Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
JURYEN: Bjarne Håkon Hanssen, Ansgar Gabrielsen, Markus Moe, Anne Kari Lande Hasle og Wasim Zahid har kåret de 100 mektigste innen helse. Foto: Per Corneliussen

Disse har mest makt i Helse-Norge

Se listen over de 100 mektigste!

Publisert: 2016-12-14 — 19.58

For niende gang kårer Dagens Medisin Helse-Norges 100 mektigste. Fire eksterne personer med bred erfaring fra helsesektoren er plukket ut av Dagens Medisin til å delta i juryen, sammen med redaktør Markus Moe.

Juryen har tatt utgangspunkt i en liste med cirka 150 kandidater nominert av Dagens Medisins redaksjon, supplert med kandidater fra jurymedlemmene.

De fem jurymedlemmene har hver for seg gitt kandidatene poeng fra 1 (minst) til 5 (mest) basert på seks kriterier; formell posisjon/stilling, uformell makt/innflytelse, personlig innsats, faglig anseelse, nettverk/personlige kontakter og gjennomslagskraft i mediene. Listen over de 100 mektigste representerer summen av maktjuryens vurdering.


Les også: Bent Høie er Helse-Norges mektigste

Er du enig eller uenig med juryen? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.


Juryen har bestått av:

BJARNE HÅKON HANSSEN (54)

Er tidligere Helse- og omsorgsminister, Arbeids- og inkluderingsminister og Landbruksminister for Arbeiderpartiet. Han har også vært nestleder i Stortingets sosialkomite i fire år. Før han ble rikspolitiker var han fylkespolitiker i Nord-Trøndelag, hvorav to år som fylkesordfører. Da han i 2009 sluttet i politikken var han med og etablerte rådgivningsselskapet First House. I oktober i år gikk han over til Kruse Larsen, som han i dag eier og driver sammen med sin tidligere kollega, Jan-Erik Larsen.

Interessekonflikter: Kruse Larsen jobber for AS Med-Lab, som er en del av Fürst-systemet. Hanssen har tidligere jobbet for Spekter. Hans kone, Inger Mette Nilstad, arbeider i Helse Midt-Norge.

WASIM ZAHID (41)

Zahid er lege i spesialisering ved kardiologisk avdeling på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet. Han har tidligere arbeidet som fastlege og legevaktslege, og fullførte i høst sin doktorgrad om bruk av ultralyd ved hjertesykdom. Zahid er aktiv i samfunnsdebatten og kjent som «twitterlegen». Han er også forfatter, skribent og foredragsholder. Zahid har vært nestleder i tankesmien Minotenk og medlem av SOHEMI, Helsedirektoratets rådgivende ­organ innenfor minoritetshelse.

Interessekonflikter: Opplyser at Erik Fosse, nr. 27 på listen, har vært hans bi-veileder under PhD-arbeidet. Thor Edvardsen er avdelingsleder på avdelingen Wasim Zahid jobber på.

ANNE KARI LANDE HASLE (70)

Tidligere departementsråd og spesialrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet. Har også vært departementsråd i Barne- og familiedepartementet og NOVA-direktør. Har vært sentral i utarbeidelse og gjennomføringen av reformene i helsevesenet de siste tiårene. Hun har ledet en rekke styrer, råd og utvalg, og er i dag nestleder i styret Institutt for samfunnsforskning, leder av komiteen for utdeling av Karl Evang-prisen og leder av Bevæpningsutvalget. Hun har psykologi grunnfag ved UiO og er utdannet sosionom.

Interessekonflikter: Opplyser at nr. 82 på listen, Nils Fredrik Wisløff, er hennes fetter.

ANSGAR GABRIELSEN (61)

Har drevet eget foretak med konsulentvirksomhet i Oslo etter at han gikk ut av rikspolitikken i 2005. Gabrielsen var næringsminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2004, og helseminister i perioden 2004-2005. Han har også sittet åtte år på Stortinget for Høyre, og vært ordfører i Lindesnes. Han har utgitt bok basert på brev han mottok fra pasienter og pårørende innen psykisk helsevern da han var helseminister.

Interessekonflikter: Ingen.

MARKUS MOE (42)

Ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, som eies av det svenske mediekonsernet Bonnier. Har tidligere vært nyhetsleder, redaksjonssjef og journalist i Romerikes Blad, redaktør i Liberalt Forum og journalist i Østlands-Posten. Mellomfag i statsvitenskap og historie fra UiO.

Interessekonflikter: Ingen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Velger 15.12.2016 23.13.39

  Hvis det er riktig at leder i Helse- og omsorgskomiteen skal plasseres nede på 48. plass har vi et ørlite demokratisk problem..

 • Lege 15.12.2016 13.27.11

  Feil: I følge DN (Dagens Næringsliv).

 • Lege 15.12.2016 13.16.36

  Bjarne Håkon Hanssen uttaler seg med stor tyngte om forholdene mellom RHF-ene og Legeforeningen, selv om han jobbet i Spekers PR-byrå for First House til i sommer og hans kone jobber i et RHF, Hvilke andre helse-kunder han har hatt, er hemmelig (eller han han opplyst dette?). Og iflg. DM har det vært kamp mellom First House og hans nye arbeidsplass bla om kundeforholdet til Spekter og andre kunder Hanssen har hatt. At han har noe i en sånn jury å gjøre umiddelbart etter et jobbskifte er nokså oppsiktsvekkende for å si det veldig forsiktig.

 • Tone Yrvum 15.12.2016 09.24.06

  Savner lederne av helseklyngene Oslo Medtech, OCC og Nansen Neuroscience, hhv. Kathrine Myhre, Ketil Wideberg og Bjarte Reve. Mulig at de ikke har formell makt, men mye innflytelse.

 • V.T 14.12.2016 20.57.33

  Hvordan kan styreleder i Helse- Vest ha mindre makt en direktøren som ligger fleire hakk under han ,hva skal en med styreleder da.

Nyheter fra startsiden

GAVEFORSTERKNINGSORDNINGEN AVVIKLET

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!