Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
ARBEID PÅGÅR: Karin Straume, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, redegjorde for status med arbeidet med nye læringsmål under LIS-møtet i Bergen torsdag. Foto: Målfrid Bordvik

– Vi må ta oss tid til å gjøre dette godt

Først i februar neste år skal alle læringsmålene i den nye spesialistutdanningen for leger, være klare.

Publisert: 2017-11-02 — 13.09
Denne artikkelen er over fire år gammel.

FLESLAND, BERGEN (Dagens Medisin): Torsdag er rundt 240 helseaktører samlet til møte i Bergen til å diskutere ny spesialistutdanning for leger. Fra september i år er «turnus» historie, og det første kullet med nyutdannede leger startet i høst på LIS1, som er navnet på den nye spesialistutdanningen.

Læringsmålene for LIS1 ble forskriftsfestet i fjor, men har mottatt kritikk fra flere hold for blant annet å være uklare. Helsedirektoratet jobber nå med en revisjon av læringsmålene, og har invitert Legeforeningen og de regionale helseforetakene til et felles møte i desember i håp om å komme til enighet.

300 høringsinnspill
Samtidig pågår arbeidet med utviklingen av læringsmålene i LIS2 og LIS3. Mens LIS1 er felles for alle nyutdannede leger, utgjør del 2 og del 3 selve spesialiseringen. Da læringsmålene var ute på høring i vår, kom det over 300 innspill.

– Det var en stor jobb å sortere innspillene før vi sendte dem tilbake til spesialitetskomiteene. Disse komiteene er nå inne i et stort revisjonsarbeid på bakgrunn av innspillene. Noen av dem har begynt å levere nye forslag til oss, sier Karin Straume, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet for kompetanse og personell.

Noen av spesialitetskomiteene har allerede levert, mens andre har varslet at de kan levere innen 10. november, mens en siste gruppe har leveringsfrist 10. desember. Først 15. februar neste år varsler direktoratet at endelige læringsmål skal være klare. Om lag ett år senere, 1. mars 2019, skal det første kullet starte på LIS2 og LIS3.

– Noen vil synes det er seint
– Noen vil synes at 15. februar er seint, og det skjønner vi veldig godt. Samtidig er det viktig at vi gjør et godt arbeid. Erfaringene fra del 1 er at vi må ta oss tid til å gjøre dette godt. Sykehusene kan likevel starte arbeidet med å planlegge stillinger, sier Straume.

Etter at spesialitetskomiteene har avsluttet sitt arbeid, skal det gjennomføres «samrådsmøter» med representanter fra de regionale helseforetakene, kommuner, Legeforeningen og Helsedirektoratet.

– Vi har opprettet et forum, hvor vi har samlet fagkompetanse, som skal hjelpe til å rydde opp der det er uenigheter, uklarheter og problemer med å formulere gode læringsmål. De skal drøfte problemstillinger, finne mulige løsninger og bistå Helsedirektoratet i etableringen av endelige læringsmål, sier Straume.

Organet er rådgivende, mens det er Helsedirektoratet og helsedirektøren som til slutt tar de endelige avgjørelsene.

MØTE: Torsdag er rundt 240 helseaktører samlet til møte i Bergen til å diskutere ny spesialistutdanning for leger. Foto: Målfrid Bordvik

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Undrende 02.11.2017 20.51.39

  Kan man ikke kalle et møte for et møte lenger? Må det hete samrådsmøte? Byråkratisk språk fortjener en egen studie, til skrekk og advarsel.

 • Che 02.11.2017 18.36.32

  Læringsmåleene for lis 1 åpenbart skrevet av skrivebordsbyråkrater. Mange av de er helt latterlig formulert. For Lis 1 blir det en papirreform som ikke kommer til å få store praktiske konsekvenser med det første. Det er noe hærlig Stalinistisk over helsevesenet vårt nå. Enormemengder overbetalte, uvitene og arrogante byråkrater som vedtar produksjonsmål som i fireårsplanene til det gamle Sovjetunionen. F. eks krav om 2% økning av poliklinikk-konsultasjoner ned på avdelingsnivå helt uavhengig av om avdelingene ut fra faglige vurderinger kunne redusert poliklinikk- kapasiteten. Alle sykehus har intranettsider som fungeret som klassiske propagndaaviser, ikke ulikt Pravda. Skulle bare mangle at de statlige byråkratene også vedtok uforståelige og hensiktsløse ( og ofte ganske ideologiske) læringsmål for sine arbeidere. Ap og Høyre er tette i pappen når du tror at sentralisering av all makt hos stats- og foretaksbyrakrater gir et godt helsevesen. Massene lar seg ikke lure for all tid.

 • planøkonomi 03.11.2017 10.59.11

  Che 02.11.2017 18.36.32 Hei, du treffer spikeren på hodet! Det er noe planøkonomisk over dette - produksjon for produksjonens egen skyld, innhold betyr ikke noe. Som den sovjetiske fabrikken som ble pålagt å produsere 3 tonn spiker, og som da produserte 3 spikre som hver veide ett tonn. Det er noe Kafka-aktig over det å være helsearbeider/lege i dette systemet.

 • Monika Kvernenes 02.11.2017 16.41.29

  Hvorfor intervjuer ikke DM arrangørene av denne konferansen i dekningen av den? Mange spennende tema er satt på dagsorden med klare intensjoner. En kontekstualisert dekning ville gitt et mye bedre bilde!

 • Målfrid Bordvik 03.11.2017 09.28.48

  Hei Monika Kvernenes. Det kommer flere saker fra LIS-møtet i vår papirutgave som kommer torsdag i neste uke. Mvh Målfrid Bordvik, journalist i Dagens Medisin

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!