Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
NY PRIORITERINGSMELDING: Det er 19 år siden prioriteringskriteriene ble revidert forrige gang. I dag presenterte Bent Høie "Verdier i pasientens helsetjeneste, melding om prioritering". Foto: Per Corneliussen

Disse kriteriene skal helsetjenesten prioritere etter

Nytte-, ressurs- og alvorlighetskriteriet skal ligge til grunn i all prioritering i helsetjenesten, foreslår regjeringen.

Publisert: 2016-06-03 — 12.01
Denne artikkelen er over seks år gammel.

HØGSKOLEN I OSLO OG AKERSHUS: Helse- og omsorgsminister Bent Høie legger i dag frem innholdet i stortingsmeldingen om prioritering i helsetjenesten. Her foreslår det at det skal prioriteres etter tre kriterier i helsetjenesten: nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet.

Jo mer nytte, jo høyere prioritet. Jo mindre ressurser som trengs, jo høyere prioritet. Jo mer alvorlig en sykdom er, jo høyere prioritet. Kriteriene må alltid vurderes samlet, understrekes det.

Fortsetter som før
Dette er i praksis de samme kriteriene som Lønning 2-utvalget foreslo for 19 år siden, da alvorlighet, nytte og kostnadseffektivitet ble styrende for prioriteringsvalgene. Usikkerhet om hvordan disse skal forstår og brukes har ført til ulik praktisering blant helsepersonell om hvilken ryggdekning de faktisk har for vanskelig beslutninger.

Forslaget bygger på kriteriene fra Lønning II-utvalget, og er videreutviklet med det beste fra Norheimutvalget og Magnussengruppen, heter det i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Siden 2013 har to offentlige utvalg utredet kriterier for prioritering i helsetjenesten. I 2014 foreslo Norheim-utvalget at helsegevinst, ressursbruk og helsetap skulle erstatte dagens kriterier.

Men kriteriet om helsetap fikk kritikk fra flere hold, og Høie bestemte at begrepet skulle forkastes. Helseøkonomiprofessor Jon Magnussen fikk dermed oppdraget med å utrede nye kriterier for alvorlighet.

– Kan ikke velge å prioritere
– Prioriteringsutfordringene har antagelig aldri vært større enn nå. Vi blir flere, vi blir eldre, og behandlingsmulighetene øker. Det er bra, men det gjør også at gapet mellom de medisinske mulighetene og ressursene i helsesektoren øker. Vi kan ikke la tilfeldigheter, bosted eller pasientens egne ressurser avgjøre tilgangen til nødvendig helsehjelp, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.  

Regjeringen inviterer Stortinget til å vedta prinsipper for prioritering.

– Vi kan ikke velge om vi skal prioritere, det skjer hver dag uansett. Men vi kan velge hvilke verdier og prinsipper som skal ligge til grunn for beslutningene. I pasientens helsetjeneste skal alle være trygge på at de får hjelp når de trenger det. Helsepersonell må få støtte til å prioritere slik at pasienten får likeverdig tilgang. Derfor tydeliggjør vi hva som skal vektlegges, og hvem som har ansvaret for ulike beslutninger, sier Høie.

Relaterte saker
Lover ryggdekning for legers prioriteringer
– Vi må akseptere ulik tilgang til de minst viktige helsetjenestene

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Robin Celius 05.06.2016 00.19.45

  M.E. er tydligvis ikke alvorlig... Selg huset og kjøp deg frisk på gratis medisin! Fengselsnorge! Synd ikke M.E.-syke kan gå i sånn parade med masse farger...

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!