BELASTNINGEN: – De som har tatt belastningen er de yngre legene på «tilstedevakt». Det går bare til et visst punkt, sier leder av Yngre legers forening, Christer Mjåset til Klassekampen. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

Drøyt én av fem yngre leger jobber mer enn 60 timer i uka

Fire av ti yngre leger får ikke nok hvile etter vakt, skriver Klassekampen om resultatene fra en undersøkelse som Yngre legers forening har gjennomført.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mer enn hver femte lege rapporterer om arbeidsuker på over 60 timer, som er mer enn verne­bestemmelsene avtalt i overens­komsten mellom legene og arbeidsgiver.

Nesten åtte av ti registrerer ikke alle overtidstimene sine. Det skriver Klassekampen, som omtaler resultatene av en undersøkelse Yngre legers forening (Ylf) gjennomførte i vår og sommer.

Av de 8512 medlemmene som fikk tilsendt spørreundersøkelsen om legenes arbeidsbelastning, fikk Ylf svar fra 2992 leger.

Sovner på vakt
Nær én av ti svarer bekreftende på at de ufrivillig har opplevd å sovne på vakt. Drøyt fire av ti sier at det ikke er nok tid til å hvile etter vakt og at de ikke føler seg uthvilt når de skal tilbake på jobb.

Les også: Unge leger - stadig tøffere hverdag

Leder av Ylf, Christer Mjåset, sier at Ylf kommer til å ta grep.

– Vaktordningene har vært uendret i mange år samtidig som pasientstrømmen har økt. De som har tatt belastningen er de yngre legene på «tilstedevakt». Det går bare til et visst punkt. Dette handler om våre medlemmer, men også om pasientsikkerhet. Alle vet at en sliten lege er en mindre bra lege enn en uthvilt, uttaler Mjåset til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS