Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Vi kan streike lenge

Forhandlingsleder Rune Frøyland håper å presse motparten tilbake til forhandlingsbordet.

Publisert: 2016-09-07 — 12.31 (Oppdatert: 2016-09-07 — 12.42)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

– Vi fikk ikke gehør for vårt krav om kollektive planer for leger i vakt. Arbeidsgiver står på sitt krav om individuelle planer. Vi kan ikke gå med at arbeidsgiver skal ha full styring, men må ha medbestemmelse, sier forhandlingsleder i Akademikerne Helse, Rune Frøyland.

Onsdag møtte han streikende utenfor Ullevål sykehus etter at forhandlingene brøt sammen natt til onsdag.

Moderat uttak
– Hvor lenge kan dere streike?

– Vi har et moderat uttak nå, og et ytterlige moderat uttak på fredag. Vi kan streike lenge og vil gjøre det. Vi håper og tror at arbeidsgiver da vil komme tilbake til forhandlingsbordet og vise større vilje til å finne løsninger om medbestemmelse og beskyttelse av arbeidstakere som skal ut i lange vakter, sier Frøyland.

Dette er viktig for å fordele vaktbelastningen, men også av hensyn til pasientsikkerheten, ifølge Frøyland.

– Uten denne beskyttelsen får man fort overbelastede, farlige og slitne leger.

STREIKER: OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard. Foto: Lasse Moe

– Stor streikevilje
OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard sier de streikende opplever stor støtte.

– Dette er en sak som berør alle som jobber i sykehus, og vi får stor støtte fra sykepleierne og andre, sier Christian Grimsgaard, overlege ved håndseksjonen på ortopedisk avdeling og tillitsvalgt ved OUS.

Han var blant de streikende som onsdag hadde møtt opp utenfor Oslo universitetssykehus Ullevål, der til sammen 35 leger er tatt ut i streik. Fredag trappes streiken ytterligere opp.

– Hva skal til for å få en løsning på streiken?

– Arbeidsgiver må komme på banen og anerkjenne at man trenger regulering av arbeidstid. Dette har de ikke vist vilje til i forhandlingene, sier Grimsgaard.

Spekter: Kan droppe friuke-krav
Spekter omtaler streiken som «beklagelig».

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

Leger jobber i dag inntil 60-timers arbeidsuker, og Legeforeningen frykter dette vil bli mer vanlig med arbeidstidsordningen som Spekter mener tariffavtalen allerede åpner for.

– Det er grunn til å minne om at de lange arbeidsukene Legeforeningen kritiserer, kan begrenses dersom Legeforeningens tillitsvalgte og legene selv ikke gjør krav på jevnlig å ha hele friuker. Den enkelte lege som går i vakt, kan for øvrig selv velge hvorvidt vedkommende vil jobbe mer enn gjennomsnittlig 38 timer i uka, sier Bratten.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Midlertidig ansatt 17.09.2016 20.33.42

  Det er en helt latterlig påstand at vi kan velge å bare jobbe 38 timer i uka. Dersom jeg gjør krav på den retten som jeg formelt har, så er det ikke snakk om å få forkenget min midlertidige stilling. Flertallet av leger i spesialisering har ikke sett noe til de faste stillingene vi ble lovet etter sist tariffoppgjør. Individell tjenesteplan er også helt ødeleggende for spesialist utdanningen, fordi er mye mindre er til stede på sykehuset på dagtid. Dette har man sett i praksis ved Østfold sykehus, hvor ordningen men individuelle tjeneste planer er innført.

 • Allmennlege 08.09.2016 23.28.34

  Arbeidsmiljøloven må også gjelde for leger, vi er ingen roboter.

 • Vakt 08.09.2016 21.17.07

  Legeforeningen burde hatt en spørreundersøkelse bland medlemmene om hvor mange som ønsker at AML følges.

 • Lis-medisin 08.09.2016 21.14.32

  Sist nattvakt jobbet jeg 19 timer uten å hvile ett minutt og nærmest uten en pause, da fungerer ikke hodet optimalt på slutten og en er ufattelig sliten. Forstår ikke hvorfor vi skal tviholde på monstervakter. Ja takk til 35.5 timer i uken.

 • Turnuslege 08.09.2016 20.39.44

  Etter å ha sett sykehuslivet fra innsiden, er det bare å ønske andre lykke til. Her er det så mye å ta tak i at en blir matt. Arbeidsforholdene til legene er mange plasser elendige. Til og med andre yrkesgrupper på sykehuset viser sympati når de ser hvordan arbeidsdagen er. Streiken vil neppe endre noe, uansett utfall. Til medisinstudent: de verdiene og tankene du har forsvinner etter noen uker med tøffe dager på sykehuset. Etter hvert handler det nemlig om å overleve, både som lege og privat. Lykke til!

