KOMMUNISERER: Helsedirektoratet svarer til flere av dem som kommenterer ELTE-saken på Facebooksiden til direktoratet. Foto: Skjermdump fra Facebook.

Reagerer på «avslag» gjennom Facebook

Flere tidligere psykologistudenter reagerer på det de opplever som avslag på lisenssøknaden gjennom Facebook. Helsedirektoratet sier søknader og klager blir individuelt behandlet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter at Helsedirektoratet la ut en sak på sine Facebooksider om at de har fått ny informasjon om hvilke  rettigheter en psykolgiutdanning fra Eötvös Loránd University (ELTE) gir i Ungarn, har kommentarfeltet gått varmt.

Direktoratet svarte så i kommentarfeltet med at de forstår saken er frustrerende for mange, men at «opplysningene fra ungarske myndigheter slår fast at masterkandidatene fra ELTE ikke har gjennomført en utdanning som gir kvalifikasjoner i Ungarn for å utøve et lovregulert yrke som psykolog.»

KRITISERER SVAR: – At Helsedirektoratet velger å gå ut i et kommentarfelt på Facebook med informasjonen på denne måten synes jeg er forkastelig, sier tidligere ELTE-student, Inger-Lise Bråthen. Foto: Privat


– Sier mer
– Direktoratet sier mer i kommentarene på Facebook, enn det de gjorde i uttalelsen på sine nettsider. I praksis sier de at vi ikke kommer til å få noe medhold. De mener tydeligvis at vi ikke har noen rettigheter i EØS. Slik sett virker det som om at de gir oss et avslag, sier en tidligere ELTE-student, Inger-Lise Bråthen.

Bråthen sitter som styremedlem i Psykologiforbundet, som har engasjert seg i saken til de tidligere ELTE-studentene.


– At Helsedirektoratet velger å gå ut i et kommentarfelt på Facebook med informasjonen på denne måten synes jeg er forkastelig. Det kan umulig være god forvaltning.


– Er det ikke bra at direktoratet svarer?

– Det er bra at de svarer men de burde informert oss som var involvert først. Hvorfor skal de plutselig ha en slik åpen kanal nå, ni måneder senere, sier Bråthen og viser til at hele prosessen for de tidligere ELTE-studentene, etter hennes mening oppleves som lukket.


Tidligere student reagerer
Alexander Flottorp, tidligere ELTE-student som har klaget Helsedirektoratets behandling av saken inn til det europeiske overvåkningsorganet (ESA), fikk vite om direktoratets vurderinger rundt brevet, blant annet gjennom Facebook. Det reagerer han på.

REAGERER: Tidligere ELTE-student Alexander Flottorp fikk vite om direktoratets vurderinger rundt brevet på Facebook. Det reagerer han på. Foto: Privat

– Jeg synes det er spesielt å få avslag på en søknad via Facebook. Den tidligere vurderingen gikk på at vi ikke hadde lov til å jobbe som psykologer i Ungarn. Det står det tydelig i brevet at vi har lov til.

Flottorp mener at det har gått prestisje i saken og at direktoratet nå prøver å redde ansikt fremfor klagen som studentene har sendt inn til ESA, om at de mener norske myndigheter bryter yrkeskvalifikasjonsdirektivet.


Uttalte seg etter innsyn
Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet sier de gikk ut med saken etter at Helse- og omsorgsdepartementet i går offentliggjorde saksdokumenter som viser svaret fra ungarske myndigheter.

 – I går ga Helse- og omsorgsdepartementet innsyn i et svar fra Ungarske myndigheter. Vi har blitt bedt om å redegjøre for og synes også at det ville være unødvendig å la søkerne vente lenger på hva som er vår vurdering av dette svaret. Derfor har vi lagt det ut på vår nettside og på Facebook, sier Farseth.

– Det betyr ikke at noen enkeltsaker har blitt behandlet gjennom dette. Her gjør vi rede for hva informasjonen fra ungarske myndigheter innebærer og hvilket regelverk vi skal anvende på søknader og klager fra ELTE-studenter, men som vi sier i informasjonen vil de som har søknader og klager liggende hos oss løpende bli individuelt behandlet.


Dette har skjedd i saken
I fjor endret Helsedirektoratet sin praksis etter at de mottok informasjon fra ungarske myndigheter, slik at dem som har studert psykologi ved det ungarske universitetet Eötvös Loránd University (ELTE), ikke lenger får arbeidslisens for å jobbe mot å få autorisasjon i Norge.

Flere av de tidligere studentene har klaget på avgjørelsen, blant annet i en større advokatklage og venter på en konklusjon i saken.

Helsedirektoratet meldte deretter at de ikke hadde fått de svarene de ventet på fra ungarske myndigheter, for å kunne behandle klagene. Men nå har direktoratet fått de nødvendige svarene.

– Informasjonen underbygger direktoratets tidligere vurdering om at psykologiutdannede fra ELTE ikke oppfyller kravene for å få norsk autorisasjon, skrev Helsedirektoratet i går på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS