Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Nord-Norge, eller land i Sør-Amerika, kan være typiske områder med rask lysendring om våren, forteller psykiater Ole A. Andreassen.

– Nord-Norge, eller land i Sør-Amerika, kan være typiske områder med rask lysendring om våren, forteller psykiater Ole A. Andreassen. Foto: Thinkstock

Rask lysendring om våren ga tidligere bipolar debut

Et raskt skifte fra mørke til mye lys om våren, kan medføre at første episode av bipolar lidelse inntreffer tidligere, viser ny, verdensomspennende studie.

Annons:

Det ble innsamlet data fra 5.536 pasienter i 32 land.

Forskerne så at det var en signifikant sammenheng mellom økningen i lysmengde om våren, og hvor unge personene med bipolar lidelse var da sykdommen debuterte.

Jo raskere endring i lyseksponeringen, jo yngre var personene, viser studien som er publisert i Acta Psychiatrica Scandinavia.

– Slår ut tidligere
– Her i nord får man ofte mer energi og mindre søvnbehov om sommeren, og vi har lange sommerdager med mye lys. Vi tenkte derfor at endring av lysmengde kan være en faktor som gjør at sykdommen slår ut tidligere. Studien viser at det stemmer, forteller psykiater Ole A. Andreassen ved Oslo universitetssykehus, som har deltatt i studien.

Effekten var størst hos personer som hadde en familiehistorie med stemningslidelser.

Nord-Norge typisk område
– Nord-Norge, eller land i Sør-Amerika, kan være typiske områder med rask lysendring om våren. Men det er flere ting som spiller inn på lyseksponering enn breddegrad, for eksempel antall soltimer og regndager. Så vi er ikke garantert mye lys om sommeren selv om vi bor i Norge, sier Andreassen.

Personer som bor ved kysten kan også være mer utsatt for raske lysendringer.

Det er allerede kjent at overbelastning på arbeid eller privat, rusmisbruk, skiftarbeid eller søvnproblemer kan utløse bipolar lidelse hos personer som har en medfødt sårbarhet.

Kunstig lys
– Nå jobber vi videre for å se hvordan vi kan bruke disse nye resultatene i praksis. Kanskje kan man bruke kunstig lys før våren kommer, for å motvirke den raske endringen i lyseksponering, sier han.

Det er også funn som tyder på at spesiallagede solbriller kan påvirke humøret ved bipolar lidelse.

– Vi må heller ikke glemme at vi nå har en endring i lyseksponering fra alle våre nye elektroniske hjelpemidler, og vi kjenner ikke til om dette kan påvirke humørepisoder, sier han.

Tidligere debut i USA
Man vet fra tidligere at det er noen ulikheter i debutalder ved bipolar lidelse i forskjellige land.

– USA har hatt en høyere andel med debut i barnealder, med gjennomsnitt på 19 år, mens tilsvarende for europeiske studier er 25 år, sier Andreassen.

I Norge har man funnet en snittalder for første episode på 20-23 år.

– Det er nok flere faktorer som spiller inn, men våre nye resultater tyder på at noen av forskjellene kan skyldes endring i lyseksponering, sier han.

Internasjonalt samarbeid
Flere forskninggrupper fra Norge har deltatt i studien, som besto av 50 forskningsgrupper fra seks verdensdeler.

– Gjennom nasjonale og internasjonale nettverk har vi vært aktive innen dette forskningsfeltet i flere år, og det viser hvor viktig det er med internasjonalt samarbeid. Resultatene er basert på kompliserte lysdata fra NASA i USA, og understreker nytten av nye metoder for å skaffe mer kunnskap, sier Andreassen.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!