HØY OMSETNING: TNF-hemmere brukes i behandlingen av blant annet psoriasis, leddgikt og tarmsykdom, og er blant legemidlene med høyest omsetning i Norge. Foto: Vidar Sandnes (illustrasjonsfoto)

Anbudstapere mister omsetning

Salgstallene synker for legemidler som tapte mot biotilsvarende i årets LIS-anbud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Flere av TNF-hemmerne – biologiske legemidler som blant annet brukes i behandlingen av psoriasis, tarmsykdom og leddgikt – ligger høyt på listen over de mest omsatte medikamentene på det norske markedet.

Fra 1. mars ble Legemiddelinnkjøpssamarbeids (LIS) nye anbefalinger om hvilke TNF-hemmere som skal foretrekkes i norske sykehus iverksatt.

33,5 prosent nedgang
Én måned etter at de nye LIS-anbefalingene trådte i kraft, har omsetningen falt for medikamentene som tapte mot biotilsvarende konkurrenter. Det kommer frem av salgstallene for mars fra statistikktjenesten Farmastat.

Enbrel (etanercept) ble utkonkurrert av det biotilsvarende medikamentet Benepali i årets LIS-anbud, etter at sistnevnte tilbød en rabatt på 47 prosent sammenlignet med maksimalprisen. I mars omsatte Enbrel for 23,7 millioner kroner – 33,5 prosent mindre enn samme periode i fjor.

LES OGSÅ: – Vi har tenkt til å være en aktør i dette markedet over tid, sier Biogen-direktøren

Salgsfall for originalen
Remsima– et biotilsvarende alternativ til Remicade (infliksimab) – utkonkurrerte originalpreparatet i 2015, etter å ha gitt en rabatt på hele 72 prosent. I år ble Remsima selv utkonkurrert av Inflectra – et annet biotilsvarende alternativ til Remicade. I mars omsatte Remsima for 4,1 millioner kroner – 39 prosent mindre enn samme periode i fjor.

For originalpreparatet Remicade har omsetningen sunket kraftig siden den biotilsvarende konkurransen kom på markedet. Forrige måned hadde legemiddelet en omsetning på 3,6 millioner kroner – hele 81 prosent mindre enn i mars 2015.

LES OGSÅ: Rabatter sparte sykehusene for mer enn to milliarder

Powered by Labrador CMS