IKKE OVERRASKET: – De forskjellene som fremkommer i helseatlas kols er ikke bra, men dessverre ikke overraskende, sier Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland. Foto: Vidar Sandnes Foto:

– Helseatlas er ingen gapestokk

– Det er viktig å få frem de gode eksemplene – og lære av disse. Helsetjenesten må bli enda flinkere til dette, mener Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Han sier det er viktig å få frem forskjellene i behandlingen av kols-pasienter. Det nye helseatlaset for kols avdekker nemlig flere forskjeller i behandling ut fra helseforetakenes opptaksområde.

Torsdag ble atlaset, som er utarbeidet av Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) og en bredt sammensatt referansegruppe, publisert.

Blant hovedfunnene er at minst 1 av 3 kols-pasienter ikke blir fulgt opp med årlig spirometri, slik retningslinjene sier.

Helseatlaset viser også at det er store forskjeller i bruken av ventilasjonsstøtte (BiPAP) mellom sykehusene – en behandling som kan være livreddende for pasienter med alvorlig kols-forverring.

Følge retningslinjer
– Bakgrunnen for helseatlas er å få en oversikt over hele landet og kunne se eventuelle forskjeller og variasjoner. Helseatlas er ingen gapestokk, men det er viktig å få frem de gode eksemplene – og lære av disse. Helsetjenesten må bli enda flinkere til dette, sier Stensland.

– Hva tenker du må til for å få utjevne forskjeller?

– Først og fremst må sykehusene og fastlegene følge retningslinjene. Så må de som ligger dårligere an lære av de som gjør det bedre.

Stensland viser til at arbeidet med helseatlas har blitt kraftig trappet opp de siste årene, og at det finnes helseatlas for flere diagnoser og metoder.

– Helseatlas vil vi også satse på fremover – fordi vi ser at det er forskjeller. De forskjellene som fremkommer i helseatlas kols er ikke bra, men dessverre ikke overraskende. Også på andre områder har vi sett at det er store forskjeller, sier Stensland.

Powered by Labrador CMS