TURNUSKØEN ØKER: – Selv med et stort behov for legespesialister i tjenesten, ser vi at køen av leger som venter på å komme i gang med spesialisering øker, sier lederen av Nmf, Eivind Valestrand. Foto:

Rekord: 1001 søkte turnusplass – turnuskøen øker

 – Nå begynner dette å bli pinlig for regjeringen. De er handlingslammet, sier lederen i Norsk medisinstudentforening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Aldri før har det vært så mange søkere til turnusplasser for leger: I søknadsrunden våren 2016 var det 1001 søkere til 457 turnusplasser.

Det er første gang det er over tusen søkere i en søknadsrunde.

Mange sender flere søknader, dette resultater i et stort antall søknader på sykehusene:
Totalt kom det inn 15170 søknader. Helse Møre og Romsdal mottok hele 1614 søknader til 43 ledige turnusplasser.

En helt bevisst, usolidarisk strategi fra regjeringen Eivind Valestrand (Nmf)

Også Helse Nord-Trøndelag HF, Helse Fonna HF og Nordlandssykehuset mottok godt over tusen søknader.

– Dette er dystre tall, konstaterer Eivind Valestrand, leder i Norsk medisinstudentforening.

– Selv med et stort behov for legespesialister i tjenesten, ser vi at køen av leger som venter på å komme i gang med spesialisering øker. Dette er en helt bevisst, usolidarisk strategi fra regjeringen, sier han til Dagens Medisin.

Spesialister fra utlandet
– Vårt eget spesialistbehov dekkes da med å hente spesialister fra utlandet. Dermed lar vi andre ta regningen for å utdanne våre spesialister, og vi stjeler kompetanse fra andre land som trenger den sterkt. 

 – Helseministeren uttrykker bekymring for en økende andel legespesialister med utdannelse fra utlandet. Nesten alle som tilsettes i turnusstilling er derimot norske.
 –  En økning slik at antallet turnusstillinger samsvarer med legebehovet kan gi helseministeren bedre nattesøvn, sier Valestrand.

Han viser til at helseminister Bent Høie (H)  i februar uttalte på Stortinget at utviklingen er en trussel for kvalitet og pasientsikkerhet.

– Men regjeringen har ikke vist evne til å ta tak i dette så langt. Nå begynner dette å bli pinlig for dem. De er handlingslammet, sier Valestrand.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), viser til at de tidligere har bedt Helsedirektoratet om å vurdere om antallet stillinger eventuelt bør økes:
– Helsedirektoratets tilråding fra 2014 var at dagens antall stilinger bør reduseres. Dette ble gjort på bakgrunn av vurdering av behovet for leger i Norge. Regjeringen valgte å ikke følge denne tilrådningen, og har opprettholdt dagens antall stillinger. Departementet vil få gjennomført ny vurdering av antall stillinger og framtidig behov, i forbindelse med omlegging av legenes spesialistutdanning, hvor dagens turnustjeneste vil inngå som del 1, sier Erlandsen til Dagens Medisin.

Les også: Sykehusene blir bedt om å dele på turnusplassene for leger

  • Økningen i antall søkere fra våren 2013 til våren 2016 er på fire prosent, mens økningen i antallet søkere fra våren 2015 til våren 2016 er på sju posent.
  •  Det er et stort gap mellom behovet for ferdigutdannede leger og antallet turnusleger som ansettes hvert år.
  • I fjor tok Legeforeningen til orde for at antallet turnusplasser oppjusteres i takt med budsjettene til de regionale helseforetakene.

Les også: Helsedirektoratet: - Naturlig å gjennomgå behovet for leger

 Turnusstillinger for leger lyses ut gjennom Helsedirektoratets turnusportal. Det er tilsettingsrunder to ganger per år, en om våren og en om høsten.

Powered by Labrador CMS