Sykehuspartner: Hvem er det man tror man lurer?

KOMMENTAR: Hva kaller man det når sjefen i et norsk helseforetak får endret et offentlig dokument for å skjule kostnaden for en IT-skandale? «Ulovlig og straffbart», sier en av landets fremst jurister. I Helse-Norge heter dette «saksbehandlingsfeil».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DAGENS MEDISIN har avslørt hvordan Sykehuspartner HF fjernet informasjon fra en offentlig virksomhetsrapport om kostnaden for IT-skandalen i Helse Sør-Øst.

Man gjemte rett og slett posten for prosjektet som kalles Imod – hvis årsvirkende kostnad antas å være på 333 millioner kroner – inn i det generelle driftsresultatet.

Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin

DET var NRK som i våres avslørte mangelen på IT-sikkerheten i det regionale helseforetaket. Journalistikken førte til flere direktøravganger – både hos Sykehuspartner og i Helse Sør-Øst. Til slutt ble hele styret i Sykehuspartner byttet ut.

Over 100 IT-arbeidere hadde fått administrative rettigheter til IKT-infrastrukturen, noe som helt eller delvis ga dem mulighet til innsyn i sensitive pasientjournaler til 2,8 millioner nordmenn.

DA vi i forrige uke stilte spørsmål om utgiftene etter IT-skandalen, forsvant plutselig linjen i virksomhetsrapporten hvor millionbeløpet stod oppført.

Sykehuspartner hadde skjønt at media gravde i saken – og tenkte at noe måtte «skje».

HELSEFORETAKET kan neppe ha visst at Dagens Medisin satt på denne informasjonen.

Og verre ble det da vi kunne legge frem dokumentasjon for endringen – både før og etter helseforetaket hadde forsøkt å skjule kostnaden bak skandalen.

VI HADDE et åpent sinn da vi konfronterte Sykehuspartner med endringen. Men det vil være galt å si at man ikke blir overrasket når konstituert direktør i Sykehuspartner, Gro Jære, erkjente at det var hun som hadde beordret en styresekretær til å gjøre endringen.

Er dette greit? Kan man bare gjøre sånt?

Professor Jan Fridthjof Bernt mener handlingen «etter alt å dømme både er ulovlig og straffbar». Nestoren ved Universitetet i Bergen uttrykte at Sykehuspartner både kan ha brutt Arkivloven og er på kant med offentlighetsloven.

TILLITEN til Helse Sør-Øst kom – mildt sagt – under press etter NRKs avsløringer av mangelen på IT-sikkerheten tidligere i år.

Å komme seg ut av avtalen med IT-leverandøren DXC vil smerte.

Således er det mulig å forstå at Sykehuspartner og Helse Sør-Øst ønsker å begrense informasjonen som kommer ut, for å sikre seg så gode forhandlingskort som mulig når partene sliper de juridiske knivene.

OG det er mulig å forstå at konstituert direktør i Sykehuspartner, Gro Jære, ønsker å skjerme «moderforetakets» direktør Cathrine Lofthus for ytterligere kritikk.

For det tredje kan man skjønne at Jære, som ønsker seg jobben i helseforetaket på permanent basis, gjør det beste hun kan for å begrense omdømmetapet for RHF-et.

Men for enhver pris?

DET som – dessverre – virkelig kan komme til å koste Sykehuspartner og Helse Sør-Øst dyrt etter IT-skandalen, er denne typen famøse forsøk på tilsløring av fakta.

Når den konstituerte direktøren i Sykehuspartner gjemmer unna kostnaden for IT-skandalen i regionen, forsterkes krisen i et system hvor man skulle tro at bunnen var nådd.

FOR alle dem som jobber nattevakter og helgeturnus ved sykehusene – med en brøkdel av inntekten til toppene i Helse-Norge – er det denne typen saker som virkelig setter tilliten på prøve.

For tillit er helsetjenestens egentlige gull, og betyr mer enn millionene som uansett kommer til å gå tapt som følge av mangelen på IT-sikkerhet i helseregionen.

NÅR man i Sykehuspartner dekker over fakta, heter det altså «saksbehandlingsfeil». Man ser på det som en form for glipp.

For å rette opp en handling som professor Bernt mener er «ulovlig og straffbar», lager man et nytt vedtak.

MEN gjemmer man en kostnad inn som en sekkepost – med mål om å tilsløre fakta – så svekkes selvsagt tilliten.

At det skjer i en sak som nettopp handler om tapt tillit, gjør situasjonen særlig ille. Sykehuspartners håndtering vitner om at ærligheten først kommer for dagen når man er tatt med buksene nede.

Powered by Labrador CMS