FORSKJELLIGE PROFESJONER? HOD skriver at Helsedirektoratet vurderte det slik at klageren som var utdannet ved ELTE-universitetet, har utdanning i en annen profesjon enn det som er psykolog i Norge. Faksimile, brevsvar fra HOD til ESA. Foto:

Slik svarer myndighetene på klagebrevet fra ESA

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet anså ikke Helsedirektoratet yrkeskvalifikasjonsdirektivet som gjeldende, da de vurderte om en tidligere ELTE-student skulle få arbeidslisens som psykolog.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I 2016 sluttet Helsedirektoratet å gi arbeidslisenser til tidligere psykologistudenter ved det ungarske universitetet Eötvös Loránd University (ELTE).

Flere av de tidligere ELTE-studentene begynte på studiet i den tro at de ville få jobbe med lisens, som er nødvendig for at de skal få autorisasjon som psykologer i Norge.

Bakgrunnen for disse forventningene, var at tidligere studenter som har gått på samme skole skal ha fått arbeidslisens som førte til autorisasjon som psykolog i Norge.

FORNØYD MED SVAR: Alexander Flottorp som klaget inn saken til ESA, mener det er hull i argumentasjonen i svaret til HOD, som viser til at Direktoratet vurderte at han har en annen utdanning enn profesjonen psykolog. Ifølge ham er dette stikk i strid med tidligere faglige råd fra Universitetet i Oslo. Foto: Privat


Ba om svar
Alexander Flottorp, en av de tidligere ELTE-studentene som fikk avslått lisenssøknaden, klaget norske myndigheters vurdering av saken inn til det europeiske overvåkningsorganet (ESA), med spørsmål om behandlingen av psykologistudentene bryter med yrkeskvalifikasjonsdirektivet.

Det førte til at overvåkningsorganet i et brev spurte Helse- og omsorgsdepartementet om de anser direktivet for å gjelde i Flottorps tilfelle.

– Direktoratets avslag på søknaden om lisens, var basert på en vurdering om at Direktivet (Direktiv 2005/36/EC, journ. anm) ikke gjelder fordi profesjonen som klageren er utdannet for, ikke er den samme profesjonen som er psykolog i Norge, skriver Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i sitt svar til overvåkningsorganet.

Hele svarbrevet leser du her.

Flottorp: – Fornøyd med svar
– Jeg er ganske fornøyd med svaret. Det som er interessant er at HOD sier Helsedirektoratets vurdering var at vi er utdannet til et annet yrke enn psykolog. Det er stikk i strid med de faglige rådene direktoratet fikk fra Universitetet i Oslo. De konkluderte med at utdanningen vår uten tvil tar sikte på å utdanne folk til ordinære psykologstillinger, sier Alexander Flottorp til Dagens Medisin.

Han viser til et dokument med faglige råd fra UiO, sendt til Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK).

– UiO sin vurdering av utdanningen har vi sendt inn til ESA, opplyser Flottorp.



Viser til spesialistutdanning

Videre i brevet skriver HOD at det blir et spørsmål om en supplerende periode med veiledet praksis, gir klageren tilgang til å ha samme profesjon i Ungarn som en autorisert psykolog har i Norge.

De skriver deretter at Helsedirektoratet ikke vurderte det slik, fordi den informasjonen direktoratet hadde tilgjengelig viste at en ikke får anledning til å jobbe selvstendig i Ungarn med å levere helsetjenester til pasienter etter fullført mastergrad.

– Direktoratet konkluderte med at klageren ikke har rett til å ha samme ansvar og gjennomføre de samme oppgavene i Ungarn, som en autorisert psykolog har rett til i Norge. Konsekvensen, er at profesjonen klageren ønsker å praktisere i Norge ikke er den samme profesjonen som han eller hun er kvalifisert til å jobbe med i Ungarn, skriver departementet i sitt svar.


Den nye vurderingen
HOD viser i brevet til at direktoratets nye vurderingspraksis av lisenssøknadene fra ELTE-studentene, baserte seg på dokumentasjon mottatt fra ungarske myndigheter i 2016 som blant annet viste at tittelen «psychologist» ikke er regulert i Ungarn.

Dokumentasjonen fra ungarske myndigheter kan du laste ned her.

Departementet viser deretter til at tittelen «clinical psychologist» er en beskyttet tittel som krever spesialistutdanning i Ungarn, ifølge en rapport sendt til EU-kommisjonen om psykologutdanningen i Ungarn.

HOD viser også til at en bare får drive helserelatert virksomhet om en har en slik spesialisering, eller jobber veiledet under en klinisk psykolog med mål om en slik spesialisering.


– Ikke avgjort
HOD fremholder imidlertid at Helsedirektoratet nå behandler klagers anke på avslaget om lisenssøknad.

Deretter viser de til at informasjonen de mottok i brevet fra ESA 25. januar, myndighetene i Ungarn, Hungarian Psychological Association og ELTE-universitetet, ikke gir et klart svar på hvilken profesjon klageren har anledning til å praktisere i Ungarn.

Departementet skriver at saken skal etterforskes nærmere, før en endelig avgjørelse tas.

HOD skriver også i brevet at et panel med representanter fra norske universiteter nå vurderer jevngodheten mellom den ungarske utdanningen og den norske profesjonsutdanningen i psykologi, på oppdrag fra Helsedirektoratet.


ESA: – Skal vurdere grundig
Det europeiske overvåkningsorganet (ESA) opplyser til Dagens Medisin at de har mottatt departementets svar.

Overvåkningsorganet sier de nå vil gå grundig gjennom informasjonen som Norge har stilt til rådighet, før de konkluderer om saken skal tas videre eller ikke.

Powered by Labrador CMS