– For noen er New Public Management blitt et skjellsord, og det kan de legge bort

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen mener legene skal konsentrere seg om dialogen med ledelsen sin. Hun diskuterer lederskap med forsker Tina Øllgaard Bentzen, som har doktorgrad i tillitsbasert ledelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HOTEL BRISTOL, OSLO: Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, og forsker Tina Øllgaard Bentzen ved Roskilde universitet i Danmark var to av foreleserne på Helselederforum i Oslo fredag. Temaet var ulike modeller for styring og ledelse av helsetjenesten.

Tina Øllgaard Bentzen forteller at i Danmark er man nå mer opptatt av tillitsbasert ledelse enn New Public Management, som styringsmodell.

– Erfaringene fra tillitsbasert ledelse i København kommune har vist behov for forankring på den enkelte arbeidsplass og dialog med ledelsen – men også diskusjoner om hele styringskjeden. Vi trenger et bredere blikk, sier Øllgaard Bentzen.

På høyeste alvor
Erlandsen svarer slik på spørsmålet om hva hun vil si til norske leger som føler seg tynget av de negative sidene ved New Public Management:

– For noen er New Public Management blitt et skjellsord, og det kan de for min del bare legge bort. Det de skal konsentrere seg om er dialogen med sin ledelse, sier og slik det er i Norge, er det gode muligheter for det. Når de roper på politikere er det greit nok, vi hører og følger med, men det er på den enkelte arbeidsplass at denne dialogen må skje. Det vet legene, og det forventer at de er med og bidrar til, sier Erlandsen.

– Trenger vi en tillitsreform i Norge?

– Signalene fra legene må tas på høyeste alvor. Mange opplever at mye av hverdagen er slitsom og gjør mye av det de mener andre yrkesgrupper kunne gjort. Det forstår jeg. Jeg tror også det handler om å snakke sammen, der har vi sikkert noe å gå på. Jeg som statssekretær passer på sykehusene, men jeg leder dem ikke, svarer Erlandsen.

Uten blikk for fagligheten
Øllgaard Bentzen, som var den første i Danmark med doktoravhandling om tillitsbasert ledelse, mener mye av motstanden mot New Public Management skyldes en mistillit overfor detaljstyring uten blikk for fagligheten.

– Der har i hvert fall New Public Management, i hvert fall slik den er blitt implementert, ikke vist nok respekt for denne fagligheten, sier Øllgaard Bentzen.

Hun mener morgendagens optimale ledelsesmodell er en kombinasjon av blant annet New Public Management og tillitsbasert ledelse.

– Det vil være en hybrid av flere ting. Vi trenger flere verktøy i verktøykassa, som professor Victor Norman også var inne på. Og jeg mener det er elementer av New Public Management som må være der.

– Hva er ditt råd til norske helseledere?

– Jeg tror det ville vært spennende å snakke om hvordan man kan skape en arena hvor det kan diskuteres hvilke utfordringer man egentlig har og hvordan disse kan løses i fellesskap. Slike plattformer for en slik dialog mangler ofte, og kan være ett skritt på veien, sier Tina Øllgaard Bentzen.

Gå tilbake til toppen av saken og hør hele intervjuet – og mer om delegering, kontroll og motivasjon og hva statssekretæren kan love norske leger som ønsker politisk handling.

Powered by Labrador CMS