Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

HØY OMSETNING: TNF-hemmere brukes i behandlingen av blant annet psoriasis, leddgikt og tarmsykdom, og er blant legemidlene med høyest omsetning i Norge.

HØY OMSETNING: TNF-hemmere brukes i behandlingen av blant annet psoriasis, leddgikt og tarmsykdom, og er blant legemidlene med høyest omsetning i Norge. Foto: Vidar Sandnes (illustrasjonsfoto)

Anbudstapere mister omsetning

Salgstallene synker for legemidler som tapte mot biotilsvarende i årets LIS-anbud.

Flere av TNF-hemmerne – biologiske legemidler som blant annet brukes i behandlingen av psoriasis, tarmsykdom og leddgikt – ligger høyt på listen over de mest omsatte medikamentene på det norske markedet.

Fra 1. mars ble Legemiddelinnkjøpssamarbeids (LIS) nye anbefalinger om hvilke TNF-hemmere som skal foretrekkes i norske sykehus iverksatt.

33,5 prosent nedgang
Én måned etter at de nye LIS-anbefalingene trådte i kraft, har omsetningen falt for medikamentene som tapte mot biotilsvarende konkurrenter. Det kommer frem av salgstallene for mars fra statistikktjenesten Farmastat.

Enbrel (etanercept) ble utkonkurrert av det biotilsvarende medikamentet Benepali i årets LIS-anbud, etter at sistnevnte tilbød en rabatt på 47 prosent sammenlignet med maksimalprisen. I mars omsatte Enbrel for 23,7 millioner kroner – 33,5 prosent mindre enn samme periode i fjor.

LES OGSÅ: – Vi har tenkt til å være en aktør i dette markedet over tid, sier Biogen-direktøren

Salgsfall for originalen
Remsima– et biotilsvarende alternativ til Remicade (infliksimab) – utkonkurrerte originalpreparatet i 2015, etter å ha gitt en rabatt på hele 72 prosent. I år ble Remsima selv utkonkurrert av Inflectra – et annet biotilsvarende alternativ til Remicade. I mars omsatte Remsima for 4,1 millioner kroner – 39 prosent mindre enn samme periode i fjor.

For originalpreparatet Remicade har omsetningen sunket kraftig siden den biotilsvarende konkurransen kom på markedet. Forrige måned hadde legemiddelet en omsetning på 3,6 millioner kroner – hele 81 prosent mindre enn i mars 2015.

LES OGSÅ: Rabatter sparte sykehusene for mer enn to milliarder

Kommentarer

 • Steinar Madsen 05.04.2016 12.05.44

  I tillegg til å se på salgstallene i kroner og øre bør man også se på antallet enheter som selges, siden dette bedre viser markedsandelen. Biotilsvarende etanercept, Benepali, hadde i mars 2016, første måned med salg, en markedsandel på 20% når man ser på solgte enheter samtidig som månedlig salg av Enbrel var det laveste på over tre år. Forsetter denne utviklingen vil det bety store innsparinger for norske sykehus.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!