Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Dette er ikke bra

Helseminister Bent Høie (H) er ikke fornøyd med håndteringen av barn og unge i psykisk helsevern.

Annons:
Helseministeren er ikke fornøyd med de mange barn og unge som er i "intern kø" innen psykisk helsevern. Han mener de kommende pakkeforløpene for psykisk helse vil avhjelpe situasjonen. Arkivfoto

Torsdag blir tallene for de interne ventelistene på norske sykehus, offentliggjort for første gang.  

Blant de nær 168.000 pasientavtalene som sykehusene ikke greier å håndtere til rett tid, så befinner det seg også tusenvis av barn som ikke får den hjelpen de skal ha til riktig tid – i psykisk helsevern.

3406 pasientavtaler for barn og unge innen psykisk helsevern er satt i kø inne i sykehusene. Ingen vet hva de er forsinket til.

Helseminister Bent Høie (H) påla selv sykehusene å også rapportere om de uoffisielle køene, etter at Dagens Medisin dokumenterte at det befinner seg tusenvis av pasienter i «interne» køer.

Han er ikke fornøyd med at så mange avtaler for psykisk syke barn og unge brytes.

– Dette er ikke bra.

– Derfor er jeg nå veldig glad for at Helsedirektoratet nettopp jobber med pakkeforløp også innen psykisk helse. Tallene viser et behov for å få bedre koordinerte tjenester for denne gruppen.

– Antallet brutte avtaler er stort?

– Ja, men så er det jo andelen av et stort tall også; hvor mange som får behandling totalt i spesialisthelsetjenesten.  Ni av ti avtaler overholdes. Men det er ikke godt nok, og det er grunnen til at vi har fått indikatoren. Det er første gang vi får slike tall og blir mer og mer anvendelige til å bruke i å lede tjenesten.

– Mitt mål i første omgang er at sykehusene skal holde 95 prosent av avtalene. Det er nødvendig i en situasjon der mange er inne i langvarige behandlings- og oppfølgingsløp i spesialisthelsetjenesten. Da er ikke ventetiden først og fremst det viktigste, men at man hodler avtaler underveis.

– Tallene avdekker også at geografisk nærliggende sykehus innenfor samme helseforetak har sprikende størrelse på de interne køene – også innenfor samme fagområde. RHF’ene har ansvar for å sikre likeverdige tjenester, hva tenker du om det?

- RHF’ene må jobbe med oppdraget jeg ga dem; altså å gripe fatt i ubegrunnet variasjon, som nå er dokumentert. Jeg ber dem ikke gjøre noe revolusjonerende nytt, men å lære av dem som har fått det til allerede. Dette må vi dyrke mer av i helsetjenesten, samt samarbeide med private og mellom sykehus, for å løse flaskehalsene.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Kjell O.Skavdal 16.06.2017 10.58.05

  Ikke fornøyd,Bent Høie? Men så gjør noe da! Ungarnpsykologene venter på din godkjenning. Og Stortinget har sagt fra. Du har å effektuere den oppgaven! NÅ! Kjell O.Skavdal Gammeldoktor

 • V;D 15.06.2017 17.52.19

  Høie bør gå inn på dei store foretakene selv og se hva disse avdelingene driver med ,kan det være at disse pasientene er en salderingspost for økonomien i hver enkelt foretak. Verd og se på.

Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!