– Vi kan streike lenge

Forhandlingsleder Rune Frøyland håper å presse motparten tilbake til forhandlingsbordet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi fikk ikke gehør for vårt krav om kollektive planer for leger i vakt. Arbeidsgiver står på sitt krav om individuelle planer. Vi kan ikke gå med at arbeidsgiver skal ha full styring, men må ha medbestemmelse, sier forhandlingsleder i Akademikerne Helse, Rune Frøyland.

Onsdag møtte han streikende utenfor Ullevål sykehus etter at forhandlingene brøt sammen natt til onsdag.

Moderat uttak
– Hvor lenge kan dere streike?

– Vi har et moderat uttak nå, og et ytterlige moderat uttak på fredag. Vi kan streike lenge og vil gjøre det. Vi håper og tror at arbeidsgiver da vil komme tilbake til forhandlingsbordet og vise større vilje til å finne løsninger om medbestemmelse og beskyttelse av arbeidstakere som skal ut i lange vakter, sier Frøyland.

Dette er viktig for å fordele vaktbelastningen, men også av hensyn til pasientsikkerheten, ifølge Frøyland.

– Uten denne beskyttelsen får man fort overbelastede, farlige og slitne leger.

STREIKER: OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard. Foto: Lasse Moe

– Stor streikevilje
OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard sier de streikende opplever stor støtte.

– Dette er en sak som berør alle som jobber i sykehus, og vi får stor støtte fra sykepleierne og andre, sier Christian Grimsgaard, overlege ved håndseksjonen på ortopedisk avdeling og tillitsvalgt ved OUS.

Han var blant de streikende som onsdag hadde møtt opp utenfor Oslo universitetssykehus Ullevål, der til sammen 35 leger er tatt ut i streik. Fredag trappes streiken ytterligere opp.

– Hva skal til for å få en løsning på streiken?

– Arbeidsgiver må komme på banen og anerkjenne at man trenger regulering av arbeidstid. Dette har de ikke vist vilje til i forhandlingene, sier Grimsgaard.

Spekter: Kan droppe friuke-krav
Spekter omtaler streiken som «beklagelig».

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

Leger jobber i dag inntil 60-timers arbeidsuker, og Legeforeningen frykter dette vil bli mer vanlig med arbeidstidsordningen som Spekter mener tariffavtalen allerede åpner for.

– Det er grunn til å minne om at de lange arbeidsukene Legeforeningen kritiserer, kan begrenses dersom Legeforeningens tillitsvalgte og legene selv ikke gjør krav på jevnlig å ha hele friuker. Den enkelte lege som går i vakt, kan for øvrig selv velge hvorvidt vedkommende vil jobbe mer enn gjennomsnittlig 38 timer i uka, sier Bratten.

Powered by Labrador CMS