BESLUTNINGSFORUM: – Prisen er gått såpass mye ned at nå er legemiddelet kostnadseffektivt, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland (i midten). Her fra et møte i januar måned, Cathrine Lofthus fra venstre og Herlof Nilssen til venstre. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Omsider ja til brystkreftmedisin

Beslutningsforum har, etter flere år med prisforhandlinger, gitt klarsignal for bruk av Kadcyla til brystkreftpasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

For høy pris i forhold til effekt var begrunnelsen for nei til innføring av kreftmedisinen trastuzumab emtansin (Kadcyla) for brystkreftpasienter da legemiddelet i juni måned for tredje gang fikk nei i Beslutningsforum.

Pris avgjørende
Etter at legemiddelselskapet Roche har levert sitt åttende pristilbud, vedtok Beslutningsforum nå i sitt fjerde møte tirsdag morgen at norske sykehus kan ta medisinen i bruk ved behandling av brystkreft med spredning.

– Denne gangen ble det ja. Prisen er gått såpass mye ned at nå er legemiddelet kostnadseffektivt, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, til Dagens Medisin.

– Er det bare prisen som har vært avgjørende – eller er det også kommet resultater fra nye studier?

– Ja, det er kun prisen som har vært utslagsgivende.

– Beslutningsforum har tidligere bedt om mer data på effekten av Kadcyla etter at legemiddelet Perjeta ble tatt i bruk. Hva er status for dette nå?

– I de undersøkelsene vi har brukt i vurderingene våre har 10 prosent av pasientene fått Perjeta først. Men dette er et for lite pasientgrunnlag til å kunne si noe om hvordan effekten på Kadcyla da blir.

– Hva kan du si om rabattene som er gitt?

– Den er såpass stor at det var greit å si ja, svarer Vorland.

Forhandlet i tre år
I tre år har myndighetene forhandlet med Roche om prisen på Kadcyla.

Det anslås at Kadcyla er aktuell for cirka 100 pasienter som har brystkreft med spredning.

Powered by Labrador CMS