Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

HELSEPOLITIKK: - At legene blir mindre effektive fordi de må drive på med mye annet enn pasientbehanlding, er et politisk ansvar, sier Kjerti Toppe, senterpartipolitiker og lege.

HELSEPOLITIKK: - At legene blir mindre effektive fordi de må drive på med mye annet enn pasientbehanlding, er et politisk ansvar, sier Kjerti Toppe, senterpartipolitiker og lege. Foto: Per Corneliussen

– Synkende legeeffektivitet er et politisk ansvar

Legene rydder rommene, de skifter ut det hvite papiret på benken og de tømmer søpla. Det er helt utrolig at ikke dette er tatt grep om før, sier Kjersti Toppe (Sp).

Annons:

Som Dagens Medisin skriver, viser en norsk studie at det er en sterk sammenheng mellom legers effektivitet på sykehusene og omfanget av støttepersonell, som helsesekretærer.

«Helt velkjent»
Studien slår fast at legeproduktiviteten sank fra 2001 til 2013. Førsteforfatter av studien, Karl Arne Johanessen, advarer mot at sykehusene kvitter seg med helsesekretærer og sykepleiere. Johannessen sier også at han mener det er avdelingsledernes ansvar å sikre nok støttepersonell til legene.

Men det er ikke Senterpartiets Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helsekomite, enig i.

LES MER: Her beskriver lege Kristin Utne en typisk situasjon der hun gjerne skulle hatt hjelp fra en helsesekretær: «...må finne frontark til faksen»

Kjersti Toppe, som også er lege, sier mangel på støttepersonell er «helt velkjent» for henne:

– Dette har jeg selv sett og erfart i alle år. Og nå er det altså gjort en studie som bekrefter mitt klare inntrykk.

– Men jeg mener dette er et politisk ansvar. Når legene kun bruker halvparten av arbeidstiden sin på pasientnært arbeide, så har dette med overordnet prioritering av helsepersonell å gjøre. Det er et politisk ansvar at det er knapphet på leger og spesialister ut fra behovet vi har. Så - dette handler om helsepolitikk, sier Toppe.

– Leger er ansvarsbevisste
– Å sikre tid til møtet mellom pasient og lege – det er det vi hele tiden har sagt må ha hovedfokus. Når legene blir mindre effektive, så er det et kjempeproblem.

– Men legene må jo dokumentere pasientbehandlingen?

– Ja, men leger er ansvarsbevisste og dokumenterer det de skal. Jeg snakker med leger som sier de før hadde tre pasienter i timen på poliklinikken, nå har de to. Dette handler ikke bare om dokumentasjon, det handler om at legene rydder rommene, de skifter ut det hvite papiret på benken og de tømmer søpla. Det er helt utrolig at ikke dette er tatt grep om før. Jeg forventer at denne studien får konsekvenser og at helseministeren og departementet gjør noe, sier Toppe, som varsler at hun vil ta dette opp i et spørsmål i Stortinget.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Egel 30.01.2017 13.08.07

  Færre sengeplasser, mindre legetid til pasienten og det sterke effektivitetstrangen til ledelsen kveler røntgen avdelingene over hele landet. Siden alt skal gå så altfor for fort kommer røntgen diagnostikk inn i utredningsforløpet på feil tidspunkt, alt alt alt for tidlig og i mange, om ikke i de fleste tilfeller, kunne røntgen undersøkelser vært unngått hadde man bare kunne tatt seg tid til dette. Mange har glemt at røntgen undersøkelser er en supplerende undersøkelse og ikke en undersøkelse som en del av en utredning. Dette fører til at røntgenavdelingene må bruke mye ressurser på de som ikke skulle hatt røntgen, og de som trenger det blir skøvet bak i listen. Det farlige med dette er all den farlige strålingen disse pasienten mottar som kunne vært unngått. Strålehygiene må på agendaen igjen, ellers risikerer vi å få en drastisk økning i stråle induserte sykdommer i fremtiden, derav som regel kreft.

 • Lege nr 100 29.01.2017 02.49.48

  Nya møjligheter blir salgt som tidssparande med en kortare kommunikationstid och snart dærefter blir det ett krav. 2 minuter hær, 3 dær.

