Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
UT MOT INDUSTRIEN: Helseminister Bent Høie ber legemiddelselskapene slutte å prøve å presse opp betalingsvilligheten til norske myndigheter. Foto: Anette Andresen

– Press på industrien gir resultater

Helseminister Bent Høie er glad for at legemiddelselskapet Roche til slutt senket prisen på ny brystkreftmedisin. 

Publisert: 2017-08-15 — 10.09 (Oppdatert: 2017-08-15 — 10.14)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Tirsdag åpnet Beslutningsforum for at brystkreftmedisinen trastuzumab emtansin (Kadcyla) kan tas i bruk ved norske sykehus. Forhandlingene mellom myndighetene og produsenten Roche har pågått i tre år.

– Det er veldig gledelig at Kadcyla nå blir tilbudt på de offentlige sykehusene. Saken viser at det å legge et tydelig press på industrien gir resultater, selv om selskapet har brukt veldig lang tid på å komme med en akseptabel pris, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

– Seier for pasientene
– Er dette en seier for myndighetene?

– Dette er først og fremst en seier for pasientene. Det har vært en veldig vanskelig sak.

Han er kritisk til fremgangsmåten til Roche i denne saken.

– Dette er et eksempel der Roche har tilbudt Sverige en enkel rabattavtale, mens de tidligere har prøvd å få på plass relativt kompliserte avtaler med Norge, sier Høie.

Senest i juni sa Beslutningsforum nei fordi de mente prisen var for høy.

– Da jeg møtte Roche i debatt i Dagsnytt 18 før sommeren sa jeg at det eneste som ville kunne gjøre en forskjell for pasientene var at de gikk tilbake og kom med et nytt tilbud. Det gjorde de, og Beslutningsforum hev seg raskt rundt og hadde møte. Jeg er glad det ble et positivt utfall, sier Høie.

– Høy, men ikke ubegrenset betalingsvilje
– Hva sier denne saken om systemet?

– Systemet fungerer som det skal når industrien gjør det de skal, nemlig levere tilstrekkelig dokumentasjon og komme med tilbud innenfor Norges betalingsvilje. Vår betalingsvilje er høy, men ikke ubegrenset. Det er tydelig at noen prøver å presse betalingsviljen høyere, men det er noe de må slutte med.

Rabattavtalen mellom Roche og myndighetene holdes hemmelig av hensyn til produsenten. Statens legemiddelverk har tidligere beregnet at medisinen, uten rabatt, ville kostet sykehusene 80-100 millioner kroner i året. Norge har ingen offisiell «grenseverdi» for hva man er villig til å betale, men praksis viser at prisgrensen ofte går rundt 700.000-800.000 kroner per kvalitetsjusterte leveår (QALY).

Ber selskapene forholde seg til prisnivå
– Hva synes du om at selskapet bruker tre år med å komme med et tilbud som staten kan akseptere?

– Det er ikke bra. Jeg håper et selskapene nå forholder seg til det som er den norske betalingsviljen, slik at beslutningene kan gjennomføres raskere og at man ikke bruker så mye tid på å forhandle.

Line Walen, kommunikasjonsdirektør i Roche Norge, kritiserer på sin side myndighetene for å være uklare.

– Vi har jobbet i snart tre år for å nå målet om at norske pasienter skal få tilgang til vår brystkreftmedisin Kadcyla gjennom det offentlige helsevesenet. Dette arbeidet innebærer to omfattende helseøkonomiske analyser og totalt åtte pristilbud, hvorav flere er i tråd med den type rabatter norske myndigheter er vant til. Vi har i denne prosessen ikke opplevd at myndighetene er tydelige om verken prosessen eller betalingsvilje. Det har derfor vært utfordrende å imøtekomme kravene når vi må handle i blinde, sier Walen.  

Roche: – Urimelige krav
– Myndighetene kunne vært behjelpelig ved å ha en tydelig prosess og reelle forhandlinger. Ved å være uklar i prosessen bidrar myndighetene til at det tar lang tid før norske pasienter får tilgang til nye medisiner.

Hun viser til at Sverige og 32 andre europeiske land har innført Kadcyla før Norge.

– En sentral utfordring er at norske myndigheter stiller urimelig strenge krav. For eksempel så har norske myndigheter beregnet kostnaden for å vinne et godt leveår til flere hundretusen kroner mer enn tilsvarende beregninger i Sverige. Det har ført til at norske myndigheter har krevd en vesentlig høyere rabatt enn i Sverige. Det er vanskelig for oss å tilby en betydelig høyere rabatt i Norge enn i andre europeiske land, sier Walen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Kaldt vann i blodet. 15.08.2017 12.10.21

  Bjarne Hansen har skjønt det. Med hemmelighetskremmeriet er det ikke mulig om den historien som fortelles er den mest sannferdige. Ble prisen senket med en krone? Er det snart valg? Har Beslutningsforum fått en eller annen ny beskjed?

 • Bjarne Hansen 15.08.2017 10.57.14

  Det er jo ikke mulig å ettergå priser eller noe av argumentasjonen hos noen av partene da vi ikke har noen tall. Synd for debatten og vil etter hvert generere store problemer ifht hemmelig prioritering.

Nyheter fra startsiden

Post ESMO 2021

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!