– Vi vet at det er interesser på Vestlandet og i miljøet i Stavanger spesielt som jobber for dette, sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Foto: Vidar Sandnes/ arkivfoto

Ber om utredning av flere studieplasser på Vestlandet

– Når man mener at utdanning er viktig for hvordan helsetjenesten skal være og hvordan legene skal utøve sitt yrke, er det viktig å utdanne dem i det helsevesenet de skal jobbe.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det sier Marit Hermansen, president i Legeforeningen. I et blogginnlegg hos Dagens Medisin understreker hun betydningen av å øke antallet studieplasser.

Legeforeningen vil nå be Kunnskapsdepartementet utrede en økning i antall studieplasser på Vestlandet i «nær kontakt med universitetsmiljøene i Bergen og Stavanger». Brevet til departementet blir sendt i løpet av kort tid.

– Vi vet at det er interesser på Vestlandet og i miljøet i Stavanger spesielt som jobber for dette. Hvordan selve studiemodellen blir til slutt er det ikke vi som avgjør. Det viktigste for oss er at antallet studieplasser går opp. 

– Basert oss på utlandet
Hermansen understreker at vi trenger de medisinstudentene som tar utdanningen sin i utlandet i dag og at vil alltid ønske internasjonal erfaring.

– Jeg vet at dette er hardtarbeidende studenter, men det er viktig at vi innretter oss slik at vi har kapasitet til å utdanne de legene vi trenger i vårt eget system. I dag har vi jo basert oss på at mange skal utdanne seg i utlandet, sier hun.

I år var det rekordmange søkere til turnusstillinger. Marit Hermansen mener det også er viktig å øke turnusstillinger og LIS-stillinger i takt med studieplassene.

– Det er viktig å dimensjonere både grunnutdanningen og spesialistutdanningen i tråd med behovet for leger i fremtiden, understreker hun.

– Stavanger som realistisk mulighet
Norsk medisinstudentforening (Nmf) har tidligere understreket behovet både for økt antall studie- og turnusplasser. De er fornøyd med initiativet fra Legeforeningen.

– Vi ser på Stavanger som en realistisk mulighet for å øke antallet studieplasser slik at det samsvarer med legebehovet i tjenesten, sier Eivind Valestrand, leder i Nmf.

Valestrand understreker at prosessen med å bygge opp studiemiljøet må skje gradvis.

– Hvis det skal bygges ut et medisinstudium i Stavanger, må dette skje i god dialog med miljøet i Bergen, sånn at studiekvaliteten der bevares. Over tid kan det kanskje bli et frittstående studium eller en forlenget arm fra Bergen, men dette må selvsagt utredes videre.

Powered by Labrador CMS