Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
BELASTNINGEN: – De som har tatt belastningen er de yngre legene på «tilstedevakt». Det går bare til et visst punkt, sier leder av Yngre legers forening, Christer Mjåset til Klassekampen. Arkivfoto: Per Corneliussen

Drøyt én av fem yngre leger jobber mer enn 60 timer i uka

Fire av ti yngre leger får ikke nok hvile etter vakt, skriver Klassekampen om resultatene fra en undersøkelse som Yngre legers forening har gjennomført.

Publisert: 2017-12-03 — 20.02 (Oppdatert: 2017-12-03 — 20.18)
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Mer enn hver femte lege rapporterer om arbeidsuker på over 60 timer, som er mer enn verne­bestemmelsene avtalt i overens­komsten mellom legene og arbeidsgiver.

Nesten åtte av ti registrerer ikke alle overtidstimene sine. Det skriver Klassekampen, som omtaler resultatene av en undersøkelse Yngre legers forening (Ylf) gjennomførte i vår og sommer.

Av de 8512 medlemmene som fikk tilsendt spørreundersøkelsen om legenes arbeidsbelastning, fikk Ylf svar fra 2992 leger.

Sovner på vakt
Nær én av ti svarer bekreftende på at de ufrivillig har opplevd å sovne på vakt. Drøyt fire av ti sier at det ikke er nok tid til å hvile etter vakt og at de ikke føler seg uthvilt når de skal tilbake på jobb.

Les også: Unge leger - stadig tøffere hverdag

Leder av Ylf, Christer Mjåset, sier at Ylf kommer til å ta grep.

– Vaktordningene har vært uendret i mange år samtidig som pasientstrømmen har økt. De som har tatt belastningen er de yngre legene på «tilstedevakt». Det går bare til et visst punkt. Dette handler om våre medlemmer, men også om pasientsikkerhet. Alle vet at en sliten lege er en mindre bra lege enn en uthvilt, uttaler Mjåset til Klassekampen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Maria 04.12.2017 14.27.59

  Når arbeidsbetingelsene endrer seg må arbeidsmåten endre seg. Passivvakt og lange vakter (alene) er kanskje snart noe som hører fortiden til? Jeg synes for så vidt lange vakter kan være greit det, hvis ikke samtidighetskonfliktene blir for mange. Jeg tror flere avdelinger snart må ta konsekvensen av økt tilgjengelighet, flere pasienter og flere muligheter, og innføre flere i primærvakt. Det store problemet på vakt er alle avbrytelsene, og alle samtidighetskonfliktene. Hvis de blir mindre er lange vakter helt ok.

 • Overtid 04.12.2017 10.18.12

  Overtid må føres. Alltid. Helt utrolig en ikke fører dette alle steder. Eneste måten å dokumentere reell arbeidstid.

 • Maria 04.12.2017 14.30.00

  Eneste språket administrasjonen forstår er det administrative språket... Og hvis det først finnes i GAT (eller hva man nå enn bruker), og telefonlogg og pasientjournal kan underbygge registreringene, kan den vanskelig sies imot. Det burde jo være i klinikkledernes interesse å kunne slå i bordet med store mengder overtid når tiden kommer for å diskutere behov for mer ressurser?

 • 1984 05.12.2017 19.36.55

  Trodde alle skulle skrive overtid for å "straffe" specter, det blev visst bare prat...

 • Sykehuslege 04.12.2017 10.14.30

  Å være lege er en livsstil. Alltid på jobb.

 • Lege 04.12.2017 08.42.27

  Om vi går tilbake til AML blir det bra med godt betalt overtid!

 • Lege 04.12.2017 17.55.08

  Nei, det blir det ikke. Den paragrafen det ville være aktuelt å komme under vil i praksis bety at vi må jobbe de samme timene som nå, men med betydelig mindre betalt for det som tidligere var vakanser, og med full styring på hvilke timer vi jobber innenfor "ordinær arbeidstid" (7-18). Farvel, valansbetalt for fritiden, hallo kveldspoliklinikk tre dager i uka. Å gå inn under AML vil være en historisk tabbe. Å ikke skrive overtidstimer er en helt separat diskusjon, hvor grunnproblemet (at folk ikke skriver/får lov å skrive timer) ikke vil endre seg under AML.

 • lege 05.12.2017 10.23.26

  Det blir nok like mange vakanser under AML, i tillegg til kveldspol. innenfor 37,5 timer pr uke. (evt 35,5) Sannsynligvis kommer Spekter sin håndtering av arbediskonfikten til å medføre økende og mere normalt sykefravær hos sykehuslegene, med økende vakansvakter som resultat.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!