Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Vi lar oss ikke lure

– Pasientene skal få prøve alle behandlingsmetodene de tror på selv, og personalet skal ikke opptre som bedrevitere, skriver styreleder i interesseorganisasjon for psykisk helse.

Publisert: 2016-07-15 — 20.23 (Oppdatert: 2016-07-15 — 20.35)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Jan-Magne Sørensen
Styreleder i Hvite Ørn Norge
Interesse- og brukerorganisasjon for psykisk helse

DET ER UNDERLIG at Jan Ivar Røssberg tror at om man gir mennesker med psykose et medikamentfritt opplegg så må vi tilbake lobotomi, insulinsjokk, store sovesaler og dusj med brannslange. Legge mennesker i kalde badekar og låse dem der med tunge trelokk. Ha samtale med psykotiske pasienter skulle man ikke gjøre for det kom ingenting godt ut av dette galesnakket.

Nei, det er ikke dette som er alternativene til medikamenter, Røssberg! Alternativet er å gi mennesker i psykose et sted hvor de kan føle seg trygge og kan få dempet det stresset som har trigget tilstanden de er kommet inni. For mange er avstressing nok til at psykosen avtar til et nivå som kan håndteres. Et slikt sted kan ikke ha et personale med den gamle oppdragerrollen som ikke aksepterer noen form for avvikende adferd.

Les også: - Etisk å eksperimentere med medisinfrie tilbud

FORFATTEREN: Jan-Magne Sørensen er styreleder i Hvite Ørn Norge, som er en interesse- og brukerorganisasjon for psykisk helse. Foto: Privat

SPILLE UT GALSKAP. Her skal man ikke ha fokus på diagnoser eller demping av symptomer som nødvendigvis ikke er til plage for dem som kjenner dem på kroppen. Her kan det være rom for å spille ut noe av galskapen og få aksept for at man er rasende på en verden som ikke fungerer så bra. Her kommer ingen med udokumenterte påstander som at ubehandlet psykose vil ødelegge hjernen din. Her snakker vi om at man møter et personale som drar i samme retningen som seg selv og tar deg med i team slik at du opplever en lagfølelse som en stjerne i et fotballag. Her blir dine ressurser lagt merke til og du blir oppmuntret til å bruke dem. Man hører ofte ordene "Dette kommer du til å klare fint", "Du er bedre enn du tror", osv.

Her møter man ansatte som har jobbet seg igjennom de problemene klienten selv er inne i, stemmehørere som lever godt tross at de har noen psykotiske symptomer, som ser og tror på originale ting. Erfaringscoachene hjelper deg til å finne gode strategier til å håndtere stemmene. Man får vite at dette er ikke så farlig så lenge det er du selv som er sjefen i ditt eget liv.

Les også: Medikamentfri behandling - noe forskning finnes tross alt

HEALING UTEN DISKUSJON. Her har vi både musikkrom, stillerom og rom hvor du kan utagere. Det er høy kompetanse på ernæring på enheten, det gis også ernæringstilskudd og noen blir satt på dietter fordi de kan ha matintoleranse.

Det viktig med fysisk aktivitet og turer i naturen der man kan få helt friske inntrykk. De som hevder de har spirituelle evner eller -opplevelser får god dialog på dette med en representant fra sitt eget livssyn. En sjaman kan ha en viktig rolle her. Tror man på healing skal man få dette uten diskusjon.

IKKE BEDREVITERE. Så lenge det ikke er snakk om inntak av kjemikalier eller kirurgi, skal pasientene få mulighet til å prøve alle de behandlingsmetodene de tror på selv. Personalet skal ikke opptre som bedrevitere i et slikt opplegg. Her er det dialog og respekt for andres virkelighetssyn og tro.

Når vi kommer til vitenskap, så er det sånn at ingen har klart å oppdrive en test som viser at psykose har en biologisk sammenheng. Alt som har foregått i psykisk helsevern er og blir ideologi og kommer nok til å fortsette med det en god stund til. Prøv ikke å lure oss Jan Ivar Røssberg.

Interessekonflikter: Sørensen opplyser at han selv hra vært psykotisk og klart seg uten medikamenter i 17 år. Han holder kurs og foredrag bla. om psykosehåndtering og sjamanisme. Driver egen næringsvirksomhet og er i tilegg til styreleder ansatt på deltid i Hvite Ørn Norge og representant for Fellesaksjonen. Skriver her som leder i Hvite Ørn Norge.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • anonymesen 09.11.2017 14.55.05

  Det hadde kanskje vært på tide at Anne Kristine Bergem kunne kommet med noe annet enn de to ubeviste teoriene sine som hun gjentar. Vi vet alle hva de gjør, jeg vet det iallfall, psykiatrien i stavanger ødela min helse, og jeg politiet hjalp dem. De tok fra meg alt, og min personlighet er forsvunnet. Hver gang jeg prøvde å kjempe for å få oppgjør ble jeg "tatt" enda hardere.

