på rusfeltet. Ettersom virusets først og fremst spres gjennom deling av sprøyter og annet brukerutstyr, er det i all hovedsak er stoffmisbrukere som er smittet med hepatitt C i Norge.

– Nå som det ikke lenger er barrierer mot å få behandling, hva mener du er det neste skrittet for å eliminere viruset i Norge?

– Det handler rett og slett om å vite hvem som er smittet, og lokalisere dem. Vi har ingen god måte å vite eksakt hvor mange det kan være, men det ligger et stort potensial hos dem som er klar over at de er smittet, som ønsker behandling, men som har fått nei tidligere.

Informasjon i institusjonene
Han viser til anslaget om at rundt 50 prosent av personer som injiserer stoff med sprøyte er smittet med hepatitt C, og at det derfor kan finnes en betydelig målgruppe blant dem som er i kontakt med behandlingsinstitusjonene.

– Vi har til enhver tid opp mot 1900 personer inne til behandling på institusjoner. Disse må få informasjon om at man nå kan få en såpass enkel behandling, og vi må få testet alle. Fastlegene har også en viktig rolle å spille. Vi må anta at det er en del som har hatt en kortvarig rusmiddelbruk, og som kan være smittet uten at de vet det selv, sier Skoftedalen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!