Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SMERTEPLAGER: Endret livsstil kan hindre tidlig død blant personer med kronisk utbredt smerte, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox

SMERTEPLAGER: Endret livsstil kan hindre tidlig død blant personer med kronisk utbredt smerte, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kronisk smertesyke har økt risiko for å dø tidlig

Det viser ny, britisk forskning.

Annons:

Personer med kronisk utbredte smerter har økt risiko for å dø tidligere enn personer uten kronisk smerter. Det viser en ny studie som er publisert i Annals of the Rheumatic Diseases.

Over 500.000 personer mellom 40 og 69 år, hentet fra UK Biobank, deltok i studien.

«Bevisene viser nå klart at personer med kronisk utbredte smerter har økt dødelighet», skriver Gary J. Macfarlane ved University og Aberdeen og de andre forskerne i artikkelen.

Forskerne fant at deltakerne med kronisk utbredt smerte hadde mer enn dobbelt så stor risiko for å dø i oppfølgingstiden, som deltakerne uten smerte.

Risikoen for tidlig død skyldes trolig ikke smertene i seg selv, men kan forklares ut fra uønskede livsstilsfaktorer forbundet med å ha smerte, som dårlig kosthold, lite fysisk aktivitet, røyking og høy BMI, skriver forskerne.

Få pasienter med kronisk utbredt smerte eller fibromyalgi får i dag spesifikk veiledning i å forbedre kostholdet eller slutte å røyke.

«Dataene fra denne studien viser at endring av vaner hos personer med kronisk utbredt smerte til å være lik personer uten kronisk utbredt smerte, kan redusere dødeligheten med rundt 35 prosent», skriver forskerne.

Dette er den største studien som har undersøkt forholdet mellom kroniske smerter og dødelighet, ifølge forfatterne.

Les mer om studien her.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Pasient 03.08.2017 12.59.32

  En mikroministudie viser av 2 av 3 leger ikke kan veldig mye om smerte, og smerteproblematikk.

 • lege 31.07.2017 12.54.40

  Ytterligere forskning vil vise at friske personer har økt sannsynlighet for å leve lenge.

 • legekollega 31.07.2017 16.13.22

  Det har alltid lønnet seg - både økonomisk og helsemessig - å være frisk og rik, fremfor syk og fattig. Jeg tenker at neste skritt er å tromme sammen en ikke særlig rasktarbeidende komite´til å skrive en laaaang rapport om dette.

 • lege 31.07.2017 12.52.19

  Kronisk smerte gir stress og økning i stresshormoner som gir endringer i immunforsvar osv. og gir økt risiko for kreft og hjertekarsyikdom. Det er ikke slik at mennesker som har kroniske smerter, ikke trener og nødvendigvis lever usunt. Se på hvordan de møtes i helsevesenet: med akkurat disse fordommene- til tross for at de lever sunt, er slanke og trene - og får ikke hjelp, men blir møtt med psykologisering, bagatellisering, mangel på f.eks. fysikalskmedisinsk bløtdelsbehandling som smertelindring - og i stedet tilbys b-preparater -når de selv er toppmotivert for trening og ikke-medikamentell behandling. Dårlige ryggpasienter som er høyt utdannet, godt trent, og som har sitteintoleranse- kommer ikke i jobb pga. dårlig hjelp fra fastleger, fysioterpeuter og NAV som nekter å innvilge transport til arbeid, tilskudd til arbeidsgiver m.m Her er det masse traumer som helsepersonell og nav-ansattte påfører- og som gir risiko for posttraumatisk stress, depresjon m.m. som gir økt dødelighet

 • Vidar Rødsjø 31.07.2017 19.51.55

  Meget bra skrevet av lege!

Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!