 • Medisinstudent 08.09.2016 19.31.50

  Til lei lege: Det er synd hvis det offentlige mister de legene som reflekterer over, og ønsker å debattere, ressursbruk og prioriteringer. Disse spørsmålene blir ikke mindre aktuelle med tiden, tvert imot. Jeg skal ut i turnus om 1,5 år. Jeg er bekymret for at jeg da vil bli sosialisert inn i en kultur hvor en har mistet de store perspektivene og de grunnleggende spørsmålene, rett og slett fordi en har druknet i hverdagens utfordringer. Jeg frykter at jeg fort vil føle meg som en liten brikke i et stort maskineri som ikke vet hvor det selv er på vei, uten en gjennomtenkt retning eller mål. ( Ikke meningen å være for melodramatisk ) Samtidig kan en tenke seg at spørsmål om prioriteringer vil tvinge seg frem naturlig, ettersom det for fremtiden virker lite bærekraftig å fortsette med så høye utgifter i helsesektoren som i dag. I Bergen er det et miljø av leger som driver det som kalles filosofisk poliklinikk. Her diskuterer en de større spørsmålene. Ja til flere slike grupper!

 • lege 08.09.2016 12.13.26

  Til Doktern: Å oppheve unntaket for arbeidsmiljøloven vil være lærerikt for blårussen. Mye gode penger å tjene for vikarbyråer og utenlandske leger da.

 • Lei lege 2. 08.09.2016 10.51.45

  Til Medisinstudent!! Veldig godt innlegg jeg skulle ønske flere hadde vært bevisst på slik at en fikk tatt en skikkelig diskusjon rundt dette temaet. Særlig dette med å kalle en spade for en spade. Skal en produserer økte helsetjenester, behøves det mer ressurserer. Burde ikke være så vanskelig å forstå. Videre tendensen til medikalisering/overbehandling, screening, sikring for for å lete mer og mer etter sykdom. Har enda ikke sett en god artikkel om dette i mainstream pressen. Veldig god artikkel i forrige utposten(men hvem er det som leser den uten om allmennleger...) Jeg har forsøkt å si det samme til flere kolleger siden jeg var ferdigutdannet fra Trondheim. Men det virker som det er ingen som bryr seg og mange av mine kolleger virker å tro det er uendelig ressurser i det offentlige helsevesenet... Jeg blir utbrent av å stå alene og forklarer, mer av alt er ikke alltid bedre/god medisin.. Nå gidder jeg ikke mer og trekker meg ut av det offentlige helsevesenet og jobber privat....

 • Medisinstudent 07.09.2016 20.56.28

  Det er bekymringsverdig når Bratten, i Spekter, argumenterer for individuelle planer basert på behovet for å kunne innfri pålegg fra politiske myndigheter og økte forventninger i befolkningen. Forventningene våre til helse og behandling når vi er syke er større enn noen gang. Og det med rette, fordi vi i dag har et svært godt helsevesen. Utfordringen er å sette en grense for forventningene. Tendensen er at vi bruker mer og mer penger på den friske delen av befolkningen, på å "sikre" oss mot sykdom. Noen må minne oss på at vi har begrensede med økonomiske og menneskelige ressurser i helsevesnet. Politikerne kan vi ikke regne med skal gjøre dette, da det er politisk selvmord. I stedet for å øke ytterlige rovdriften av legene, bør vi se en gang til på hva vi bruker pengene og de menneskelige ressursene på i helsevesnet. Og kanskje vi må endre noen prioriteringer? Får befolkningens forventninger og politiske myndigheters pålegg styre fritt, tror jeg vi lett går i feil retning.

 • Doktern 07.09.2016 20.27.16

  Streiken må fortsette til Spekter gir seg på alle punkter. Det er på overtid å sette grenser for den jævla blårussen.

 • Lei lege 07.09.2016 19.40.33

  Må jeg stemme rødt for at sykehusene skal få bedre ledelse? Prøvde å stemme høyre,men ingen forandring har skjedd, samme rovdrift på leger og andre ansatte. Dobling av antall polikliniske konsultasjoner på 10 år, uten dobling av ansatte. Fra 3.5 mill ( !) konsultasjoner til 5.5 mil ( !! ) i året. I tillegg når vi jobber ræva av oss også bli møtt med en slik arbeidsgiverforening er meget lite tilfredsstillende. Må vel snart komme bedre private alternativer der en kan jobbe. Ikke trygt å jobbe på norske sykehus når alt en tenker på er økonomi og effektivisering.

 • Useriøs arbeidsgiver 07.09.2016 15.59.45

  Nei Bratten. Det er feil. Vi kan ikke velge. Hold dere til avtalen eller bruk arbeidsmiljøloven. Dette er for kreativt.

 • Feil 07.09.2016 15.38.52

  Ja, så spørs det da om de må streike til krampa, tar de... Eller om de denne gang har ett kvalitets poeng, slik at de slipper kollektivt å bli sensurert, i seng... http://loitrondheim.no/om-a-smake-sin-egen-medisin/

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!