Betinget ja for lungekreftmedisin

Først i januar/februar kan det bli et endelig klarsignal for å ta i bruk nivolumab for lungekreftpasienter. Først må det utlyses nytt anbud – for å få ned prisen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På dagens møte i Beslutningsforum var PD1-hemmeren Opdivo (nivolumab) oppe til behandling. Legemiddelet fikk et betinget ja til bruk som andrelinjebehandling ved ikke-småcellet lungekreft.

– I utgangspunktet sier vi ja, men legemiddelet må være konkurransedyktig på pris. Derfor skal både nivolumab og pembrolizumab for lungekreft ut på eget anbud, opplyser leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, til Dagens Medisin.

Det forutsettes videre at at den PD1-hemmeren med laveste pris skal brukes til behandling av den aktuelle pasientgruppen. Prisen må være lik eller lavere enn dagens pris for pembrolizumab (Keytruda).

– Når kan vi forvente at dere kan ta en ny beslutning?

– Dette vil gå raskt og skal være på plass i januar/februar, svarer Vorland.

Ny dokumentasjon på PD-L1-respons
Tidligere i høst fikk pembrolizumab (Keytruda) ja til bruk ved ikke-småcellet lungkreft, men bare for pasienter som er PD-L1-positive.

Nå har også BMS, som markedsfører nivolumab, levert inn dokumentasjon og ny pris til Legemiddelverket på den samme undergruppen. Men prisen var altså ikke lav nok til å få et ubetinget ja i Beslutningsforum.

I sitt møte 24. oktober i år sa Beslutningsforum nei til å ta i bruk nivolumab som andrelinjebehandling hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft som ikke er plateepitelkarsinom (NSQ).

Begrunnelsen var for høy pris.

Samme vedtak, og med samme begrunnelse, var da allerede gjort for legemiddelet til bruk ved lungekreft av typen plateepitelkarsinom. Den innsendte dokumentasjonen gjaldt da alle pasienter, både som har er PD-L1-positive og PD-L1-negative. Studier har vist best effekt hos førstnevnte gruppe.

Nytt håp for nyrekreft
I november fikk nivolumab nei fra Beslutningsforum til bruk hos nyrekreftpasienter. Prisen ble avgjørende.

– Bruken av PD1-hemmerne handler nå bare om pris. Hvis får vi får en god pris, kan vi regne på nytte for nyrekreft med den nye prisen. Blir den lav nok, blir metoderapporten vår oppdatert og kanskje blir konklusjonen og vår anbefaling annerledes, sier seksjonssjef Kristin Svanqvist i Statens legemiddelverk (SLV) til Dagens Medisin.

Hun legger til at det nå kommer det flere nye legemidler for lungekreft, hvorav en del også har nye markører.

– Vi vurderer disse fortløpende.

For alle indikasjoner
Det er Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) som utlyser nytt anbud. Forhandlingsleder i LIS, Asbjørn Mack, bekrefter at dette trolig blir klart i januar/februar.

– Vi har ikke sett vedtaket fra Beslutningsforum ennå. Utlysningen kan gå raskt, men vi må holde fristene for anbud, som er noen og tyve dager fra utlysning til innlevering. Så skal vi vurdere dette, og det vil ta noe tid å få det helt igjennom, sier Mack.

Et nytt prisanbud vil gjelde alle indikasjoner for de to legemidlene.

– Noe annet er praktisk umulig, poengterer Mack.

Les også: BMS ga ikke ny nivolumab-pris for nyrekreft

Ingen av de to medisinene er godkjent som førstelinjebehandling av lungekreft.

– Vi holder nå på med en rapport for Keytruda som førstelinjebehandling og regner med å være ferdig med denne i januar eller februar, sier Kristin Svanqvist i Legemiddelverket.

Powered by Labrador CMS