SPILLTRØBBEL: En del sykehus vil forby Pokémon GO-spillere. I lokalene til Dagens Medisin er det foreløpig ingen slike begrensninger. Foto: Målfrid Bordvik

Sykehusene splittet i Pokémon-jakt

Mens noen sykehus vil forby Pokémon-spill på sykehusområdene, ønsker andre spillerne velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Denne sommeren har mobilspillet Pokémon Go, hvor man fysisk må ut av hjemmene sine for å finne og fange pokémons, tatt av i Norge. Overalt ser man personer som jakter de virtuelle dyrene med mobilen sin på såkalte «pokéstops» og «gyms».

Noen steder har Pokémon-feberen blitt en plage. Stavanger universitetssykehus (SUS) og Vestre Viken ønsker ikke at folk jakter Pokémons på sykehusområdene, og har bedt spillselskapet reservere områdene mot spillet.

Fjernet stopp
– Da Pokémon-spillet kom begynte det å kommer personer med telefonen sin inn på sykehuset som ønsket seg inn på intensivavdelingen og rundt på sengeavdelinger. Vi er ikke imot spillet, men dette syntes vi var veldig vanskelig, sier fagdirektør Karin Sollid ved Stavanger universitetssykehus (SUS) til Dagens Medisin.  

– Vi var redd for at det skulle bli en stor ting med mange punkter i sykehusene som gjorde at mange ville besøke sykehuset utenom pasienter og pårørende. Etter en diskusjon med de andre sykehusene i Helse Vest valgte vi å si at vi ikke ønsker spillet på våre områder, og tok kontakt med selskapet for å få fjernet stoppene, noe vi fikk innvilget, sier Sollid.

I skrivende stund er tre pokéstops på SUS fjernet, og ifølge Sollid har de ikke fått reaksjoner fra spillere.

Frykter for sikkerheten
Borgestadklinikken i Skien, Norges største rusklinikk, har måtte stenge parkeringen sin på kvelds- og nattestid foran inngangen på grunn av stor pågang av folk som jakter pokémons. Administrasjonssjef Siri Svenker har uttalt til NRK Telemark at ukjente biler og ukjente folk med mobiltelefoner gjorde pasientene redde.

Fakta om Pokémon Go

* Lansert i USA, Australia og New Zealand 5. juli 2016.* Lansert 16. juli i Norge, og tilgjengelig både i App Store og Google Play Store.* Laget av programvare- utvikleren Niantic og utgitt av The Pokémon Company.* Basert på det japanske gameboy-spillet Pokémon, som ble stort på midten av 90-tallet.* Applikasjonen er koblet opp mot kartverktøy, og krever at både GPS og mobildata er påskrudd.* På angitte punkter på kartet finner spillerne pokémon eller andre nyttige gjenstander.* Selve fangsten gjøres ved å sveipe pekefingeren over skjermen, slik at en såkalt det virtuelle dyret fanges i en såkalt “pokéball”.

– Vi har ikke hatt uheldige episoder, men har valgt å be om reservasjon for å være føre-var av hensyn til pasienter og pårørende, sier Birgitte Gransæther, kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken.

Sykehuset frykter blant annet at spillerne skal komme i veien for sykehusenes personell og kjøretøy.  

Gyms på Gaustad
Også Oslo universitetssykehus har søkt om reservasjon på sykehusområdet, selv om de ikke har hatt negative opplevelser.

– Vi vet at det er noen spillsteder rundtomkring hos oss, men foreløpig har vi ikke hatt problemer. Vi har likevel søkt om å få fjernet pokéstops for noen av stedene som er inne på sykehuset, hvor utenforstående ikke bør være. For eksempel finnes det stopp inne på Gaustad, sier kommunikasjonsrådgiver Hedda Holt ved OUS.

UNN: Velkommen
Når Dagens Medisin ringer Universitetssykehuset i Nord-Norge for å spørre om deres «Pokémon-policy», får vi et annet svar.

Her er det foreløpig fritt frem for spilleglade mobilbrukere, og kommunikasjonsavdelingen trekker særlig frem området utenfor Nordlandssykehuset Psykiatri som velegnet for å fange pokémoner.

– Vi ønsker ikke å reservere oss mot at folk skal spille pokémon på arealer som likevel kan være velegnet til formålet, sier Kenneth Lauritsen, kommunikasjonsrådgiver i Helse Nord i en uttalelse. 

Ahus: Bare hyggelig
Også pressesjef på Akershus universitetssykehus, Geir Lindhjem, ønsker spillerne velkommen.

– Vi har to-tre treffpunkter på kunstinstallasjoner på uteområdene, mens GPS ikke virker innendørs. Vi har ikke hatt noen problemer i det hele tatt og har ingen planer om å foreta oss noe. At folk beveger seg i utendørsområdene er bare hyggelig, sier Lindhjem til Dagens Medisin. 

Dagens Medisin har også vært i kontakt med Haukeland universitetssykehus og St. Olavs Hospital i Trondheim, hvor det hittil ikke har vært problemer med Pokémon-spillere.

Tidligere har det kommet frem i media at flere områder har måttet stenge på grunn av det populære spillet.

I Australia måtte en politistasjon stenge for Pokémon-jegere som ville inn og samle figurer, ifølge CNN. Flere andre institusjoner har sett seg nødt til å gjøre det samme, deriblant Holocaust-museet og et nederlandsk sykehus, skriver The Guardian.

Powered by Labrador CMS