 • Feil 21.07.2016 14.01.29

  Lege; Medisiner mot blodpropp etc. har også bivirkninger men her anses virkningen viktigere og med større positiv effekt på sykdommen enn bivirkningene. For anti psykotisk medisin er derimot dette i mange tilfeller motsatt. De negative bivirkningene har større effekt på sykdommen enn den evt. positive virkningen av medisinene. Og dermed er det totalt sett negativt på lang sikt å bruke slike medisiner. De sløver ned pasientene, gir vekt økning og er da sosialt stigmatiserende med uførhet og tidligere død som langsiktig resultat...

 • Siv 19.07.2016 16.02.36

  Kjære lege. Prøv antipsykotisk medisin selv så skjønner du det.

 • Gunn Helen Kristiansen 19.07.2016 11.39.59

  Faktaopplysning; Jeg har måttet ta antipsykotisk medisin i 15 år mot min vilje. Til tross for vedlikeholdsmedisinen (eller på grunn av den) hadde jeg hele tiden lettere vrangforestillinger og tvangstanker. For 2,5 år siden fikk jeg lov til å trappe langsomt ned, men går fortsatt på stemningsstabiliserende. Endelig kan jeg tenke klart. Endelig er det slutt på svingdørsbehandlingen.

 • Lege 19.07.2016 09.52.04

  At medisiner kan gi svært alvorlige bivirkninger er kjent i alle deler av medisinen. Hvorfor ikke overføre dette flotte intiativet om pasientbestemt behandling også til andre deler av medisinen? Lungebetennelse? (noen dør av allergi mot antibiotica) Hjerteinfarct og blodpropp? (noen dør av blødninger pga antitrombotisk behandling) Sukkersyke? (noen dør av feildosering av antidiabetisk medisin) Listen er svært lang. Ut med medisiner, leger, psykologer mm og forskning på effekt av behandling, inn med pasientbestemt behandling ut fra eget hode! Gi heller Marevanen og penicillinet til sykepleieren!

 • Feil 18.07.2016 22.58.12

  Lege under; Dersom såkalte fagpersoner bruker år av sitt liv til å lese seg opp på dette fagområdet uten å skjønne at de alvorlige bivirkningene av medisinene kan virke stigmatiserende og dermed gi motsatt effekt. Da bør de ta seg en vrangforestilende pille og få smake sin egen medisin. Slik at de kanskje skjønner det da? Når de sitter det med stikkende øyne, helt nedsløvet og adskillig kilo tyngre...

 • Lege 18.07.2016 16.31.31

  "Så lenge det ikke er snakk om inntak av kjemikalier eller kirurgi, skal pasientene få mulighet til å prøve alle de behandlingsmetodene de tror på selv." ?????? Genial løsning. Da trenger vi jo ikke forskning på hva som virker best lenger, og vi slipper fagpersoner som psykologer og psykiatere som må bruke mange år av sitt liv på å lese seg opp på dokumentert behandling. Vi sparer da mye penger og tid som kan brukes på de behandlingsmetodene pasientene selv tror på! La pasientene velge selv, a la carte!!

 • Feil 16.07.2016 20.05.01

  Alvorlige bivirkninger ved psykiatrisk medisinering er som kjent sløvhet, manglende initativ, kraftig vekt økning, stikkende øyne, økt selvmordsfare etc, etc, dvs det som i dagens samfunn anses som alt annet enn, perfekt.... Bivirkninger gir da igjen i mange tilfeller en stemplende sosial utstøtende stigmatisering, lik en 90 talls, diskett.... Og da har medisinene helt motsatt, effekt.... Der de skaper kun isolerte mennesker med en zombie liknende, defekt.... http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/Na-kan-du-nekte-medisinering-3037817.html

 • Abram Hohher 16.07.2016 16.26.29

  Det er ikke helt riktig det du sier. Carl Pfeiffer utviklet tester for schizofreni. Testene virker fint på de andre psykiatri diagnosene også. Pfeiffer døde i 1987 og i dag er det William Walsh som jobber videre med dette. Og medisinen er individuelt tilpassede vitamintilskudd.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!