Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VAKSINE: De fleste som ble syke rapporterte første symptom på narkolepsi i løpet av første året, mens for en del gikk det inntil to år. Foto: Colourbox

Syke innen to år etter vaksinering

De fleste som fikk narkolepsi etter svineinfluensavaksinen ble syke innen to år, viser svensk studie.

Publisert: 2016-07-08 — 07.10
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Läkemedelsverket har på oppdrag fra den svenske regjeringen undersøkt tidsforholdet mellom vaksinasjon med pandemrix og narkolepsi.

Utbrudd i 2009
Pandemrix ble brukt i en rekke land under utbruddet av svineinfluensa i 2009. Etter en stund oppdaget man en uventet økning av narkolepsi hos barn og ungdommer. Narkolepsi er en sykdom som gjør at man plutselig sovner, gjerne flere ganger om dagen.

2,2 millioner innbyggere i Norge fulgte myndighetenes råd om å vaksinere seg mot svineinfluensa. Blant dem var nesten 470.000 barn. Vaksinen har ikke vært brukt i Norge siden første halvår 2010.

Varierende
Den svenske studien viser at de fleste ble syke to år etter vaksinering, men at tiden mellom første symptom på narkolepsi til diagnosen i pasientjournalen er lang og svært varierende. I gjennomsnitt tok det 67 uker å få diagnosen, ifølge den svenske undersøkelsen.

Ifølge forskerne understreker studien viktigheten av å forbedre muligheten for å skape tilstrekkelig store grupper av pasienter for å kunne studere viktige spørsmål knyttet til vaksinesikkerhet.

Erstatning
De svenske helsemyndighetene bestemte i fjor at flere som tidligere hadde fått avslag på sin søknad om erstatning etter svineinfluensa-vaksine, likevel fekk erstatning da de økte grense fra åtte til 16 måneder etter at sprøyten ble satt.

I Norge hadde omlag 100 pasienter fått innvilget erstatning i fjor, mens over 300 hadde fått nei.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Vaksinatør 26.07.2016 13.05.47

  Symptomer som ikke oppstår umiddelbart etter en vaksinering, vil enkeltvis ikke bli oppfattet som vaksinerelatert. Pandemrix ble satt i så stort omfang at det ble vanskelig å avvise at vaksinen var årsak til narkolepsi. Selv om ikke alle har fått det godkjent (ennå). I ettertid skjønner man hvorfor GSK bad seg fritatt for erstatningsansvar som følge av denne vaksinen. I ettertid tror jeg man må innrømme at vaksinasjonsprosessen gikk over stokk og stein.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!