Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
BANEBRYTENDE: - Det at FDA godkjenner dette såpass raskt er et veldig klart signal. Det sier Sigbjørn Smeland ved Radiumhospitalet om den nye behandlingen som amerikanske legemiddelmyndigheter har godkjent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Første genterapi for kreft godkjent i USA

De amerikanske legemiddelmyndighetene har tatt det de omtaler som en historisk beslutning om å gjøre den aller første genterapi-behandlingen tilgjengelig i statene.

Publisert: 2017-08-31 — 15.39 (Oppdatert: 2017-08-31 — 15.53)

– Banebrytende, sier Sigbjørn Smeland, klinikkleder ved Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon ved OUS, om amerikanske legemiddelmyndigheters godkjenning av tisagenlecleucel (Kymriah).

– Lovende
Behandlingen er godkjent for visse leukemi-typer hos barn og ungdom.

Ved Oslo universitetssykehus (OUS) har barnekreftmiljøet samt kreftforskningsmiljøet innen leukemi har vært med i utprøvingen av denne behandlingen.

–  Dette er banebrytende behandling og et nytt behandlingsprinsipp som har vist seg lovende. Det at FDA godkjenner dette såpass raskt er også et veldig klart signal. Dette behandlingsprinsippet kan potensielt tas i bruk i behandlingen av andre kreftformer, sier Smeland til Dagens Medisin.

–  Dette er den første behandlingstilnærmingen som kan hjelpe barn og ungdom med denne alvorlige sykdommen, sier Dr.Peter Marks, som leder FDA's Center for Biologics Evaluation and Research, i en kommentar fra FDA.

Prislappen for behandlingen, som gis èn gang, er satt til 475.000 dollar, altså i overkant av 3,7 millioner norske kroner.

Produsenten Novartis har imidlertid uttalt at man ikke skal ta betalt for pasienter som behandlingen ikke funker på innen det er gått en måned, skriver CNN.

Behandlingen, såkalt CAR-T-behandling, består kort sagt i at man henter ut T-celler fra pasienten selv, hvorpå disse manipuleres med innsetting av en reseptor basert på et antistoff, ifølge bestprac.no.

Hos Statens legemiddelverk (SLV) opplyser man at tilsvarende legemiddel også er under vurdering i Europa.

– Dette er det første eksempelet  på virkelig persontilpasset behandling. Dette er virkelig et stort sprang – men det er antagelig bare begynnelsen. Foreløpig er behandlingen kun for noen få barn og ungdommer med visse former for leukemi. Men kan i prinsippet brukes på mange kreftformer, sier fagmedisinsk direktør Steinar Madsen hos SLV.

 –  CAR-T er en ressurskrevende behandling og vil dersom den får bredt gjennomslag i kreftbehandlingen vil den være meget kostbar, sier han.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM Pharma Digital

Fastlegeleder kritiserer departement-utspill

GAVEFORSTERKNINGSORDNINGEN AVVIKLET

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!