Flere medisiner kan bli reseptfrie med ny ordning

Hvis apotekene gjennomfører ulike sikkerhetstiltak, som for eksempel pasientinformasjon, kan flere legemidler som i dag er på resept, bli reseptfrie gjennom mer omfattende farmasøytutlevering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vårt forslag innebærer tjenester utover det som gjøres i dag. Karen Marie Ulshagen, Seksjons for legemiddelovervåking, Statens legemiddelverk

En slik ordning foreslår Statens legemiddelverk, som på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har utredet farmasøytutlevering.

Legemiddelverkets forslag er at farmasøytutlevering etableres som et risikominimeringstiltak. I tillegg foreslår Legemiddelverket at regelverket oppdateres slik at apotekets plikt til å følge opp slike tiltak blir tydeligere.

Flere tjenester enn i dag
– Farmasøytene har allerede et ansvar om farmasøytlevering. Vårt forslag innebærer tjenester utover det som gjøres i dag. Vi foreslår å se på farmasøytutlevering som risikominimeringstiltak. Dette vil gjøre at flere legemidler kan være tilgjengelig uten resept, sier Karen Marie Ulshagen ved Legemiddelverkets Seksjon for legemiddelovervåking til Dagens Medisin.

Forslaget innebærer et mer strukturert opplegg på farmasøytutlevering enn i dag.

– Vi foreslår at farmasøytutlevering blir en del av prosessen, en del av de vurderingene som gjøres, når firmaer søker om reseptfri status for et legemiddel.

Farmasøytutlevering kan for eksempel omfatte opplæringsprogram av apotekansatte, pasientinformasjon ved utlevering eller sjekklister til bruk i samtale med pasient/kunde.

Utbredt i Storbritannia
Ulshagen forteller at Storbritannia har kommet langt med en slik ordning.

– De jobber på denne måten i Storbritannia, og de har en god del flere reseptfrie legemidler enn vi har i Norge.

– Hvilke type legemidler kan være aktuelle for å bli reseptfrie?

– Ett eksempel kan være triptaner mot migrene. Et annet legemiddel som også har vært diskutert er det kolesterolsenkende legemiddelet simvastatin. Kanskje kan disse legemidlene i den nye ordningen bli reseptfrie – gitt at det er et spesielt informasjonsopplegg rundt utlevering for blant annet å sjekke at visse kriterier er oppfylt før pasienten kan få legemiddelet uten resept, svarer Ulshagen.

Hun legger til:

– Ordningen vil også kunne brukes dersom det oppstår sikkerhetsproblematikk rundt legemidler som i dag er reseptfrie.

Detaljer i ordningen, for eksempel hvordan ordningen skal fungere i nettapotek, skal utredes nærmere, ifølge Legemiddelverket.

Powered by Labrador CMS