Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Krass kritikk av protonrapport

– Det er merkelig at vedtak om protonbehandling er fattet helt på siden av etablerte prioriteringsprosesser, påpeker lege og forsker Eirik J. Tranvåg.

Publisert: 2016-08-26 — 14.09
KRITISK: Eirik J. Tranvåg ved Universitetet i Bergen.

«Å bruke flere milliarder på en svakt dokumentert behandling til en liten pasientgruppe, er ikke å behandle pasienter likt». Det skriver Eirik J. Tranvåg, som forsker på kreftmedisiner og prioriteringer ved Universitetet i Bergen, i et debattinnlegg i Dagens Medisin.

Han reagerer på sluttrapporten fra prosjektgruppen som nylig har utredet utbygging av protonsentre i Norge.

Les også: Går inn for protonsenter i Oslo og Bergen

Doktorgradsstipendiaten karakteriserer rapporten som «svak» og mener den hopper bukk over arbeidet som de siste årene er gjort for å fremme rettferdige helseprioriteringer. Han påpeker en «åpenbar mangel på dokumentasjon av effekt og nytte».

– Ikke rettferdig
– Jeg ønsker å stille spørsmål ved at dette innføres på siden av prosessen som skal brukes for å vurdere tiltak i helsetjenesten. Dette er ikke rettferdig hvis man skal måle ut fra kriteriene om nytte, alvorlighet og ressursbruk. Et nytt kreftlegemiddel med like svak dokumentasjon og manglende metodevurdering ville aldri blitt godkjent av Beslutningsforum, påpeker Tranvåg.

Han viser til at rapporten oppgir at mellom 70 og 200 pasienter årlig kan ha dokumentert nytte av protonbehandling, mens for de resterende 85 prosent av pasientene vil behandlingen regnes som eksperimentell.

Les også: – Ikke verdt pengene

Han understreker at han ikke er imot utbygging av protonsentre som sådan, men at det er rapporten som beslutningsgrunnlag for utbygging av protonsenter han er kritisk til.

HOD: Skal se på rapporten
Dagens Medisin har vært i kontakt med Vigdis Hartmann i Sykehusbygg HF, som har ledet prosjektgruppen bak rapporten. Hun viser til Helse Nord RHF, som igjen peker på Helse- og omsorgsdepartementet som bestillere av rapporten.

I et kort svar går ikke HOD inn på kritikken fra Tranvåg. 

«Helse- og omsorgsdepartementet har nylig mottatt rapporten og vil nå se på den. En beslutning i saken kan tidligst komme i statsbudsjettet for 2017», skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen i en epost til Dagens Medisin. 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Onkolog 31.08.2016 23.47.55

  Opplagt inhabil, med både regional og historisk slagside mot Oslo. Bør fjernes umiddelbart

 • Lege Roar 27.08.2016 23.18.10

  Da Stener Kvinnsland ble valgt til å lede dette arbeidet, hadde han og helseminister Strøm-Eriksen noe felles: de hadde interesser i Bergen. Det forklarer hvorfor funksjoner fra Radiumhospitalet reduseres og flyttes. Inhabilit styreleder for OUS.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!