Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
VIL GÅ VIDERE: Det var god stemning da Anne-Kari Bratten og Christian Grimsgaard møttes før Rikslønnsemndas møte mandag. Representantene fra hver sin side av konflikten håndhilste på hverandre og de andre medlemmene i nemnda. Til høyre Tor-Arne Solbakken og Rolf A. Negård. Foto: Målfrid Bordvik

– Håper vi nå kan se fremover

Anne-Kari Bratten etter at Spekter vant frem i Rikslønnsnemnda.

Publisert: 2017-02-27 — 17.34 (Oppdatert: 2017-02-27 — 17.41)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

– Vi tar til etterretning at Rikslønnsnemda har bestemt at tariffavtalen mellom Spekter og Legeforeningen skal videreføres uten endringer i arbeidstidsbestemmelsene, slik Spekter hele tiden har tilbudt, uttaler Anne-Kari Bratten etter at kjennelsen fra Rikslønnsnemnda var klar mandag.

– Spekter håper nå at vi kan se fremover, og gjennom godt partssamarbeid sentralt og lokalt diskutere hvordan vi enda bedre kan forstå hverandres behov, slik at vi har godt grunnlag for å diskutere arbeidstidsbestemmelsene for leger ved hovedoppgjøret i 2018, sier Bratten.

– Ønsker tett medvirkning fra tillitsvalgte
Bratten sier Spekter ønsker, i samarbeid med Legeforeningen, å utrede hvordan sykehuslegenes arbeidstidsordninger kan organiseres med utgangspunkt i arbeidsmiljølovens arbeidstidsregler.

– Sykehusene vil uansett videreføre arbeidet med å sikre et godt og forsvarlig pasienttilbud og samtidig gode, forutsigbare og trygge arbeidstidsordninger for både leger og andre medarbeidere -  og selvsagt med fortsatt tett medvirkning fra de tillitsvalgte, sier Bratten i en pressemelding.

Vant på alle punkt
Spekter vant frem på alle punkt i lønnsnemnda. De ønsket at tariffavtalen skulle videreføres som den er, og slik ble det. Legeforeningen tapte dermed på disse fire punktene:

1. Arbeidstid: Legeforeningen krevde at arbeidsplanen skulle rullere etter et fast mønster, men nemnda avviste dette.

2. Vaktfritak for gravide og ammende: Akademikerne krevde vaktfritak for høygravide og ammende leger. Avvist av nemnda som viser til generell tilretteleggingsplikt som er felles for alle arbeidsgrupper.

3. Virkningsdato for lønnstillegg: Akademikerne krevde utbetaling av lønnstillegg fra 1. januar 2016, men nemnda satte virkningstidspunktet til etter streiken, 12. oktober, som er det vanlige i streikesituasjoner.

4. Omregning av tilstedevakt: Akademikerne krevde at tilstedevakt skal beregnes i forholdet 1:1, men nemnda viser til behandling i domstolene.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Dr. C. H. Ynisch 01.03.2017 19.43.05

  Man kan vel ikke forvente å slå makthaverne på formelt vis. Da vil de anvende regelverket til egen fordel, som sett her. Skal man ta Spekter bør man ty til gå-sakte-aksjoner og organisert sabotasje der det svir for lekedirektørene. Et godt forslag til en slik aksjon vil være at alle assistentleger går hjem klokken 16, slik at Spekter-lederens uttalelser om ubetalt overtid faktisk stemmer for denne gruppen. Svikten i epikrise tiden som da oppstår vil man kunne returnere til Spekter - "en svikt på ledelsesnivå. Deres ansvar."

 • lege 28.02.2017 08.34.43

  Og så frekt å late som de har tenkt og diskutert i 2 uker, når de hele tiden har visst at deres rolle er å konservere arbeidsgivers totale makt. 2016 - 2017 - 2018 : Dette ble altså årene hvor grunnlaget for vårt gode offentlige og rettferdige helsevesen skulle bygges ned. En nedbygging finansiert over skatteseddelen, iverksatt ved å slå bena under helsearbeiderne, dratt i gang av høyre/arbeiderpartikrefter sammen med kommunikasjonsbyråer, byråkrater, spesialrådgivere og direktører, mennesker som aldri har hatt en ærlig jobb.

 • Rtglege 27.02.2017 23.52.43

  Kva er vitsen med ei nemnd når den ikkje tør ta stilling til noko? Kunne like gjerne vore tre apekattar som sat der, det hadde ein også spart nokre skattekroner på.

 • Truls 27.02.2017 23.20.25

  Nei dette er feil. Nemnda tok ikke stilling til hvordan avtalen skal forstås mht rullering men avviste å ta inn ny tekst.

 • Doktern 27.02.2017 22.23.49

  Si. Opp. Tariffavtalen.

 • Sykehuslege 27.02.2017 22.19.53

  Hva skal man si til Rikslønnsnemndas dom, annet enn "FY FAEN!". Her pålegger de oss vilkår vi ikke aksepterer! Arbeidvilkår som gjør at arbeidsgiver ensidig kan pålegge oss 60-timers uker i svært lange sammenhengende perioder. De skriver "Hvorvidt tariffavtalen er kommet i stand ved "direkte" avtale mellom partene, ved megling eller på annen måte, har imidlertid ingen betydning i denne sammenheng." Når Rikslønnsnemnda mener at unntak fra arbeidsmiljøloven kan "avtales" med en beslutning i nemnda uten arbeidstakersidens samtykke, er det ikke lenger en avtale, men et diktat eller pålegg. En avtale betinger at partene er enige, og ikke at den ene part overkjøres. Vernebestemmelsene må tydeligvis bort, for Spekters medlemmer har alt vist at de setter arbeidstakernes helse og trivsel lavt. Men hvordan skal vi gjøre det når Rikslønnsnemnda bare pålegger oss å videreføre disse?

 • Akademiker 27.02.2017 20.39.01

  Ikke bare vant Spekter 100% rett til kontrollere legenes planer utenfor arbeidsmiljøloven, de vant også frem med sin "straff" til alle Akademikere (inkl Ingeniører, psykologer etc) som gir tap av lønn (forsinket etterutbetaling). Her skal det tydeligvis ikke lønne seg å streike og det skal svi. Nå anbefaler og oppfordrer jeg legene til å avslutte avtalen sin om å jobbe utenfor arbeidsmiljøloven, da dette vil verne dem mot utnyttelse fra arbeidstaker. De vil miste gode overtidsavtaler ja, men det er ikke verdt å beholde de. Sett pasienten først og se til at vi får våkne uthvilte leger.

 • Lege 27.02.2017 18.26.54

  Hvor blond går det an å bli????

 • Turnuslege 27.02.2017 18.05.41

  "Spekter håper nå at vi kan se fremover, og gjennom godt partssamarbeid sentralt og lokalt diskutere hvordan vi enda bedre kan forstå hverandres behov, slik at vi har godt grunnlag for å diskutere arbeidstidsbestemmelsene for leger ved hovedoppgjøret i 2018, sier Bratten". Drøm videre Spekter, her skal det kjempes med nebb og klør. Tiden for godt samarbeid har dere tatt livet av for lenge siden, nå er samarbeidet surt og illeluktende. Artikkeltips: https://www.ledernytt.no/gode-ledere-gir-tillit-og-spillerom-til-den-enkelte.5964324-112537.html.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!