Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Krass kritikk av protonrapport

– Det er merkelig at vedtak om protonbehandling er fattet helt på siden av etablerte prioriteringsprosesser, påpeker lege og forsker Eirik J. Tranvåg.

Annons:
KRITISK: Eirik J. Tranvåg ved Universitetet i Bergen.

«Å bruke flere milliarder på en svakt dokumentert behandling til en liten pasientgruppe, er ikke å behandle pasienter likt». Det skriver Eirik J. Tranvåg, som forsker på kreftmedisiner og prioriteringer ved Universitetet i Bergen, i et debattinnlegg i Dagens Medisin.

Han reagerer på sluttrapporten fra prosjektgruppen som nylig har utredet utbygging av protonsentre i Norge.

Les også: Går inn for protonsenter i Oslo og Bergen

Doktorgradsstipendiaten karakteriserer rapporten som «svak» og mener den hopper bukk over arbeidet som de siste årene er gjort for å fremme rettferdige helseprioriteringer. Han påpeker en «åpenbar mangel på dokumentasjon av effekt og nytte».

– Ikke rettferdig
– Jeg ønsker å stille spørsmål ved at dette innføres på siden av prosessen som skal brukes for å vurdere tiltak i helsetjenesten. Dette er ikke rettferdig hvis man skal måle ut fra kriteriene om nytte, alvorlighet og ressursbruk. Et nytt kreftlegemiddel med like svak dokumentasjon og manglende metodevurdering ville aldri blitt godkjent av Beslutningsforum, påpeker Tranvåg.

Han viser til at rapporten oppgir at mellom 70 og 200 pasienter årlig kan ha dokumentert nytte av protonbehandling, mens for de resterende 85 prosent av pasientene vil behandlingen regnes som eksperimentell.

Les også: – Ikke verdt pengene

Han understreker at han ikke er imot utbygging av protonsentre som sådan, men at det er rapporten som beslutningsgrunnlag for utbygging av protonsenter han er kritisk til.

HOD: Skal se på rapporten
Dagens Medisin har vært i kontakt med Vigdis Hartmann i Sykehusbygg HF, som har ledet prosjektgruppen bak rapporten. Hun viser til Helse Nord RHF, som igjen peker på Helse- og omsorgsdepartementet som bestillere av rapporten.

I et kort svar går ikke HOD inn på kritikken fra Tranvåg. 

«Helse- og omsorgsdepartementet har nylig mottatt rapporten og vil nå se på den. En beslutning i saken kan tidligst komme i statsbudsjettet for 2017», skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i en epost til Dagens Medisin. 

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Onkolog 31.08.2016 23.47.55

  Opplagt inhabil, med både regional og historisk slagside mot Oslo. Bør fjernes umiddelbart

 • Lege Roar 27.08.2016 23.18.10

  Da Stener Kvinnsland ble valgt til å lede dette arbeidet, hadde han og helseminister Strøm-Eriksen noe felles: de hadde interesser i Bergen. Det forklarer hvorfor funksjoner fra Radiumhospitalet reduseres og flyttes. Inhabilit styreleder for OUS.

Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!