REGELVERKET: Etter 1. januar 2019 uteksaminerte medisinstudenter i EU-/EØS-land ha fått autorisasjon i studielandet for å kunne få autorisasjon i Norge. Illustrasjon: Colourbox Foto:

ANSA fraråder medisinutdanning i Polen

ANSA går nå ut og fraråder norske studenter å studere medisin i Polen fra høsten av på bakgrunn av usikkerhet rundt autorisasjon og mulighetene for å ta turnustjenesten sin i Norge for utenlandsstudentene som uteksamineres etter 1. januar 2019.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi har ingen unntaksregler eller alternative løsninger som gjør at vi kan omgå autorisasjonskravet etter 1. januar 2019. Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet

Det generelle regelverket som gjelder for kandidater som har medisinutdanning fra et EU/EØS-land, er at de fra 1. januar 2019 må ha fått autorisasjon i studielandet for å kunne få autorisasjon i Norge.

Fra 2012 endret norske myndigheter reglene for autorisasjon som lege. Fra da fikk medisinstudenter autorisasjon etter endt medisinutdanning og altså før turnustjenesten, i motsetning til tidligere.

Det ble samtidig etablert en overgangsordning som ga utenlandsstudenter anledning til å søke om norsk autorisasjon for å kunne gjennomføre turnustjenesten sin i Norge.

Med det nye EU-/EØS-regelverket vil denne ordningen utgå.

Språkkrav
Og tidligere i år innførte Polen en språktest for studenter. Høye språkkrav kan gjøre det vanskelig for norske medisinstudenter å få autorisasjon i Polen, noe som er et krav for å kunne få autorisasjon i Norge.Og uten norsk autorisasjon, kan ikke utenlandsstudenter ta turnustjenesten sin i Norge, slik de fleste gjør i dag.

Nå foreligger det også et lovforslag i Polen om endring av autorisasjonsreglene og krav om at praksisåret må tas i Polen.

Les også: Usikkerhet blant yngre studenter

Høy kvalitet
ANSA fraråder nå norske studenter å begynne på en medisinutdanning i Polen.

– Vi går ut med dette nå på bakgrunn av samtaler med Helsedirektoratet og etter at det trådte i kraft en lovendring i Polen i januar i år med krav om språktest for studenter, sier president i ANSA, Jakob Aure til Dagens Medisin.

Han legger til:

– Det er viktig å presisere at polsk medisin utdanning har høy kvalitet, men det er oppsettet som kan gjøre det vanskelig for Helsedirektoratet å gi norsk autorisasjon, sier Aure.

Til lovforslaget i Polen om endringer i medisinutdanningen, praksis og autorisasjon, har Aure følgende kommentar:

– Det hersker stor usikkerhet rundt lovforslaget, og ANSA har engasjert et polsk advokatfirma for å få klarhet i lovforslaget.

Forstår frustrasjonen
Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, forstår studentenes frustrasjon.

– Vi har formidlet til ANSA at regelverket vi forholder oss til per i dag krever at de må ha autorisasjon fra studielandet etter 1.1.2019, og har stor forståelse for at studentene i Polen er frustrerte over denne usikkerheten. Vi har ingen unntaksregler eller alternative løsninger som gjør at vi kan omgå autorisasjonskravet etter 1. januar 2019. Vi vet heller ikke om det vil komme endringer, verken i Norge eller i Polen, men anbefaler studentene å følge med på om det vil bli forandringer, sier Anne Farseth til Dagens Medisin.

Helsedirektoratet opplyser på sin nettside at de ikke er informert om hvorvidt Polen vil avvikle sitt krav om statseksamen eller hvorvidt praksis vil integreres i studiet. «Det generelle regelverket som vil gjelde for kandidater som har medisin-utdanning fra et EU/EØS-land etter 1. januar 2019, er at de må ha oppnådd autorisasjon i dette landet for å få autorisasjon i Norge, slik at de kan søke seg inn i den nye LIS1-ordningen», skriver direktoratet.

Nmf anbefaler andre land
Rasmus Bakken, leder av Norsk medisinstudentforening (Nmf) uttaler følgende på ylf.no, hjemmesiden til Yngre legers forening:

– Om man søker seg til medisinstudiet i Polen nå, må det være med utgangspunkt i at en tenker å gjennomføre polsk turnus. Det innebærer at man ved siden av medisinstudiene vil måtte legge mye arbeid inn i å lære seg polsk. Svært få av de norske medisinstudentene som studerer medisin i Polen i dag behersker polsk utover et meget basalt nivå når de uteksamineres.

– For nordmenn som ønsker å studere medisin i utlandet, og vende hjem for turnus og videre spesialisering, er det flere andre land som vil oppleves som bedre valg. Å basere studievalg på et håp om en framtidig løsning er ikke noe vi kan anbefale aspirerende medisinstudenter, sier lederen for medisinstudentene i Norge.

Ifølge YLF er det cirka 1300 norske medisinstudenter i Polen i dag.

Powered by Labrador CMS