PD1-HEMMER: Nivolumab (Opdivo) er foreløpig den eneste såkalte PD1-hemmeren som er godkjent for nyrekreft. Illustrasjonsfoto: Arkiv Foto:

Nyrekreftmedisin er ikke kostnadseffektiv

Legemiddelverket har konkludert med at legemiddelet nivolumab ikke er kostnadseffektivt hos nyrekreftpasienter. Trolig blir det da et «nei» til bruk fra Beslutningsforum, som har møte neste uke.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I april i år fikk nivolumab (Opdivo) EMA-godkjenning for indikasjonen nyrekreft. Ifølge Legemiddelverket er nivolumab den eneste PD1-hemmeren som per dags dato er godkjent for nyrekreft.

Nå foreligger Legemiddelverkets metoderapport.

Den konkluderer med at nivolumab som andrelinjebehandling av pasienter med avansert nyrecellekarsinom (nyrekreft) ikke kan regnes som kostnadseffektiv behandling sammenlignet med everolimus – verken ved dagens maksimalpris eller ved tilbudt LIS-pris.

Venter på ny pris
Legemiddelet har også godkjenning for lungekreft, som fikk nei i Beslutningsforum tidligere i høst på grunn av for høy pris. Det er den samme prisen som nå er brukt i Legemiddelverkets beregninger for nyrekreft.

– Foreløpig, med dagens priser, er nivolumab ikke kostnadseffektiv ved nyrekreft. LIS har ennå ikke mottatt et nytt tilbud fra BMS som gjør at vi kan foreta nye beregninger, opplyser seksjonssjef Kristin Svanqvist i Legemiddelverket til Dagens Medisin.

– Hva er sannsynligheten for at Beslutningsforum likevel sier ja?

– Sammenlignet med andre saker med tilsvarende alvorlighet, effekt og kostnadseffektivitet, mener vi at den ikke er kostnadseffektiv, men Beslutningsforum kan jo mene noe annet, svarer Svanqvist.

Neppe et «ja»
Mandag 14. november skal Beslutningsforum ta stilling til om nivolumab skal brukes hos pasienter med nyrekreft. Erfaringsmessig sier Beslutningsforum ikke «ja» til legemidler som Statens legemiddelverk mener ikke er kostnadseffektive.

Kostnad: 76 millioner
Legemiddelverket antar at budsjettvirkningen for sykehusene ved å ta i bruk nivolumab som andrelinjebehandling ved nyrekreft vil være om lag 76 millioner kroner ved år fem, med dagens maksimalpris for nivolumab – det vil si tilbudt LIS-pris for lungeindikasjonen.

Legemiddelverket påpeker at budsjettberegningene er usikre og forenklede.

Powered by Labrador CMS