Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

INFEKSJON: Sepsis med gule stafylokokker har en dødelighet på mellom 20 og 25 prosent, og inntreffer hos 28 per 100.000 innbygger per år.

INFEKSJON: Sepsis med gule stafylokokker har en dødelighet på mellom 20 og 25 prosent, og inntreffer hos 28 per 100.000 innbygger per år. Foto: Thinkstock

71 prosent av tilfellene oppstod under behandling

– Ikke et unormalt høyt tall, sier forsker Anita Blomfeldt, om tilfeller av sespis med gule stafylokokker som oppstår under behandling. 

Annons:
– Vi ser at sepsis forårsaket av gule stafylokokker ofte forekommer som uønskede komplikasjoner på sykehus, sier Anita Blomfeldt ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og avdeling for Mikrobiologi og smittevern på Akershus Universitetssykehus.
Foto: Privat

– Vi ser at sepsis forårsaket av gule stafylokokker ofte forekommer som uønskede komplikasjoner på sykehus, sier Anita Blomfeldt ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og avdeling for Mikrobiologi og smittevern på Akershus Universitetssykehus.

Hennes nylig avlagte doktorgrad, «Staphylococcus aureus bloodstream infection — Molecular epidemiology and impact of bacterial genotype on outcome», undersøker sammenhengen mellom sepsis (kjent som blodforgiftning blant folk flest), og gule stafylokokker, og kartlegger risikofaktorer for dette.

Lite forskning i Norge
Infeksjonen har en dødelighet på mellom 20 og 25 prosent, og inntreffer hos 28 per 100.000 innbygger per år. Blomfeldt forklarer at det er gjort lite forskning på sepsis forårsaket av gule stafylokokker i Norge tidligere, og at hun derfor ønsket å sammenligne sine funn med funn i land Norge ofte sammenligner seg med.

– De fleste kommer borti gule stafylokokker en gang i livet, og rundt en tredjedel av oss er bærere av dem til enhver tid, da gjerne i nese og hals der de lever i fredelig sameksistens. Men når disse bakteriene kommer over i blodbanen der de ikke skal være, da skjer det noe som trigger immunforsvaret. Det takler de fleste av oss, men enkelte som har underliggende sykdommer fra før, og som er behandlet med medikamenter tidligere, kan være mindre motstandsdyktige. Det gjelder særlig eldre mennesker, sier hun.

Konsekvens av avansert medisisnk behandling
71 prosent av tilfellene Blomfeldt undersøkte fikk sepsis med gule stafylokokker relatert til medisinsk behandling. Dette er ikke et unormalt høyt tall, ifølge forskeren.

– Det er en konsekvens av at det drives avansert medisinsk behandling på norske sykehus. Hvis du er utsatt for en stafylokokkinfeksjon samtidig som du får et nålestikk eller operasjonssår, får bakteriene tilgang til blod og indre organer, sier Blomfeldt men understreker samtidig at det er viktig med smittevern og forebygging. 

– Vi vet blant annet at etterlevelse av retningslinjer for håndhygiene ikke blir fulgt opp i så stor grad som man ønsker. For å forebygge er det viktig med smittevern i alle ledd.

Lite antibiotikaresistens
Få av bakteriene Blomfeldt undersøkte var antibiotikaresistente, kun 1,2 prosent var meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA). 

– Andre land sliter med langt høyere forekomst av MRSA, men vi ser en økning av dette i Norge også, så det er viktig å holde under oppsikt, sier Blomfeldt.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!