Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

NY STUDIE: Forskerne Gunhild Mælandsmo og Anne Hansen Ree står bak MetAction-studien. Under Onkologisk forum i Holmenkollen presenterte de data fra studien. Foto: Målfrid Bordvik

NY STUDIE: Forskerne Gunhild Mælandsmo og Anne Hansen Ree står bak MetAction-studien. Under Onkologisk forum i Holmenkollen presenterte de data fra studien. Foto: Målfrid Bordvik

Sekvensdata styrte behandlingen

– Dette er den første kliniske studien i Norge hvor man virkelig har tatt i bruk presisjonsmedisin innen kreftbehandling, sier forskerne bak MetAction-studien.

Annons:

ONKOLOGISK FORUM, HOLMENKOLLEN: – Vi har brukt sekvensdata for å styre behandlingen, sier Gunhild Mælandsmo, professor og forsker ved Institutt for Kreftforskning ved Oslo universitetssykehus (OUS).

På Onkologisk forum i Oslo delte hun nylig resultater fra studien «MetAction» (Actionable Targets in Cancer Metastasis). Studien er gjennomført på Akershus universitetssykehus (Ahus) og OUS, men har rekruttert 50 kreftpasienter fra hele landet.

Krevende infrastruktur
Ved å gjøre molekylære analyser av metastasene hos hver enkelt pasient, fikk pasientene tilbud om kreftmedisin forskerne mente var best egnet til å behandle svulsten. I første del av studien ble den nødvendige infrastrukturen etablert.

– I løpet av to uker ble vevsprøvene tatt, analysert og diskutert i en multidisiplinær gruppe med onkologer, patologer, bioinformatikere og molekylærbiologer for å komme frem til behandlingen, sier professor og medforsker Anne Hansen Ree, overlege ved Kreftavdelingen Ahus.

I del to av studien fant forskerne et behandlingsalternativ for 13 av 26 pasienter, som var mer enn de hadde regnet med. Alle studiedeltakerne hadde påvist sykdomsprogresjon på siste standardbehandling

Snudde forløpet
– For noen av pasientene snudde studiebehandlingen sykdomsforløpet ved endestadium kreft, sier Mælandsmo.

Forskerne mener resultatene er oppløftende.

– Bruk av sekvensdata til å bestemme behandlingsvalg, er absolutt mulig å implementere i spesialisthelsetjenesten. Vi har etablert en diagnostisk pipeline som vi vet fungerer, og mener dette bør tilbys selekterte pasientgrupper, sier Ree. 

Forskerne synes det er synd at metodikken foreløpig ikke videreføres.

– Enn så lenge er det ikke vilje og midler til å implementere dette i en diagnostisk rutine. Kostnadsanalyser viser at dette er dyrt, men samtidig sparer man penger på å ikke tilby dyre medikamenter blindt, påpeker Mælandsmo. 

Studien er finansiert av Forskningsrådet.

Relaterte saker
29 pasienter har fått Perjeta gjennom studie

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!