 • Tullebukk 28.01.2017 03.30.53

  Nei, dette handler veldig mye om dokumentasjon. Ikke nekt for det, Toppe. Du får ikke i pose og sekk. Dokumentasjon koster. Det som er ille, er at mesteparten av dokumentasjon kunne vært automatisert. Det som er ille, er at ingen produserer utstyr som kan auto-overføre blodtrykk, puls, temperatur osv til pasientjournalsystem. Vet dere hvorfor? Fordi det statlige systemet innebærer at smarte folk ikke vil ha dem som kunder, de går til andre bransjer. De som jobber opp mot staten, er ikke flinke til å lage soft og hardware. De er flinke til korrupsjon. Og Kjersti Toppe er sosialdemokrat, så brekinga er utrolig påtatt.

 • MisfornøydLiS 28.01.2017 03.25.20

  Nå angrer jeg på at jeg ikke ble programmerer. Morgenmøtet: 35min - 45 min, skifter til arbeidstøy på fritida. 10-15min ren svinn Jeg gjør research i journal og blodprøver ca 1 time. Jeg går visitt på 2 timer. Jo mer brå jeg er mot pasienter som ikke skjønner omstendighetene, jo større sjanse for å komme ned mot 90 min. Jeg dropper lunsj, og skriver epikriser og pasientinformasjon i 4 timer, noen ganger 5. Jeg gjør research på hva andre leger har gjort. Jeg plukker fra journal, klipper, limer og skriver alt på nytt. Fordi softwaresystemet krever en helt ekstrem redundancy, og det er vanskelig å finne frem. På toppen av det hele kan ikke programmet dips spres på to skjermer. Jeg har ikke noen fritid. Jeg tar ikke betalt for overtid. Jeg liker ikke jobben mer. Jeg leser ikke medisin mer Jeg bryr meg ikke om folk får dårlig behandling, fordi jeg tenker at de fortjener det, de støtter systemet, demokratiet har sviktet. Enig med Korssjøen under.

 • Demens 27.01.2017 16.24.49

  til Lege : Helse-Bergen vart fråtatt 26mil til avbyråkratisering men hva hjelper det når dei tar det fra forventa overskudd. Gjerdem og styre må da lide av demens når dei tilater dette. Det blir jo enda vere.

 • Lege 27.01.2017 12.30.30

  Hva med å instruere helseforetakene om å umiddelbart innføre stillingsstopp i administrajsonen? For deretter å sette som mål å redusere antall administrtativt ansatte (i lederglavalagene) med 10% hvert år i 5 år fremover, og bruke ledige lønnsmidler til bl.a hjelperpersonell på poster og avdelingsinvå? Dette kan jo tom måles i beste NPM-stil!

 • Hilde 27.01.2017 08.13.23

  Det kan vel ikke skyldes annet enn den fullstendig feilslåtte NPM modellen. Det skal kuttes igjen spares, med alt annet enn pasientens beste som resultat.

 • Feil 26.01.2017 21.17.32

  Hadde legene fattet (seg i) klarhet og korthet, i journalene..... http://www.sprakradet.no/Klarsprak/le-og-laer/lek-deg-lard/Svadagenerator/ ..... Hadde de hatt tid til både mer pasientbehandling og samtidig tid til å tømme søpla, i kanalene.... http://legemiddelhandboka.no/Legemidler/?frid=Tk-12-fordoyel-1828 ....

 • V:B 26.01.2017 18.18.34

  Når en har ledere som bare pisser oppover og spytter nedover blir det slik Topplederne har svikta totalt når dei lar dette hende og ikke rapporterer oppover i systemet at sykehusene drukner i papir. Virker som sykehuslederene har en agenda og det og komme seg inn i helsedep. på en eller annen måte og da er slike ting uviktigt.

 • Bent Korssjøen 26.01.2017 16.58.56

  Vi ser samme tendensen i allmennmedisin også. Vi drukner i administrative/byråkratiske oppgaver. Dette til tross for IKT tidens innmarsj, den slår enn så lenge dessverre helt feil. PLO meldinger fra kommune, NAV, mfl kommer i hytt og pine og er ikke integrert i journal. En jungel av opplysninger som en blogg ved siden av journalen. Krav om rapportering av diagnoser til kommunens tunge byråkrati og uten hensikt foruten å holde byråkrater i lønnet arbeid. Krav om ditt og datt......dessverre lite krav om god medisinsk jobb🤔🤔. La oss helprivatisere oss!

Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: