Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

STOR STUDIE: Influensamedisinen Tamiflu er sikker under graviditet, ifølge skandinavisk studie.

STOR STUDIE: Influensamedisinen Tamiflu er sikker under graviditet, ifølge skandinavisk studie. Foto: Colourbox

Influensamedisin skader ikke fosteret

Nyfødte barn til mødre som tok legemiddelet mot influensa hadde ikke flere helseskader enn andre nyfødte, viser verdens største studie på området. 

Annons:

Nyfødte barn til kvinner som brukte legemiddel mot influensa i svangerskapet, hadde ikke økt risiko for sykdom eller medfødte misdannelser.

Det konkluderer forskere Norge, Danmark, Sverige og Frankrike har sammenlignet nyfødte barn til 6000 gravide som tok legemiddel mot influensa i svangerskapet med barn til nesten 700 000 kvinner som ikke tok legemiddelet og deres barn født etter svangerskapsuke 22.

Undersøkelsen foregikk i 2008-2010, de fleste tilfellene var knyttet til utbruddet av svineinfluensa (H1N1).

– Resultatene er viktige fordi det er mange gravide kvinner som hvert år blir utsatt for smitte i influensasesongen. Studien støtter tidligere funn som peker på at det ikke synes å være noen risiko for alvorlige komplikasjoner for barnet dersom kvinnen har behov for influensalegemiddel, sier Kari Furu, forsker ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Furu og kollegaene Anders Engeland og Siri Håberg er medforfattere av studien som nå er publisert tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Potensielle helseskader som ble undersøkt var lav fødselsvekt, lav Apgar score, tidligfødsel, dødfødsel eller medfødte misdannelser.

Helsemyndigheter i Europa og USA anbefaler å behandle gravide kvinner med Tamiflu (neuraminidasehemmere) i tablettform i fem dager etter at man har vært utsatt for smitte. Likevel har det hittil eksistert liten kunnskap om eventuell risiko for barnet.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp6

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: