Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
RAMMER SAMARBEID: – Det internasjonale samarbeidet er viktig å fremme global mental helse, og forbudet vanskeliggjør dette gjennom Trump sine utspill, sier leder av Norsk psykiatrisk forening, Anne Kristine Bergem. Arkivfoto

Oppfordrer psykiatere å takke nei til kongress-deltakelse i USA

– Innreiseforbudet er et voldsomt tilbakeskritt som vi mente vi ikke kunne la være å reagere på, sier leder av Norsk psykiatrisk forening, Anne Kristine Bergem.

Publisert: 2017-02-03 — 09.50 (Oppdatert: 2017-02-03 — 10.02)

Foreningen ønsker at medlemmer ikke skal takke ja til å delta på stor psykiatrikongress i USA i mai. Det melder NRK på sin nettside.

Onsdag kveld sendte Norsk psykiatrisk forening ut et brev til medlemmene hvor foreningen oppfordrer medlemmene til ikke å delta på den store amerikanske psykiatrikongressen APA (American Psychiatric Association) i San Diego i mai.

Bakgrunnen er et ønske om å være solidariske med kolleger som blir rammet av Trumps innreiseforbud.

"Voldsomt tilbakeskritt"
– Vi har selvfølging ingen instruksmyndighet overfor medlemmene, men vi kommer med et ønske og en oppfordring om å si nei til deltakelse på APA fordi vi vil være solidariske med kolleger i alle land som nå blir rammet av innreiseforbudet. Vi har også kolleger i Norge som også risikerer å bli rammet. Innreiseforbudet er et voldsomt tilbakeskritt som vi mente vi ikke kunne la være å reagere på. Det internasjonale samarbeidet er viktig å fremme global mental helse, og forbudet vanskeliggjør dette gjennom Trump sine utspill, sier Anne Kristine til Dagens Medisin.

Hun legger til:

– Det er viktig å understreke at dette ikke har noe med APA å gjøre, men det handler om å reise til USA i en faglig sammenheng når dette nå er blitt gjort umulig for mange kolleger i verden. Vår oppfordring er derfor en solidaritetshandling.

Foreningen har også laget en formulering medlemmene kan bruke når de svarer på konferanseinvitasjonen. Foreløpig er oppfordringen begrenset til å gjelde APA-kongressen.

– I første omgang oppfordrer vi medlemmene våre til å si nei til psykiatrikonferansen i San Diego i mai, så håper vi at Legeforeningen vil ta et initiativ som omfatter alle leger. Innreiseforbudet rammer jo ikke bare psykiatere, sier Bergem.

Legeforeningen vil reagere
Marit Hermansen, president i Legeforeningen, viser til at flere medlemmer er rammet av Trumps innreiseforbud.

– Vi hører fra flere medlemmer i Legeforeningen at dette fører til problemer for dem som ikke får innreisetillatelse til USA. Vi mener at dette forbudet er uheldig for faglig samarbeid over landegrensene, og vi jobber nå med en uttalelse, sier legepresident Marit Hermansen til Dagens Medisin.

Redigert kl 1330 fredag - les uttalelsen fra Legeforeningen her.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • lege 06.02.2017 12.25.53

  Til "usynlig": Se linken http://www.pasient.no/ - og videre under de ulike linkene til venstre om hva somer pasientenes problemer. Da ser du nok, forhåpentligvis, at ikke systemet er på pasientenes side, dvs. vi har for dårlige kontrollsystemer. Jeg vet ikke hva slags jobb du har, men jeg har aldri opplevd "krenkelser og eksistensielle trusler" i min jobb som lege - ei heller er jeg martyr eller vil dømme. Jeg forstår rett og slett ikke hva begrepet "martyr" gjør i en slik sammenheng, sett i lys av innlegg av 030217. "Martyr" brukes ofte om mennesker som ofrer seg selv for en høyere mening, sin tro, religion osv. Jeg ofrer meg ikke i jobbsammenheng. Jeg liker jobben min, bryr meg om pasientene,og det er en glede å delta i samarbeid for et løft for bedre holdninger overfor pasientene. Det gir energi og gir jobben mening- så jeg ofrer ingenting- tvert imot. Snillhet handlinger - så lenge man ikke er dumsnill- er vel dokumentert å gi den snille opplevelse av mening og glede. Prøv det ut..

 • Merete Nesset 04.02.2017 12.30.04

  Inspirert av psykiaterforeningen vil jeg heretter boikotte å bli innlagt der pasienter utsettes for tvangsovergrep. Eller nei, hvordan var det der igjen? Det smerter meg langt inn i sjela når fagfolk står opp mot urett som begås andre steder i verden mens de samtidig begår overgrep eller lukker øynene for de overgrepene som begås mot pasienter er satt til å hjelpe her hjemme. Jeg vil ikke tie om dette. Jeg orker ikke mer av denne unnfallenheten og dobbeltmoralismen. Menneskerettigheter må snart få gjelde for psykiatriske pasienter også. Jeg ser fram til den dagen psykiatere og andre fagfolk står opp for oss som er rettsløse i vårt eget land. Vi trenger asyl mot psykiatritvangen - i ordets rette forstand!

 • Usynlig 03.02.2017 21.09.43

  lege 03.02.2017: Jeg er helt uenig med deg. Vi har fundamentalt forskjellig verdissyn, og jeg føler derfor for å synliggjøre dette anonymt. Det er en allmenn holdning om at man har rett til å kreve at andre mennesker skal ta på seg ulemper for det virtuelle fellesskapets beste. Jeg har fått nok. Jeg aksepterer ikke å skulle være politimann ovenfor andre kollegaer og skulle bruke mine preferanser for pasientbehandling som en template å dømme andre ut ifra. Da skaper jeg et dårlig arbeidsklima. Jeg som lege føler ikke at jeg skylder samfunnet noe som helst. Tvert imot synes jeg at mine erfaringer i det norske helsevesenet er at jeg som gulvarbeider blir utsatt for krenkelser og eksistensielle trusler konstant. Dette systemet forsvarer befolkningen. Hvorfor skal jeg da ofre arbeidsmiljøet mitt for å please deg og andre folks interesser. Denne martyrholdningen er sikkert et resultat av forfengelighet, og et ønske om å framstå som god og snill. Jeg kan leve med at jeg ikke er det.

 • Kritisk 03.02.2017 21.00.59

  Unnskyld, jeg må lure/banne i kjerka. Hvis vi ser bort ifra et ønske om å være med i denne foreningen for å redusere sannsynligheten for represalier, innenfor en grenspesialitet hvor psykologene står får mesteparten av forskning med solid kvantitativ basis, og hvor det er svært mye synsing, så er et medlemsskap i norsk psykiatrisk forening noe som koster penger, og som hver enkelt lege bør ha fordel av for å gidde å være med. Så hvis norsk psyk. foren. skal engasjere seg, hvorfor gjør de det da som rævdiltere på et politisk område som i stor grad omhandler preferansespm innenfor storpolitikk? Derimot kunne man sammen med andre europeiske foreninger gått sammen om å yte press mot det hermetisk lukkede markedet som amerikanske leger, deriblant american psychiatric association, forsvarer, som gjør at USA har det laveste antall leger per snute i den vestlige verden. Dette er ren proteksjonisme, like fullt som flyktningepolitikken, men den angår oss direkte.

 • Feil 03.02.2017 15.22.21

  Ja, her er lege 3.2.11.11 under, virkelig inne på noe, helt riktig.... Faglig fysisk kontakt, over landegrensene, er viktig.... Men sannelig kan Trump score, noen billige "Skype" poenger også, så "forsiktig".... For virtuell kontakt kan spare mye skattbar gourmet tid som i stedet kan brukes på primær pasient tid, for de helt uten, plikt tid..... http://meetmeinsandiego.com/apa#bars .....

 • lege 03.02.2017 11.11.12

  skulle ønske jeg så samme engasjement fra psykiaterne og legeforeningen overfor urett som begås, ofte i helsesvesenet, overfor pasienter som er hjelpeløst avhengig av dem. Da foretar få seg lite- hvis noe- som en taus mur at mektige leger som er "lojale" (eller feige) og gladelig ofrer pasienters sjel og kropp for å slippe det ubehagelige. Med det sagt- for all del - jeg støtter selvsagt ikke innreiseforbudet. Men jeg ønsker meg litt mer mobilisering overfor de mest betente sakene i helsevesenet- hvor helsepersonell utgjør problemet- og pasientene betaler prisen.

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!